Οι παραβιάσεις φτάνουν στο κόκκινο: Ξαφνικά θέλουν “εμπιστοσύνη” εν μέσω Θαλασσόλυκου

Στιγμιότυπο από την DENİZKURDU-2019 . Φωτογραφία, πηγή, Turkish Naval Forces




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL, Γ.Σ.

Με την Μεγάλη Βρετανία να προσφέρει «τσάι και συμπάθεια», την Ευρωπαϊκή Ένωση δια του Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ να δηλώνει ότι «είμαστε Κύπριοι» και ως εκεί, τις ΗΠΑ να καταδικάζουν την προκλητική στάση που διατηρεί η Άγκυρα, καλώντας όμως σε σύγκλιση τις πλευρές προς όφελος όλων, η Λευκωσία σχεδιάζει τις επόμενες διπλωματικές της κινήσεις.

Μέχρι στιγμής ίσως ν’ αποτελούν και μονόδρομο καθώς η αναμονή των μέτρων προς την Άγκυρα κυρίως από την Ευρώπη μάλλον είναι ένας δρόμος άγνωστος για τους Ευρωπαίους, οι οποίοι έχουν οικονομικές συναλλαγές με την Τουρκία.

  • Το να προχωρήσει η Ευρώπη σε κυρώσεις προς την Τουρκία φαίνεται κάτι πολύ θολό, κάτι που θα εξεταστεί ξανά και ξανά έλεγαν με νόημα ακόμη και Αξιωματικοί, επιφορτισμένοι με την στρατιωτική διπλωματία.

Πάντως εν μέσω «Θαλασσόλυκου» ήδη η Τουρκία ανεβάζει μέρα με τη μέρα την ένταση. Η διάταξη των μονάδων επιφανείας της γείτονος αναπτύσσεται στο μήκος του Αιγαίου, πολλές φορές και μέσα από τα 6 ναυτικά μίλια όπως λένε αξιόπιστες πηγές από το Πολεμικό Ναυτικό παραβιάζοντας τα Εθνικά χωρικά ύδατα. Στον αέρα η σκληρή καθημερινότητα δεν αφήνει τους ιπταμένους να «ρουτινιάσουν» με τον κίνδυνο κάθε μέρα να παραμονεύει.

Με την Τουρκική άσκηση σε εξέλιξη και σε μια συγκυρία πολύ θερμή από πλευράς παραβατικής συμπεριφοράς, οι υπουργοί Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος και Μεβλτούτ Τσαβούσογλου θα έχουν συνάντηση το επόμενο 48ωρο στο Ελσίνκι.

ΜΟΕ και…συμπάθεια…

Την ίδια στιγμή φαίνεται πως η επαφή ανάμεσα στις στρατιωτικές επιτροπές Ελλάδας και Τουρκίας για τα περιβόητα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης έγινε και το ραντεβού των δυο πλευρών κλείστηκε μέσα για τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές.

  • Βέβαια την στιγμή που οι προκλήσεις φτάνουν στα όρια, οι συζητήσεις είναι άγνωστο που θα οδηγηθούν τόνιζαν οι ίδιες πηγές ή τι τροπή μπορεί να πάρουν, μιας και τουλάχιστον η Ελληνική πλευρά έχει καταγράψει την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας με αποδείξεις οι οποίες βεβαίως δεν γίνονται αποδεκτές από την άλλη πλευρά.
  • Να θυμίσουμε επιγραμματικά ότι μετά το τετ α τετ των υπουργών Άμυνας, Αποστολάκη- Ακάρ στις Βρυξέλλες δόθηκε κι από τις δυο πλευρές το πράσινο φως για την έναρξη αυτών των συνομιλιών, που υποτίθεται πως θα ξεπάγωναν τα ΜΟΕ. Απ’ εκεί και έπειτα μ’ ένα σερί παραβατικών συμπεριφορών και ταυτόχρονα επικαλούμενοι τις αυτοδιοικητικές εκλογές η επιτροπή της Τουρκίας εξαφανίστηκε γι’ αυτό το χρονικό διάστημα.

Την προσπάθεια για τις νέες συνομιλίες κανείς δεν την κατακρίνει. Φυσικά και οφείλουν οι δυο χώρες με τις τόσες διαφορές και προβλήματα να συνομιλούν και να βρίσκουν λύσεις στα μεταξύ τους ζητήματα. Η Ελληνική πλευρά κρατά μικρό καλάθι, όπως άλλωστε και στον παρελθόν από τη στιγμή που γνωρίζει πολύ καλά ότι οι Τούρκοι την ώρα της συνομιλίας δείχνουν πως κατανοούν και δεν περνάει λίγη ώρα που μπορεί να γίνει μια υπέρπτηση.

  • Σε στρατιωτικό επίπεδο συζητήσεων, σίγουρα δεν είναι τα πολλά για τα οποία αναμένεται να συνομιλήσουν οι δυο πλευρές. Ανταλλαγή εγγράφων με τις επίσημες αργίες που οφείλει η μια και η άλλη πλευρά να μην προκαλούν (το είδαμε τις ημέρες του Πάσχα, πόσο σεβάστηκε η Άγκυρα την μεγάλη θρησκευτική εορτή της Χριστιανοσύνης) και παρόμοια άλλα τέτοια περί «στρατιωτικής ευγένειας».

Κι αν ο διάλογος περί των ΜΟΕ προχωρήσει, εκείνος για τα περί της υφαλοκρηπίδας φαίνεται πως έχει «σκαλώσει» για τα καλά. Οι αιτιάσεις της Τουρκίας είναι διαχρονικές ερμηνεύοντας το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της θάλασσας όπως εκείνη θέλει κι όχι όπως είναι το γράμμα του Νόμου.

Μήνυμα Αποστολάκη στην Τουρκία: Επιδιώκουμε ειρήνη, διαφυλάσσουμε τα κυριαρχικά δικαιώματα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: