Οι ΗΠΑ αποσύρονται από Διάσκεψη Αφοπλισμού: Αιτία η ανάληψη της προεδρίας από Βενεζουέλα

US Disarmament Ambassador Robert Wood walks in a hallway after leaving the conference in protest against the Venezuelan presidency at the Conference on Disarmament at the European headquarters of the United Nations (UNOG) in Geneva, Switzerland, 28 May 2019. EPA, SALVATORE DI NOLFI




Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποχώρησαν σήμερα από τη Διάσκεψη για τον Αφοπλισμό των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη, επειδή την εναλλασσόμενη προεδρία της ανέλαβε η Βενεζουέλα, ένα “κράτος εκτός νόμου”, όπως το χαρακτήρισε ο Αμερικανός πρεσβευτής.

  • “Αυτό που συμβαίνει σήμερα εδώ είναι μια διατριβή προπαγάνδας”, διαβεβαίωσε ο Αμερικανός διπλωμάτης Ρόμπερτ Γουντ μιλώντας στους δημοσιογράφους αφού αποχώρησε από την αίθουσα. “Όποιο θέμα και να συζητούν εκεί μέσα, όποιες και αν είναι οι αποφάσεις που θα ληφθούν, δεν έχουν καμία νομιμότητα επειδή ένα παράνομο καθεστώς προεδρεύει σε αυτό το όργανο”, πρόσθεσε, αναφερόμενος στην κυβέρνηση του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο.

Ο Γουντ σηκώθηκε από το έδρανό του αμέσως μόλις ξεκίνησε την ομιλία του ο πρεσβευτής της Βενεζουέλας Χόρχε Βαλέρο. Οι ΗΠΑ και άλλες 50 χώρες αναγνωρίζουν ως νόμιμο, μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό.

  • “Ένας εκπρόσωπος του Χουάν Γκουαϊδό, του μεταβατικού προέδρου, θα έπρεπε να βρίσκεται αυτήν τη στιγμή σε αυτήν την αίθουσα, να κάθεται σε αυτό το έδρανο”, συνέχισε ο Γουντ.

Η Διάσκεψη για τον Αφοπλισμό ήταν παλαιότερα ένα από τα σημαντικότερα όργανα του ΟΗΕ για τις διαπραγματεύσεις γύρω από τον έλεγχο των εξοπλισμών. Οι εργασίες της όμως πλέον βρίσκονται εδώ και χρόνια σε αδιέξοδο, λόγω της διαφορετικής στάσης που τηρούν οι χώρες στο θέμα αυτό.

Ο Γουντ χαρακτήρισε την ανάληψη της προεδρίας της Διάσκεψης από τη Βενεζουέλα “μια νέα τραγική ημέρα για την ιστορία της Διάσκεψης για τον Αφοπλισμό”, υπενθυμίζοντας ότι πέρσι επί τέσσερις εβδομάδες είχε αναλάβει την προεδρία του οργάνου η Συρία. Οι ΗΠΑ είχαν και τότε μποϊκοτάρει τις εργασίες.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP
28/05/2019 17:46

Η Ε.E. διορίζει ειδικό σύμβουλο στην Βενεζουέλα: Στόχος η επίλυση της κρίσης μέσω εκλογών

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: