Οι Άγγλοι επαναλαμβάνουν τις τουρκικές θέσεις για να τις χωνέψουμε! Η Λευκωσία έχει όπλα…

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας αρμόδιος για θέματα Ευρώπης Σερ ’Αλαν Ντάνκαν κάνει δηλώσεις στα ΜΜΕ στο Crans Montana της Ελβετίας, Τρίτη 4 Ιουλίου 2017. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Έχουμε εδραιώσει την βρετανική άποψη για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, γι αυτό και δεν υπάρχει λόγος το Φόρεϊν Όφις να την επαναλαμβάνει. Οι διευκρινίσεις επί διευκρινίσεων το μόνο που πετυχαίνουν είναι να ξεκαθαρίζουν όλο και περισσότερο την απαράδεκτη φιλοτουρκική θέση του Λονδίνου σε βάρος της Κύπρου.

Η έντονη αντίδραση της Λευκωσίας στις δηλώσεις του Βρετανού Υπουργού Ευρώπης σερ Άλαν Ντάνκαν για την κυπριακή ΑΟΖ ενώπιον της Βουλής, οδήγησε το αγγλικό ΥΠΕΞ να εκδώσει δυο ανακοινώσεις. Όλες και οι μεταγενέστερες ανακοινώσεις, ουσιαστικά έχουν επιβεβαιώσει τα όσα είπε ο Βρετανός αξιωματούχος. Χθες εκπρόσωπος του Φόρεϊν Οφις σε δήλωση προς το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, επισήμανε τα εξής:

  • «Όπως δήλωσε ο υπουργός Ευρώπης και Αμερικής στις 14 Μαΐου, η θέση του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ότι, σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, διερευνητικές γεωτρήσεις δεν πρέπει να προχωρούν σε καμία περιοχή όπου η κυριαρχία είναι υπό αμφισβήτηση. Έχουμε καλέσει την Τουρκία να μην κάνει γεώτρηση σε αυτή την περιοχή».

Επαναλαμβάνει βασικά τη θέση που εκφράζει τις τουρκικές επιδιώξεις σε βάρος της Κύπρου και της περιοχής εν γένει. Επειδή η Τουρκία, αυθαίρετα, πειρατικά αμφισβητεί την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας στη θαλάσσια περιοχή της χώρας, δεν πρέπει- κατά τους Βρετανούς- να γίνει γεώτρηση. Όχι από την κατοχική Τουρκία μόνο, αλλά και από την Κυπριακή Δημοκρατία!

Η νέα δήλωση του Λονδίνου σημειώνει περαιτέρω και τοποθετήσεις κλισέ και επαναλαμβανόμενες:

  • «Εξακολουθούμε να αναγνωρίζουμε το κυρίαρχο δικαίωμα της Δημοκρατίας της Κύπρου να αξιοποιεί το πετρέλαιο και το αέριο στη διεθνώς συμφωνημένη Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της».

Και καταλήγει με το γνωστό κερασάκι πως «εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι το πετρέλαιο και το αέριο θα πρέπει να αναπτυχθούν προς το όφελος όλων των Κυπρίων».

Το αδιόρθωτο Φόρεϊν Όφις επιμένει να δίνει πάσες στην κατοχική Τουρκία.

  • Γι΄ αυτό και η Λευκωσία πρέπει να απαντήσει αμέσως με πολιτικές που θα πλήττουν τα συμφέροντα του Λονδίνου και ταυτόχρονα να καταγγείλει τη Βρετανία για το γεγονός ότι δεν κινήθηκε στη βάση της θέσης της Ε.Ε., όπως αυτή εκφράσθηκε από την επικεφαλής της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Άμυνας, Φρεντερίκα Μογκερίνι.

Το μεγάλο θέμα, που θα πρέπει να ανοίξει η Λευκωσία είναι αυτών των Βρετανικών Βάσεων στην Κύπρο.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Η Βρετανία έχει ανοικτό μέτωπο: Η Λευκωσία να ανταποδώσει τα πυρά, εγείροντας θέμα Βάσεων

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: