Οργή Ιράν για κατηγορίες των ΗΠΑ περί σαμποτάζ πλοίων στα ΗΑΕ: Άρση κυρώσεων ζητά ο Ροχανί

Iranian president Hassan Rouhani speaks during the weekly cabinet meeting in Tehran, Iran, 29 May 2019. According to media reports, Rouhani mentioned the nuclear deal with the US might be possible if Washington stopped the sanctions on Tehran. EPA, HO HANDOUT




Το Ιράν «απέρριψε κατηγορηματικά» σήμερα τις «γελοίες» αμερικανικές κατηγορίες που επιρρίπτουν στην Τεχεράνη την ευθύνη για το σαμποτάζ που σημειώθηκε στις 12 Μαΐου εναντίον τεσσάρων πλοίων ανοικτά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

  • «Δεν προκαλεί έκπληξη (το γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες διατυπώνουν) τόσο γελοίες κατηγορίες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αμπάς Μουσαβί, αντιδρώντας στις δηλώσεις που είχε κάνει νωρίτερα στα Εμιράτα ο Τζον Μπόλτον, σύμβουλος του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για θέματα εθνικής ασφαλείας.

«Ο κ. Μπόλτον και οι υπόλοιποι πολεμοκάπηλοι που επιδιώκουν το χάος πρέπει να ξέρουν ότι η στρατηγική της υπομονής, η μεγάλη επαγρύπνηση και η άριστη αμυντική προετοιμασία της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν θα εμποδίσουν την υλοποίηση των διαβολικών επιθυμιών τους στην περιοχή», πρόσθεσε ο Μουσαβί, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου του.

  • Σε επίσκεψη στο Αμπού Ντάμπι, ο Μπόλτον κατηγόρησε σήμερα το Ιράν ότι βρίσκεται πίσω από τις πράξεις σαμποτάζ στις 12 Μαΐου εναντίον τεσσάρων πλοίων στην είσοδο του Κόλπου, οι οποίες συνέτειναν στην αύξηση των εντάσεων στην περιοχή.

«Κάποιες από τις ειδικές δυνάμεις επιχειρήσεών μας κλήθηκαν να δώσουν την άποψή τους ως ειδικοί» και «είναι σαφές» πως τα πλοία -δύο σαουδαραβικά και ένα νορβηγικό δεξαμενόπλοιο καθώς και ένα φορτηγό των Εμιράτων- ήταν ο στόχος «ναυτικών ναρκών, σχεδόν σίγουρα από το Ιράν», δήλωσε ο Μπόλτον. «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία στην Ουάσιγκτον σχετικά με την ταυτότητα των υπευθύνων», δήλωσε ακόμη στους δημοσιογράφους αναφερόμενος εμμέσως στο Ιράν, τον μεγάλο εχθρό των Ηνωμένων Πολιτειών.

  • Στο μεταξύ, ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί διεμήνυσε σήμερα πως συνομιλίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι πιθανές, αν η Ουάσινγκτον άρει τις κυρώσεις, μετά τις δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σύμφωνα με τον οποίο μια συμφωνία με την Τεχεράνη για το πυρηνικό πρόγραμμά της είναι πιθανή.

Η Ουάσινγκτον αποσύρθηκε πέρυσι από τη διεθνή πυρηνική συμφωνία που επιτεύχθηκε το 2015 με την Τεχεράνη και ενέτεινε τις κυρώσεις στην προσπάθεια να πλήξει ανεπανόρθωτα την ιρανική οικονομία τερματίζοντας τις πωλήσεις ιρανικού αργού στο εξωτερικό.

  • Ο Τραμπ δήλωσε προχθές, Δευτέρα: «Πιστεύω πραγματικά πως το Ιράν θα ήθελε να κάνει μια συμφωνία και νομίζω ότι αυτό είναι πολύ έξυπνο εκ μέρους τους και νομίζω ότι είναι πιθανό να συμβεί».

Ο Ροχανί δήλωσε, σύμφωνα με τη δημόσια τηλεόραση: «Όποτε άρουν τις άδικες κυρώσεις και εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους και επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από το οποίο οι ίδιοι έφυγαν, η πόρτα δεν είναι κλειστή. Όμως ο λαός μας σάς κρίνει από τις πράξεις σας, όχι από τα λόγια σας».

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Αμπάς Μουσαβί δήλωσε σήμερα πως το Ιράν δεν βλέπει καμία προοπτική διαπραγματεύσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters
29/05/2019 17:06

Προειδοποίηση Μπόλτον: Θα απαντήσουμε στο Ιράν για τις επιθέσεις σε δεξαμενόπλοια

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: