Οι δεύτερες σκέψεις του Ερντογάν για τους S-400: Και ένα υστερόγραφο για τον Βαρθολομαίο…

File Photo: Συστοιχία ρωσικών πυραύλων εδάφους-αέρος S-400 στους δρόμους της Μόσχας. EPA, SERGEI ILNITSKY




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, επέλεξε να ασχοληθεί με ένα μήνυμα στο Twitter μίας Τουρκάλας δημοσιογράφου, της Aslı Aydıntaşbaş, η οποία βεβαίως, για όσους την γνωρίζουμε, δεν είναι μία τυχαία εκπρόσωπος των μέσων ενημέρωσης της Τουρκίας.

Έχει καλές πηγές, και στη χώρα της, και στις Βρυξέλλες, και στην Αμερική. Αμερικανικές εφημερίδες φιλοξενούν τις απόψεις της και «δεξαμενές σκέψεις» την καλούν να μιλήσει για τη χώρα της.

  • Η δημοσιογράφος ομιλούσε για «αόριστη καθυστέρηση» στην παραλαβή του ρωσικού συστήματος S-400. «Βρίσκεται στα χαρτιά» ήταν το σχόλιό της, παρά τις διαβεβαιώσεις, ακόμα και τις προάλλες, του ίδιου του προέδρου της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, ότι η χώρα του θα παραλάβει το ρωσικό σύστημα, μία αντισυμμαχική που έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στην Αμερική.

Η πληροφορία «έρπει» εδώ και καιρό, αλλά φαίνεται ότι οι Αμερικανοί δεν υποχωρούν από την αρχική τους θέση, η οποία συμπεριλαμβάνεται και στα νομοσχέδια της Βουλής και της Γερουσίας: ότι η Τουρκία πρέπει να ακυρώσει αυτή την αγορά από τη Ρωσία για ένα σωρό λόγους, με πιο σημαντικούς αυτούς που έχουν να κάνουν με τα θέματα ασφάλειας και πιο ειδικά τους κινδύνους που εγκυμονούν οι S-400 για τα αμερικανικά μαχητικά F-35. Επίσης, πρέπει να αντικαταστήσει το ρωσικό σύστημα με το αμερικανικό Patriot.

Είναι, χωρίς αμφιβολία, σκληρό το παιγνίδι και αρκετοί άρχισαν να στοιχηματίζουν ότι θα το χάσει ο Ταγίπ Ερντογάν, διότι αντιλαμβάνεται επιτέλους -όπως σημειώνουν- ότι δεν έχει επιλογές, επειδή η τουρκική οικονομία είναι ήδη τραυματισμένη. Δεν είναι μόνο η συνεχής υποχώρηση της λίρας που τον απασχολεί, αλλά και οι ακυρώσεις επενδύσεων, διότι ο καθένας, λογικό είναι, να βάζει τα λεφτά του σε χώρες όπου επικρατεί η σταθερότητα και η ασφάλεια. Οι προβλέψεις για την Τουρκία, έτσι κι αλλιώς, δεν είναι καλές.

  • Πιστεύω ότι η διάψευση του κ. Τσαβούσογλου (ΕΔΩ) δεν είναι πειστική και ότι η Τουρκία πιθανότητα να βρίσκεται στο στάδιο της αμφιταλάντευσης. Μετρά τα υπέρ και τα κατά και ο κ. Ερντογάν βάζει στο τραπέζι ένα ισχυρισμό, που πάει στον χαρακτήρα του ή αν θέλετε στην προπαγάνδα του προς τις μάζες: ότι εάν ακυρώσει την αγορά των S-400 αυτό θα πλήξει την ανεξαρτησία της χώρας σε όλα τα επίπεδα, διότι στην ουσία θα δείξει ότι φοβήθηκε τις απειλές και υποχώρησε. Δεν έχει άδικο, αλλά οι ηγέτες θα έπρεπε να κοιτούν το συμφέρον της χώρας μέσα από την μεγάλη εικόνα: να μην καταφεύγουν στον αρρωστημένο εθνικισμό, να μην απειλούν τους γείτονες τους και να μην επιχειρούν πράγματα τα οποία καταστρέφουν τους λαούς τους. Ότι ακριβώς κάνει ο κ. Ερντογάν.

Που βρίσκονται τα πράγματα: Δημόσια οι Τούρκοι παραμένουν σκληροί και αμετακίνητοι στη θέση τους ότι οι S-400 θα εγκατασταθούν στο τουρκικό έδαφος και ταυτόχρονα θα παραλάβουν και τα μαχητικά F-35 από την Αμερική.

Σύμφωνα με τις αμερικανικές επίσημες και ανεπίσημες δηλώσεις, το παραπάνω δεν θα συμβεί. Για να παραδοθούν τα F-35 η Τουρκία πρέπει να ανακοινώσει «S-400 τέλος».

Ιδιωτικά, οι Τούρκοι συζητούν διάφορες επιλογές. Κάνουν συνεχώς προτάσεις στους Αμερικανούς, που τις απορρίπτουν. Και φαίνεται ότι η τελευταία ιδέα που έριξαν στο τραπέζι είναι η «αόριστη καθυστέρηση» στην παραλαβή του συστήματος, καλώντας την αμερικανική πλευρά να αποδεχθεί τη δημιουργία «ομάδα εργασίας», η οποία θα ασχοληθεί με τα δύο συστήματα, τους S-400 και τα F-35 και θα πάρει αποφάσεις για τα θέματα ασφάλειας.

Κλείνουν την «στρόφιγγα» στην Άγκυρα οι ΗΠΑ: Πρώτα ακύρωση S-400, μετά κονδύλια για F-35

  • Αυτό που ούτε ο Ερντογάν καταλαβαίνει είναι ότι και να ακυρώσει τους S-400 δεν θα αλλάξουν πολλά στις σχέσεις της Τουρκίας με την Αμερική, διότι εξαφανίστηκε εντελώς η εμπιστοσύνη. Οι τελευταίες εξελίξεις για τη Βενεζουέλα και το Ιράν απέδειξαν ότι ο Τούρκος πρόεδρος είναι ένας άπιστος και επικίνδυνος πρώην(;) σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών. Και στη Βενεζουέλα και στο Ιράν, ο Ερντογάν στέκεται απέναντι στην Αμερική με προκλητικό τρόπο: Συνεχίζει να παραβιάζει και σήμερα το αμερικανικό εμπάργκο.

Φαίνεται ότι σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ ορίζονται πλέον και από το Ισραήλ. Ο κ. Ερντογάν πρέπει να σταματήσει αυτή την άνευ προηγουμένου πολιτική εναντίον του Εβραϊκού Κράτους. Οι Ισραηλινοί είναι πεπεισμένοι ότι οι επιθέσεις της Χαμάς το περασμένο Σαββατοκύριακο σχεδιάστηκαν στην Άγκυρα…

ΕΝΑ ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ για τον Οικουμενικό Πατριάρχη: Η εκλογή του Αρχιεπισκόπου Αμερικής έχει να κάνει και με τα εθνικά θέματα και πρέπει επιτέλους να το αντιληφθεί ο κ. Βαρθολομαίος. Προχωρά στην επιλογή του αντικαταστάτη του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου χωρίς να συμβουλευθεί την Ομογένεια, το ποίμνιο του. Δεν ακούει κανένα και σε ότι αφορά την Ελληνοαμερικανική Κοινότητα επαναλαμβάνει τα λάθη του, που ξεκίνησαν με τον εξαναγκασμό σε παραίτηση του Ιακώβου. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης είναι όμηρος της Τουρκίας. Και επειδή απειλείται από το τουρκικό καθεστώς, η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αμερικής κατέβασε τους τόνους στα εθνικά θέματα. Ενώ έπρεπε να γίνεται το αντίθετο. Μέχρι αύριο, που θα ανακοινώσει το νέο Αρχιεπίσκοπο ας σκεφθεί και τις εντολές που θα του δώσει. Η πιο βασική είναι αυτή: ο έλεγχος του «Ελληνικού Λόμπι» από την Εκκλησία είναι εκτός κάθε συζήτησης. Διότι έτσι θα μπορούν οι ομογενείς μας να βοηθήσουν ακόμα πιο αποτελεσματικά το Οικουμενικό Πατριαρχείο, τον φάρο της Ορθοδοξίας. Άλλωστε, είναι ελεύθεροι Αμερικανοί πολίτες και δεν γίνεται να τους φιμώνει ο δικτάτορας Ερντογάν μέσω του κ. Βαρθολομαίου…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Στο σημείο μηδέν η αναμέτρηση στη Μεσόγειο: Η Τουρκία εναντίον όλων, όχι μόνο της Κύπρου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: