Οι υποψήφιοι για τη θέση του Γιούνκερ μας έκαναν και γελάσαμε: Εντυπώσεις από ένα ντιμπέιτ

File Photo: (L-R) Czech Jan Zahradil ofAlliance of Conservatives and Reformists in Europe (ACRE), Spanish Nico Cue of European Left (EL), German Ska Keller of European Green Party (EGP), Danish Margrethe Vestager of Alliance of Liberals and Democrats for Europe (ALDE), Dutch Frans Timmermans for Party of European Socialists (PES), German Manfred Weber of European People’s Party (EPP), all candidates for the next president of the European Commission, pose ahead of the Eurovision presidential debate at European parliament in Brussels, Belgium. EPA, OLIVIER HOSLET




Των David M. Herszenhom και Maia de La Baume (*)

O Φρανς Τίμερμανς, ο υποψήφιος των σοσιαλιστών για την προεδρία της Κομισιόν, χρησιμοποίησε το ντιμπέιτ των υποψηφίων που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη το βράδυ στην έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες για να χτίσει μια αριστερή συμμαχία που θα μπορούσε να σπάσει το μονοπώλιο της κεντροδεξιάς στην ηγεσία της ΕΕ.

Η συζήτηση ήταν μάλλον άτονη και οι υποψήφιοι δεν έδωσαν σαφείς απαντήσεις στο πώς η ΕΕ πρέπει να απαντήσει στον εθνικισμό ή στην επιθετικότητα της Κίνας και των ΗΠΑ.

  • Σε ζητήματα όπως η κλιματική αλλαγή, η οικονομική πολιτική και ο εντεινόμενος εθνικισμός, όμως, ο Τίμερμανς προσπάθησε να εμφανίσει το κόμμα του σε συντονισμό με τους Πράσινους και την Αριστερά. Και στο πλαίσιο αυτό επιτέθηκε εναντίον του Μάνφρεντ Βέμπερ, υποψήφιου του ΕΛΚ.

«Οι τρεις μας συνεργαστήκαμε πολύ καλά τα τελευταία πέντε χρόνια στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο», είπε ο σοσιαλιστής υποψήφιος. «Τους προτείνω λοιπόν να συνεργαστούμε και την επόμενη πενταετία για να εξασφαλίσουμε ότι η κλιματική κρίση θα αποτελέσει πρώτη προτεραιότητα. Και είμαι βέβαιος ότι θα πείσουμε πολλούς στη φιλελεύθερη οικογένεια για μια συμμαχία από τον Τσίπρα ως τον Μακρόν».

Ο Τίμερμανς άφησε επίσης περιθώριο για μια συμμαχία με τη νέα κεντροαριστερή δύναμη που ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προσπαθεί να δημιουργήσει για να πάρει τη θέση της Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη (ALDE).

Η υποψήφια του ALDE Μαργκρέτε Βεστάγκερ απέφυγε να εμπλακεί σε αντιδικίες. Κάποια στιγμή, όμως, επέπληξε τον Βέμπερ επειδή διεκδίκησε για το κόμμα του εύσημα για μέτρα που έλαβαν όλοι οι επίτροποι μαζί κατά της κλιματικής αλλαγής.

  • Η πιο έντονη φραστική αντιπαράθεση αφορούσε τη λιτότητα. Ο Τίμερμανς κατηγόρησε τον Βέμπερ ότι επιδίωξε με κάθε τρόπο την τιμωρία της Πορτογαλίας ακόμη κι όταν ο Ζαν-Πολ Γιούνκερ έλεγε ότι τα σχέδια της κυβέρνησης της Λισαβώνας μπορούσαν να φέρουν αποτέλεσμα. «Αυτό δεν είναι αλήθεια», απάντησε ο Βέμπερ. Αλλά ο Τίμερμανς βγήκε νικητής από αυτή τη μονομαχία.

Ο σοσιαλιστής υποψήφιος προσπάθησε σε όλο το ντιμπέιτ να κρατήσει το ενδιαφέρον του κοινού. Όταν η συζήτηση στράφηκε στη φορολογία των εταιρειών, ο Τίμερμανς αναφέρθηκε στην εικονική βοηθό της Amazon: «Πρέπει να συνεχίσουμε να ρωτάμε, `Αλέξα, πότε η Amazon θα αρχίσει να πληρώνει φόρους;`» Κι όταν τέθηκε το ζήτημα του Brexit, ο Τίμερμανς παρομοίασε το Ηνωμένο Βασίλειο με «Game of Thrones με στεροειδή».

  • Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Politico, μια συμμαχία Σοσιαλιστών, Πρασίνων και της Αριστεράς θα λάβει 250 έδρες στο νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ το ΕΛΚ και οι συντηρητικοί σύμμαχοί του θα λάβουν 219. Αυτό μπορεί να δώσει στον Τίμερμανς την ευκαιρία να πει ότι πρέπει να έχει τον πρώτο λόγο για την προεδρία της Κομισιόν. Άλλες 116 έδρες θα κατανεμηθούν μεταξύ των ακροδεξιών και των οπαδών του Brexit, αλλά ο Βέμπερ έχει δεσμευτεί ότι δεν θα συνεργαστεί μαζί τους. Ακόμη κι αν προστεθούν πάντως οι Φιλελεύθεροι, που αναμένεται να λάβουν 104 έδρες, κανένα στρατόπεδο δεν αποκτά πλειοψηφία.

Ο Βέμπερ δεν δέχθηκε μόνο επιθέσεις από τους ανταγωνιστές του.

  • Προσπάθησε επίσης να αξιοποιήσει το ντιμπέιτ για να προβάλει μια ηγετική εικόνα που θα διαλύσει τις αμφιβολίες για την απουσία διοικητικής εμπειρίας. Έπρεπε όμως να λύσει μια αντίφαση: αφενός να υπερασπιστεί τα επιτεύγματα του ΕΛΚ και αφετέρου να ταχθεί υπέρ της ανανέωσης της ΕΕ. Και οι προτάσεις που διατύπωσε ήταν μάλλον αόριστες. Διαφώνησε, για παράδειγμα, με την πρόταση για καθιέρωση ελάχιστου εισοδήματος λέγοντας ότι οι νέοι τους οποίους συνάντησε στην Πορτογαλία δεν ζητούν ελάχιστο εισόδημα, αλλά δουλειές.

Η Μαργκέτε Βεστάγκερ, που δεν έλαβε μέρος στα προηγούμενα ντιμπέιτ, χρησιμοποίησε τη θητεία της ως επιτρόπου για τον ανταγωνισμό για να εμφανιστεί ως μια έμπειρη ηγέτης. Δεν διατύπωσε όμως κάποια αξιοσημείωτη πρόταση ούτε έδωσε εξηγήσεις για τα σχέδια του Μακρόν να ιδρύσει μια νέα κεντρώα δύναμη.

Όταν ρωτήθηκε για τους φορολογικούς Παραδείσους, απάντησε ότι «φορολογικός Παράδεισος είναι ένα μέρος όπου όλοι πληρώνουν τους φόρους τους».

(*) Ο Ντέιβιντ Χέρζενχομ και η Μαϊα ντε Λα Μπομ είναι αρθρογράφοι του Politico – (Πηγή: Politico.eu via ΑΠΕ-ΜΠΕ)

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Πρέπει να φραγεί ο δρόμος στους επίδοξους θεωρητικούς του ναζισμού και του φασισμού

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: