Ο “πόλεμος” του Τραμπ και της Huawei: Όταν τα µονοπώλια συγκρούονται… θυµόµαστε τον Μαρξ

Η Huawei ανακοίνωσε ότι προσπαθεί να βρει εναλλακτικές λύσεις για τα αμερικανικά εξαρτήματα. File Photo: EPA, ALEKSANDAR PLAVEVSKI




ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΚΑΦΙΔΑ

Για όσους είναι διατεθειµένοι να δουν τη µεγάλη εικόνα, η µε διαφορά σηµαντικότερη είδηση των τελευταίων ηµερών διεθνώς (µια εξέλιξη σηµαντικότερη, υπό µία έννοια, ακόµη και από τις ευρωεκλογές) ήταν η κίνηση της αµερικανικής Google να κηρύξει τον «πόλεµο» στην κινεζική Huawei. Και αυτό όχι για λόγους χρηστικούς.

Το εάν οι εκατοντάδες χιλιάδες κάτοχοι κινητών τηλεφώνων µάρκας Huawei στην Ελλάδα θα έχουν µελλοντικά πρόσβαση στο Android και τα Google apps είναι ένα θέµα ήσσονος σηµασίας (που διορθώνεται σχετικά εύκολα) µπροστά στη µεγάλη εικόνα.

  • Αυτό που µόλις συνέβη είναι το εξής: η εταιρεία που ελέγχει την παγκόσµια ροή των πληροφοριών στην ψηφιακή εποχή (Google) µόλις κήρυξε τον «πόλεµο», µε εντολή της αµερικανικής κυβέρνησης ενάντια στην εταιρεία που ελέγχει ως προµηθευτής hardware/software τα παγκόσµια δίκτυα των τηλεπικοινωνιών (Huawei).

Εως και µόλις πριν από δέκα ηµέρες η κινεζική Huawei βρισκόταν σε τροχιά ραγδαίας ανόδου. Με τις πωλήσεις των κινητών της να σηµειώνουν αύξηση 50,3% το πρώτο τρίµηνο του 2019, είχε µπει σε τροχιά να γίνει η εταιρεία µε τις µεγαλύτερες πωλήσεις κινητών τηλεφώνων παγκοσµίως για τη χρονιά που διανύουµε, ξεπερνώντας τη νοτιοκορεατική Samsung (νούµερο 1 σήµερα διεθνώς) και την αµερικανική Apple (νούµερο 3) που αµφότερες πέφτουν, κατά 8,1% και 30,2% το πρώτο τρίµηνο του 2019 αντίστοιχα.

  • Και αυτό, χωρίς καν να συνυπολογίζει κανείς το ότι η Huawei, µια εταιρεία επί της ουσίας «ταυτισµένη» µε το κινεζικό κράτος, είναι ήδη πρωτοπόρος στην ανάπτυξη των δικτύων 5G πάνω στα οποία «χτίζονται» όλες οι µεγάλες τεχνολογικές εξελίξεις του µέλλοντος, η ίδια ως ο µεγαλύτερος προµηθευτής τηλεπικοινωνιακού εξοπλισµού στον κόσµο (πάνω από τις Ericsson και Nokia), ενώ ήδη ελέγχει και µεγάλο µέρος της παγκόσµιας αγοράς 4G.

Η απόφαση του µονοπωλιακού κολοσσού, που ακούει στο όνοµα Google να χτυπήσει µια κινεζική εταιρεία τέτοιου µεγέθους έπειτα από απόφαση της αµερικανικής κυβέρνησης, δηµιουργεί προηγούµενα σε δύο µέτωπα:

  • Ως προς την καλούµενη «ουδετερότητα» των ιντερνετικών κολοσσών που χάνεται (εάν υπήρξε ποτέ) αλλά και,
  • Ως προς την επαναχάραξη/ανακατανοµή των µονοπωλίων στον χώρο της τεχνολογίας που αρχίζει πια να εµφανίζει χαρακτηριστικά απο-παγκοσµιοποίησης.

Κάποιοι (περιοδικό Foreign Policy) µιλούν ήδη για «το τέλος της Global Tech», ενώ άλλοι (Washington Post) εξετάζουν «πως ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας εξελίσσεται πλέον σε διαμάχη για το μέλλον της τεχνολογίας».

Τα µονοπώλια συγκρούονται. Αυτό είναι προφανές. Και όταν τα µονοπώλια συγκρούονται… θυµόµαστε τον Μαρξ.

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Τα “όπλα” εναντίον των Τούρκων: Η Ευρώπη “σώζει” την Κριμαία, δείχνει την πλάτη στην Κύπρο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: