Ο υβριδικός πόλεμος του «Θαλασσόλυκου»: Η αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας

Τοι πλοίο του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, ABD Deniz Kuvvetleri . Φωτογραφία Πολεμικό Ναυτικό της Τουρκίας




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL, Γ.Σ.

Η προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων από την Τουρκία στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη είναι δεδομένη, η οποία μάλιστα κινείται κατά τέτοιον τρόπο που να φτάσει στο επιθυμητό σημείο των σχεδίων της που δεν είναι άλλος από τη σφήνα που θέλει να μπει με το έτσι θέλω στην αξιοποίηση του φυσικού πλούτου που υπάρχει στην περιοχή.

  • Ο έως τώρα τρόπος αντιμετώπισης, δια της διπλωματίας και των ανακοινώσεων, μπορεί να έχει θορυβήσει την Τουρκία μιας και βλέπει πως οι αντιδράσεις καταδίκης είναι σχεδόν καθολικές, όμως η έκδοση ανακοινώσεων δεν αποθαρρύνει το Τουρκικό θράσος το οποίο -όπως θεωρούν βέβαιο ανώτατες πηγές- θα συνεχιστεί με κλιμακούμενη άνοδο των προκλήσεων καθώς οι γείτονες χτίζουν μέρα με τη μέρα τον τρόπο που θα επιτευχθούν τα σχέδιά τους.
  • Περαιτέρω κινήσεις από την πλευρά της Άγκυρας, μπορούν ν’ αντιμετωπιστούν μονάχα συλλογικά έλεγαν κύκλοι του υπουργείου Εθνικής Άμυνας κι εξηγούσαν πως όπως όλες οι χώρες καταδίκασαν και κάλεσαν την Τουρκία να μην προχωρήσει σε οτιδήποτε- κυρίως όσες δραστηριοποιούνται στην περιοχή έχοντας συμφέροντα- θα πρέπει να συντονιστούμε και στη συνέχεια ώστε ν’ αποτρέψουμε οποιασδήποτε μορφής κλιμάκωση από την πλευρά της Άγκυρας. Μάλιστα στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και στην Κύπρο κι αυτό φαίνεται μέσα από τις επαφές που γίνονται στο διπλωματικό πεδίο.

Διαβεβαιώσεις Ευρωπαίων προς Κύπριους Αξιωματούχους δίνουν ελπίδες για την θωράκιση των Ευρωπαϊκών συμφερόντων που υπάρχουν στη νοτιοανατολική Μεσόγειο. Μένει βέβαια να φανεί αυτό και με πράξεις σε πολλά επίπεδα και πάντα δίπλα στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Στο ίδιο έργο του υβριδικού πολέμου της Τουρκίας θεατές

Την ίδια στιγμή που ο διπλωματικός πυρετός παραμένει υψηλός και με την Κύπρο να προσπαθεί να κάνει ότι μπορεί ώστε να μην συνεχιστεί αυτό το θρίλερ με το πλοίο Fatih, η συνέχεια στο σίριαλ της «Γαλάζιας Πατρίδας» ετοιμάζεται από την αρχή της επόμενης εβδομάδας, να δημιουργήσει μια επιπλέον «δημοσιογραφική κρουαζιέρα» σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

  • Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και οι Αξιωματούχοι της κυβέρνησής του, μαζί με τις Ένοπλες Δυνάμεις γι’ ακόμη μια φορά θα επιχειρήσουν με πλουσιοπάροχα σε εφέ βίντεο, ζωντανές μεταδόσεις και διαρροές στον τύπο να δείξουν τα περισσότερα από 100 πλοία που πρόκειται να βγουν στις θάλασσες που περικλείουν το σχέδιο της «Γαλάζιας Πατρίδας».

Στην περίπτωση της πρώτης άσκησης, να θυμίσουμε μόνο πως οι καταγραφές στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας και στο κέντρο επιχειρήσεων έδειχναν μια εντελώς διαφορετική εικόνα, μ’ έναν στόλο που δεν ξεπερνούσε σε καμία περίπτωση τα 34 πολεμικά πλοία όλων των τύπων. Αν προσθέσουμε και εκείνα της Ακτοφυλακής, ο αριθμός να έφτανε μετα χιλίων βασάνων τα 45.

  • Η άσκηση «Θαλασσόλυκος» πολύ πιθανό να έχει κι αυτή το ίδιο αποτέλεσμα: να ολοκληρωθεί πριν καν ακόμα ξεκινήσει, όπως συνέβη και με τη «Γαλάζια Πατρίδα» πετυχαίνοντας ένα σημαντικό κατά τους Τούρκους επικοινωνιακό χτύπημα που θα στέλνει μηνύματα στις γειτονικές της χώρες και φυσικά στις δυνάμεις του άξονα του ενεργειακού πλούτου: πως η χώρα τους είναι και θα είναι ένας ισχυρός παίκτης για όλη την περιοχή, με υπολογίσιμες ένοπλες δυνάμεις.
  • Σύμφωνα με τις ναυτικές οδηγίες που έχουν εκδοθεί από τους υδρογραφικούς σταθμούς της Τουρκίας, προκύπτει πως ουσιαστικά σε δυο σημεία του Αιγαίου θα επικεντρωθεί η ναυτική άσκηση: στο Βορειανατολικό Αιγαίο και στο νοτιοανατολικό, κάτω από το Καστελόριζο.

Ωστόσο ανώτατες πηγές από το Ελληνικό πεντάγωνο συνεχίζουν να στηρίζουν την άποψη πως μέσω των ασκήσεων, των navtex, των παραβιάσεων, των λεκτικών απειλών η Άγκυρα έχει έναν βασικό στόχο: να κρατά δέσμια της Ελλάδα στο Αιγαίο και να μην την αφήνει να παίξει τον σημαντικό ρόλο που της έχει ανατεθεί, του πυλώνα σταθερότητας στο τόξο από τα Βαλκάνια μέχρι τη λεκάνη της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Το τίμημα για το πείσμα της Τουρκίας: Οι ΗΠΑ αναζητούν αντικαταστάτη στο πρόγραμμα F-35

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: