Oι Τουρκικές αρχές παραβίασαν τα δικαιώματα των δημοσιογράφων της Cumhuriyet, απεφάνθη το δικαστήριο

File Photo: An armed private security officer on guard in front headquarter of Cumhuriyet daily newspaper. EPA/SEDAT SUNA




Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας αποφάνθηκε ότι οι αρχές της χώρας παραβίασαν την ελευθερία της έκφρασης και την ατομική ασφάλεια δύο δημοσιογράφων που κρατούνταν με την κατηγορία της τρομοκρατίας έπειτα από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.

Δεκατέσσερα μέλη του προσωπικού της τουρκικής αντιπολιτευόμενης εφημερίδας Cumhuriyet καταδικάστηκαν τον περασμένο Απρίλιο από τουρκικό δικαστήριο σε ποινές φυλάκισης έως και οχτώ ετών με την κατηγορία της τρομοκρατίας και της στήριξης του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί για την απόπειρα πραξικοπήματος. Οι κατηγορούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι εν αναμονή των εφέσεών τους.

Έξι μέλη της Cumhuriyet μεταφέρθηκαν στη φυλακή την περασμένη εβδομάδα για να εκτίσουν το υπόλοιπο των ποινών τους, ανέφεραν δύο από τους δικηγόρους τους.

Ο Κάντρι Γκουρσέλ, πρώην δημοσιογράφος στην εφημερίδα, ο οποίος είχε αποφυλακιστεί εν αναμονή της δίκης του, αφέθηκε ελεύθερος εξαιτίας του χρόνου της ποινής του που εξέτισε τον Φεβρουάριο. Ο Μουράτ Ασκόϊ φυλακίστηκε τον Σεπτέμβριο του 2016 και καταδικάστηκε σε περισσότερο από δύο χρόνια φυλάκισης τον περασμένο Μάρτιο.

Σήμερα το Συνταγματικό Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι παραβιάστηκε η ατομική ασφάλεια και η ελευθερία της έκφρασης του Γκουρσέλ και του Ασκόϊ.

Το Δικαστήριο απέρριψε τις εφέσεις τεσσάρων άλλων μελών της Cumhuriyet, ενώ αναμένεται να αποφανθεί επί ακόμη τριών εφέσεων άλλων δημοσιογράφων την Παρασκευή.

Οι δημοσιογράφοι είχαν προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο, υποστηρίζοντας ότι οι κρατήσεις τους ήταν παράνομες, η πρόσβαση τους στο φάκελο έρευνας περιορισμένη και ότι είχε παραβιαστεί η ελευθερία έκφρασής τους.

02/05/2019 22:24
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Anadolu-Reuters
Άγκυρα, Τουρκία

Υπέκυψε Τούρκος τραυματίας στο Κράισττσερτς: Στους 51 οι νεκροί των επιθέσεων στα τεμένη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: