Ο Τραμπ δίνει αφορμές για την αμφισβήτηση των εξουσιών του, τον κατηγορεί η Πελόζι

File Photo: Democratic Speaker of the House from California Nancy Pelosi speaks to the news media at the Capitol in Washington, DC, USA. EPA,ERIK S. LESSER




Η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι δήλωσε σήμερα ότι πιστεύει πως ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ: “κάθε ημέρα δίνει αφορμές για την επίσημη αμφισβήτηση των προεδρικών εξουσιών του [impeachment]” μεταδίδει το CNN.

Από την άλλη μεριά, η ίδια υποστήριξε ότι δεν επιθυμεί την (άμεση) έναρξη της διαδικασίας για μία τέτοια εξέλιξη, παρά το γεγονός ότι δεν την απέκλεισε ως ενδεχόμενο.

  • “Νομίζω ότι ο πρόεδρος κάθε μέρα δίνει αφορμές για την αμφισβήτηση της άσκησης των εξουσιών του, στην διάσταση της παρεμπόδισης του έργου της δικαιοσύνης. Ποτέ δεν λες συνολικά, ‘Δεν απαντώ στις κλήσεις,” δήλωσε η Πελόζι στην διάρκεια μιας εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε σε κέντρο νομικών σπουδών του πανεπιστημίου (Georgetown University Law Center) κάνοντας σαφή αναφορά στα σχόλια που έκανε ο πρόεδρος Τραμπ τον προηγούμενο μήνα, δηλώνοντας ότι: “Αντιμαχόμαστε όλες τις κλήσεις.”

Η τοποθέτηση αυτή της Πελόζι είναι ίδια με προηγούμενη δήλωσή της, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο Αμερικανός πρόεδρος, με τις δικές του ενέργειες, διαμορφώνει το πλαίσιο για την επίσημη αμφισβήτηση της άσκησης των προεδρικών εξουσιών του.

  • Ωστόσο, η Πελόζι ξεκαθάρισε στην ίδια εκδήλωση: “Την περίοδο αυτή, δεν θέλω να ξεκινήσω μία τέτοια διαδικασία” σχολιάζοντας το ενδεχόμενο έναρξης της διαδικασίας για την επίσημη αμφισβήτηση της άσκησης των προεδρικών εξουσιών από τον Τραμπ.

“Θέλω από αυτούς να δώσουν σε εμάς τις πληροφορίες [που ζητάμε] πριν ξοδέψουν πολλά χρήματα στους δικηγόρους. Χωρίς παρεξήγηση,” δήλωσε η Πελόζι προκαλώντας γέλιο στο ακροατήριο της.

  • Η πολιτική ένταση μεταξύ των Δημοκρατικών της Βουλής των Αντιπροσώπων και του Λευκού Οίκου κλιμακώθηκε μέσα στην εβδομάδα, μετά την απόρριψη από τον Λευκό Οίκο, αιτήματος της Επιτροπής Δικαιοσύνης της Βουλής των Αντιπροσώπων για την παράδοση εγγράφων, στο πλαίσιο της έρευνας από διεξάγεται από την ίδια επιτροπή, για το ενδεχόμενο παρεμπόδισης του έργου της δικαιοσύνης από τον πρόεδρο Τραμπ.

Οι Δημοκρατικοί στην Βουλή των Αντιπροσώπων ισχυρίζονται ότι έχουν συνταγματικό δικαίωμα να ασκήσουν κοινοβουλευτική εποπτεία στον πρόεδρο Τραμπ, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος και οι πολιτικοί σύμμαχοί του υποστηρίζουν ότι όλες οι έρευνες που έχουν ενεργοποιηθεί από τους Δημοκρατικούς είναι πολιτικά υποκινούμενες με στόχο να πλήξουν τον πρόεδρο Τραμπ αποκομίζοντας πολιτικά οφέλη.

Η Πελόζι μιλώντας χθες, στην διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης των δημοσιογράφων χαρακτήρισε την επιστολή απόρριψης του αιτήματος της Επιτροπής Δικαιοσύνης της Βουλής των Αντιπροσώπων ως “ένα αστείο” κι ως “απαράδεκτο” γεγονός.

  • Η ίδια αρνήθηκε να σχολιάσει αν υποστηρίζει την επιβολή προστίμων σε πρόσωπα που αρνούνται να συμμορφωθούν με τις κλήσεις των Δημοκρατικών από την Βουλή των Αντιπροσώπων, τονίζοντας ωστόσο, ότι “όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν στο τραπέζι,” όταν ρωτήθηκε σχετικά με μια τέτοια πιθανότητα, κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.
  • “Δεν λέω ότι θα ακολουθήσουμε αυτόν το δρόμο. Αυτό που λέω είναι ότι δεν το αποκλείω κι όλα παραμένουν ανοιχτά στο τραπέζι,” είπε η Πελόζι.

Τόσο η ίδια, όσο και οι υπαρχηγοί της στην ηγεσία των Δημοκρατικών στην Βουλή των Αντιπροσώπων έχουν με συνέπεια αποκλείσει το ενδεχόμενο άμεσης ενεργοποίησης μιας επίσημης διαδικασίας αμφισβήτησης της άσκησης των προεδρικών εξουσιών από τον Τραμπ, κατά την τρέχουσα περίοδο κι ενώ σταδιακά, ενεργοποιείται ο προεκλογικός αγώνας για τις προεδρικές εκλογές του 2020.

Καθώς όμως, κλιμακώνεται η πολιτική ένταση μεταξύ των Δημοκρατικών της Βουλής των Αντιπροσώπων και του Λευκού Οίκου, μερικά μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών στην Βουλή των Αντιπροσώπων (συμπεριλαμβανομένης και της Πελόζι) υποστηρίζουν ότι είναι οι ενέργειες του Αμερικανού προέδρου που τους πιέζουν φέρνοντάς τους πιο κοντά στην επίσημη αμφισβήτηση της άσκησης των εξουσιών του.

Στις δηλώσεις της, στην παραπάνω αναφερόμενη εκδήλωση, η Πελόζι υποστήριξε -για ακόμη μια φορά- ότι η επίσημη αμφισβήτηση των προεδρικών εξουσιών του Τραμπ κατά την περίοδο που διανύουμε θα ήταν διχαστική για την χώρα.

Ωστόσο, από την άλλη μεριά, η ίδια υπερασπίστηκε το δικαίωμα της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στην Βουλή των Αντιπροσώπων ως προς την άσκηση εποπτείας στην κυβέρνηση Τραμπ, μέσω των ερευνών που έχουν ενεργοποιηθεί.

“Έχουμε έναν δρόμο τον οποίο διερευνούμε ασκώντας το συνταγματικό δικαίωμα εποπτείας που έχουμε, στο πλαίσιο της συνταγματικής μας ευθύνης, ως ενός ξεχωριστού πυλώνα εξουσίας και προκειμένου να ζητούμε ευθύνες από τους άλλους πυλώνες άσκησης της εξουσίας και υπό το γεγονός ότι κανένας πολίτης δεν είναι υπεράνω του νόμου, ακόμη κι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, επεσήμανε η ίδια.

“Δεν πρόκειται για ένα πάθος. Δεν πρόκειται για μία προκατάληψη. Δεν πρόκειται για την άσκηση πολιτικής. Πρόκειται για την παρουσίαση γεγονότων. Έχει να κάνει με τον πατριωτισμό μας και δεν μπορούμε να αντισταθούμε στην κατεύθυνση που μας οδηγεί ο δρόμος που έχουμε επιλέξει. Από την άλλη μεριά, πρέπει να εξαντλήσουμε κάθε άλλη επιλογή,” τόνισε η Πελόζι ξεκαθαρίζοντας τις πολιτικές προθέσεις της, ως προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων.

17/05/2019 09:48
CNN,ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Ο Λευκός Οίκος έβαλε τέλος στην προτιμησιακή μεταχείριση της Τουρκίας ως προς το εμπόριο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: