Οι ΗΠΑ κινδυνεύουν με ευρεία επιδημία ιλαράς προειδοποιούν οι υγειονομικές αρχές

FILE PHOTO: Αγόρι εμβολιάζεται κατά της ιλαράς. EPA, LUKAS BARTH-TUTTAS




Ο αριθμός των κρουσμάτων ιλαράς στις ΗΠΑ έφτασε φέτος στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και 25 χρόνια και πλέον η χώρα κινδυνεύει να θεωρείται ότι δεν έχει εκμηδενίσει τα κρούσματα της ασθένειας, προειδοποίησαν χθες Πέμπτη οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές.

Ο αριθμός των κρουσμάτων έχει φτάσει από την αρχή της χρονιάς και έως χθες τα 971, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών (CDC), αριθμός ρεκόρ από το 1992 οπότε όλη τη χρονιά είχαν καταγραφεί 963 κρούσματα.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν το 2000 ότι είχαν «εκμηδενίσει» τα κρούσματα ιλαράς, έναν στόχο που είχαν θέσει το 1966 όταν ξεκίνησε ο εμβολιασμός κατά της ασθένειας αυτής. Αυτό σημαίνει ότι δεν καταγράφηκε κανένα κρούσμα της ασθένειας επί 12 συνεχείς μήνες.

Τώρα η εξάπλωση της ασθένειας στην περιοχή της Νέας Υόρκης είναι αυτό που ανησυχεί τις αρχές. Επισήμως η επιδημία ξεκίνησε στις 30 Σεπτεμβρίου 2018 στη Νέα Υόρκη και στη γειτονική κομητεία Ρόκλαντ την 1η Οκτωβρίου.

Αν εξακολουθήσει να μεταδίδεται για ακόμη τέσσερις μήνες, οι ΗΠΑ δεν θα μπορούν πλέον να λένε ότι έχουν «εκμηδενίσει» τα κρούσματα της ασθένειας.

Παρά το γεγονός ότι ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης ανακοίνωσε στις αρχές Απριλίου ότι είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός κατά της ιλαράς, κυρίως στις συνοικίες όπου ζουν οι υπερορθόξοι Εβραίοι, που έχουν πληγεί περισσότερο από την ασθένεια, στην πόλη καταγράφηκαν τον Απρίλιο 173 κρούσματα ιλαράς και 60 τον Μάιο.

Στην πραγματικότητα οι ΗΠΑ δεν μείωσαν ποτέ στο μηδέν τα κρούσματα της ιλαράς.

Από το 2000 ο αριθμός τους κυμαινόταν από μερικές δεκάδες έως μερικές εκατοντάδες ετησίως, με τα περισσότερα κρούσματα, 667, να καταγράφονται το 2014. Τότε η επιδημία ήταν κυρίως επικεντρωμένη σε μια κοινότητα Άμις στο Οχάιο.

Η επανεμφάνιση εστιών της ασθένεια οφείλεται κυρίως σε μη εμβολιασμένους ή ελλιπώς εμβολιασμένους ταξιδιώτες από το εξωτερικό.

Αυτό καταγράφεται από πέρυσι στις ΗΠΑ με τύπους του ιού της ιλαράς να εισάγονται κυρίως από τις Φιλιππίνες, το Ισραήλ και την Ουκρανία.

«Ο μόνος τρόπος να τερματιστεί η επιδημία είναι όλα τα παιδιά και οι ενήλικες που μπορούν να εμβολιαστούν, να το κάνουν», τόνισε ο Ρόμπερτ Ρέντφιλντ διευθυντής της CDC.

«Θέλω να καθησυχάσω ξανά τους γονείς και να τους πως ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή, ότι δεν προκαλούν αυτισμό. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η ασθένεια από την οποία προστατεύουν τα εμβόλια», πρόσθεσε.

31/05/2019 10:31
ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP
Ουάσινγκτον, ΗΠΑ

 

Η επαφή με τη φύση στην παιδική ηλικία οδηγεί ευκολότερα σε ψυχική ισορροπία στην ενήλικη ζωή

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: