Ο Τραμπ τηλεφώνησε στον Ερντογάν για τους S-400: Συμφώνησαν να συναντηθούν στην Ιαπωνία…

US President Donald J. Trump at the Oval Office in Washington, DC, USA. EPA, Olivier Douliery, POOL




Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο Τούρκος ομόλογός του, Ταγίπ Ερντογάν, μίλησαν σήμερα τηλεφωνικά και συμφώνησαν να συναντηθούν στην Ιαπωνία, στις 28 Ιουνίου,  στο πλαίσιο της συνόδου των G-20, σύμφωνα με αναφορές τουρκικών μέσων ενημέρωσης.

  • Μετά την απόφαση για τη συνάντηση στην Ιαπωνία, εικάζεται ότι δεν θα πραγματοποιηθεί η επίσκεψη του Προέδρου Τραμπ στην Τουρκία, εφόσον η Άγκυρα επιμένει να εγκαταστάσει τους S-400 στο έδαφός της. Όμως Τούρκος αξιωματούχος άφησε να εννοηθεί ότι ο κ. Τραμπ θα αποδεχθεί την πρόσκληση του κ. Ερντογάν για να επισκεφθεί την Άγκυρα. Και απλώς αναζητούνται οι ημερομηνίες. Σημειώνουμε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να πάει ο κ. Τραμπ στην Τουρκία όταν έχουν ήδη φτάσει οι S-400

Οι δύο ηγέτες μίλησαν για διμερή και περιφερειακά θέματα, με βασικό θέμα συζήτησης την αγορά του ρωσικού συστήματος S-400. Η Αμερική απαιτεί να ακυρωθεί η συμφωνία μεταξύ της Τουρκίας και της Ρωσίας.

Ο κ. Ερντογάν επανέλαβε την πρόταση του για συγκρότηση μίας κοινής ομάδας εργασίας για να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες σχετικά με τους S-400 και τον κίνδυνο που αποτελούν για τα αμερικανικά μαχητικά F-35. Η Αμερική έχει απορρίψει την τουρκική εισήγηση.

Οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την άρση μέρους των δασμών στον χάλυβα, συμφωνώντας ότι θα βοηθήσει αυτό να φτάσει ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών στο στόχο των 75 δισ. δολαρίων, δήλωσε ο διευθυντής επικοινωνίας του Τούρκου προέδρου.

Σημειώνουμε ότι ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουσουσί Ακάρ δήλωσε ότι οι S-400 δεν θα φτάσουν στη χώρα του τον Ιούνιο, πυροδοτώντας φήμες ότι η Άγκυρα συζητά με την Ουάσιγκτον την πιθανότητα ακύρωσης της αγοράς. Βεβαίως ο κ. Ακάρ συμπλήρωσε ότι η συμφωνία δεν ακυρώνεται. Η ΕΙΔΗΣΗ ΕΔΩ

Στον κ. Ακάρ απάντησε η Μόσχα: Η παράδοση του αμυντικού πυραυλικού συστήματος S-400 στην Τουρκία προχωρά σύμφωνα με το πρόγραμμα, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ. Η ΕΙΔΗΣΗ ΕΔΩ

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΛΕΥΚΟΣ ΟΙΚΟΣ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο Τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συζήτησαν διμερή ζητήματα στον τομέα του εμπορίου και την απόφαση της Τουρκίας να αγοράσει το ρωσικό πυραυλικό σύστημα S-400 σε μια τηλεφωνική συνδιάλεξη, έγινε γνωστό από τον Λευκό Οίκο.

«Οι δύο ηγέτες συζήτησαν μια σειρά διμερών ζητημάτων, περιλαμβανομένων της κοινής βούλησής τους για την ενίσχυση του εμπορίου, την απόφαση του προέδρου να μειώσει τους δασμούς στον χάλυβα στην Τουρκία από το 50% στο 25%, τη σχεδιαζόμενη από την Τουρκία αγορά του αμυντικού πυραυλικού συστήματος S-400 και τη δυνατότητα να συνεχίσουν τις συνομιλίες κατά τη διάρκεια της Συνόδου της G20 στην Οσάκα της Ιαπωνίας, τον επόμενο μήνα» αναφέρει σε μια ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου Τζαντ Ντίρι.

Νέο “χτύπημα” ΗΠΑ: Εξετάζουν αναστολή της εκπαίδευσης Τούρκων χειριστών των F-35

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: