Οι μόνιμες προκλητικές θέσεις της Άγκυρας και στα MOE: Απαιτήσεις για “μικρό καλάθι”…

File Photo: Αεροπλάνα της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. Photo via HAF Spokesman




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL, Γ.Σ.

Η συζήτηση από ελληνικής πλευράς θα ξεκινήσει να περιστρέφεται γύρω από τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης του 2018 καθώς με ευθύνη της Άγκυρας δεν έγιναν ποτέ, παρότι είχε συμφωνηθεί από τις δυο πλευρές έναν χρόνο νωρίτερα (το 2017) πως οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και μάλιστα σ’ ένα πλαίσιο που θα βοηθά στο να εξομαλυνθεί η κατάσταση στο Αιγαίο.

  • Η έναρξη του διαλόγου, όπως σημειώνουν μεταξύ άλλων κύκλοι του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, θα είναι καταρχάς «διερευνητική», δηλαδή ποια εκ των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μπορούν οι δυο πλευρές να προωθήσουν σε πρώτη φάση, ώστε ν’ αποκατασταθεί η «πληγωμένη» εμπιστοσύνη και να πέσουν οι τόνοι των ολοένα και μεγαλύτερων προκλήσεων από την πλευρά της Τουρκίας.

Αναλόγως του πώς θα εξελιχθεί η συζήτηση (από σήμερα έως την ερχόμενη Παρασκευή), εξηγούσε πηγή του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, η ελληνική πλευρά θα θέσει θέματα παραβιάσεων στο FIR Αθηνών και των Εθνικών Χωρικών Υδάτων, τονίζοντας τον μόνιμο κίνδυνο που υπάρχει για ένα ατύχημα στο Αιγαίο. Πάνω εδώ πολλές φορές στο παρελθόν κατά τη διάρκεια παρόμοιων συναντήσεων και  συζητήσεων, η Άγκυρα έθετε το θέμα της επέκτασης των ΜΟΕ τμημάτων που θέλουν «άοπλα» αεροσκάφη της χώρας μας εντός του FIR Αθηνών για να μην υπάρξει ατύχημα ή της μη υποβολής σχεδίου πτήσεων για τα δικά τους αεροσκάφη.

  • Σε αυτές τις αιτιάσεις της Τουρκίας, μέχρι σήμερα η Αθήνα παρέμενε σταθερά αρνητική, στην προσθήκη τέτοιων άρθρων εντός των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Εδώ να τονίσουμε, πως όπως σημειώνουν τόσο πηγές του υπουργείου, όσο και της  Πολεμικής Αεροπορίας, βάσει των καταγεγραμμένων αναλυτικών στοιχείων που έχουν και βέβαια έχουν σταλεί και στο Υπουργείο Εξωτερικών, ο κίνδυνος υπάρχει κυρίως από τους ελιγμούς που πραγματοποιούν οι Τούρκοι ιπτάμενοι κατά τη διάρκεια μιας αναχαίτισης, οι οποίοι έχουν δείξει το πόσο προκλητικοί γίνονται κάθε μέρα στο Αιγαίο.

Με «μικρό καλάθι» ξεκινούν οι συνομιλίες

  • Το γεγονός πως τελικά το στρατιωτικό κλιμάκιο της Τουρκίας βρίσκεται σε ελληνικό έδαφος από το απόγευμα της Δευτέρας, μετά την πρόσκαιρη αποφυγή με διάφορες προφάσεις, για τη συνάντηση των ομάδων εργασίας, αποτελεί ίσως ένα δείγμα -αν όχι στρατηγική- καλής πρόθεσης για την έναρξη των συζητήσεων που πιθανό να οδηγήσει σε ορισμένες συμφωνίες, προσανατολισμένες στο κοινό συμφέρον.

Σίγουρα η ελληνική πλευρά από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και της Διεύθυνσης Πολιτικής που ηγείται των συζητήσεων με την  τουρκική ομάδα εργασίας, κρατούν γενικά -όλα τα χρόνια άλλωστε- «μικρό καλάθι» όταν έχουν να κάνουν με τους γείτονές μας. Ανώτατη πηγή έλεγε πως είναι γνωστό ότι στην κατ’ ιδίαν συνάντηση οι Τούρκοι δείχνουν σαφή κατανόηση των όσων τους λες και λίγη ώρα αργότερα είτε έχουν ξεχάσει είτε δείχνουν με τον πιο εξόφθαλμο τρόπο πως δεν υπολογίζουν τι έχεις θέσει ως χώρα.

Σίγουρα οι δυο ομάδες δεν πηγαίνουν στο διαπραγματευτικό τραπέζι για να επιλυθούν μόνιμα μεγάλα θέματα ανάμεσα στις δυο χώρες, θα αναλωθούν καθαρά σε στρατιωτικές δραστηριότητες.

  • Αν διαπιστωθεί η «καλή θέληση», ίσως αυτό να αποτελεί ακόμη και το έναυσμα για «ευρύτερη αποκλιμάκωση» σημειώνει ανώτατη πηγή του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι μέσω επιχειρημάτων να γίνει κατανοητό στην τουρκική πλευρά πως εφόσον πέσουν οι τόνοι της έντασης, σίγουρα θα είναι κέρδος και για τους δυο, χωρίς αυτό να σημαίνει πως θα υπάρξει  οποιασδήποτε μορφής συμφωνία όπως την θέλει η Τουρκία.

Ορισμένα από τα θέματα των αμιγώς στρατιωτικών συζητήσεων, είναι:

  • Η ανταλλαγή ημερομηνιών για τη διεξαγωγή ασκήσεων στο Αιγαίο, με σκοπό να μην συμπέσουν ασκήσεις των δυο χωρών ταυτόχρονα.
  • Συναντήσεις σε επίπεδο επιτελείων για τη διευθέτηση της κοίτης του Έβρου.
  •  Η επίλυση τυχόν εκτάκτων αναγκών σε επίπεδο τοπικών διοικητών (Λόχων, Ταγμάτων, Ταξιαρχιών, Μεραρχιών) σε μια περίπτωση  όπως για παράδειγμα η αιχμαλωσία των δυο Ελλήνων στρατιωτικών που οι Τούρκοι, κλιμακώνοντας τις σχέσεις των δυο κρατών, διατήρησαν επί εξάμηνο. Αντιθέτως, παρόμοια περίπτωση με Τούρκους στρατιωτικούς που αποπροσανατολίστηκαν και έπεσαν σε Ελληνική στρατιωτική περίπολο, το θέμα λύθηκε εντός 24ωρου.
  • Η ανταλλαγή επισκέψεων Στρατιωτικών Διοικητών.
  • Ο περιορισμός ασκήσεων και σεβασμός εθνικών επετείων ή μεγάλων θρησκευτικών εορτών.

Η μόνιμη διάθεση της Άγκυρας για «τρικλοποδιά»

  • Πάντως ο αναθεωρητισμός από την πλευρά της Άγκυρας δεν αφήνει πολλά περιθώρια για να αναθαρρήσει η ελληνική πλευρά από τη στιγμή που διατηρεί ζωντανή τη θεωρία των «γκρίζων ζωνών», έχει επιθετική ή και απειλητική ρητορική, ενώ σε μόνιμη θέση στην πολιτική της είναι το casus belli. Μπορεί όλα τα προαναφερθέντα να άπτονται περισσότερο της διπλωματίας και των ομάδων εργασίας των υπουργείων εξωτερικών, δεν παύουν όμως να απασχολούν καθημερινά τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Σε προγενέστερες συναντήσεις και συζητήσεις περί των ΜΟΕ αλλά και δια στόματος του Ισλαμιστή προέδρου της κατά την πρόσφατη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, η Άγκυρα είχε απαιτήσει:

  • Τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη να μην καταθέτουν σχέδια πτήσης όταν εισέρχονται στο FIR Αθηνών.
  • Να μην υπάρχουν αναχαιτίσεις από ελληνικά μαχητικά.
  • Πολεμικά αεροσκάφη της Ελλάδας να πετούν δίχως οπλισμό, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος ατυχήματος.

Εκείνες οι προτάσεις ποτέ δεν έγιναν αποδεκτές από την Ελληνική πλευρά η οποία εξηγούσε πως τίθεται ξεκάθαρα θέμα Εθνικής  Κυριαρχίας και ασφάλειας πτήσεων των πολιτικών αεροσκαφών και γι’ αυτό απαιτεί και σχέδια πτήσης.

Επιθεώρηση Αποστολάκη στην στρατιωτική γέφυρα στα Χανιά με αφορμή τη Μάχη της Κρήτης

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: