Ο ΠτΔ μπλοκάρει την απόφαση για ηγεσία Αρείου Πάγου: Δεν υπογράφει το σχετικό διάταγμα

Άποψη του Προεδρικού Μεγάρου. Φωτογραφία: TheTOC




Δεν προτίθεται να υπογράψει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας το σχετικό διάταγμα μέχρι τη λήξη της θητείας της νυν ηγεσίας, σύμφωνα με πληροφορίες της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας ΕΘΝΟΣ.

  • Το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε για τα νέα πρόσωπα στη δικαιοσύνη, ωστόσο η τελευταία κουβέντα ανήκει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος θα πρέπει να υπογράψει το σχετικό προεδρικό διάταγμα.
  • Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν προτίθεται να υπογράψει το σχετικό διάταγμα, τουλάχιστον μέχρι τις 30 Ιουνίου, όταν και λήγει η θητεία της σημερινής ηγεσίας της δικαιοσύνης.

Το ίδιο είχε κάνει και το 2016, όταν και τότε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είχε πρόωρα επιλέξει ως Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου την Ξένη Δημητρίου, πριν λήξει η θητεία της Ευτέρπης Κουτζαμάνη. Τότε το Προεδρικό Διάταγμα υπογράφηκε την 1η Ιουλίου, κάτι που σημαίνει ότι δεν αποκλείεται να επαναληφθεί το σκηνικό και η τελική υπογραφή να μπει την 1η Ιουλίου, έξι ημέρες πριν από τις εκλογές.

Οπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, πηγές της Προεδρίας της Δημοκρατίας μετά από ερώτηση για το τι θα πράξει ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος όταν έρθει το Σχέδιο Διατάγματος για τη νέα ηγεσία της δικαιοσύνης υπογεγραμμένο από το υπουργικό Συμβούλιο, τόνιζαν ότι:

«Όταν έρθει το σχέδιο θα μάθετε τι θα κάνει ο ΠτΔ». Οπως είναι γνωστό ό,τι πράξει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα το κάνει μετά τις 30 Ιουνίου.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ:

Διαφωνίες τόσο ως προς την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει τη δεδομένη χρονική στις αλλαγές στη Δικαιοσύνη αλλά και ως προς τα πρόσωπα που τελικά επελέγησαν από το υπουργικό συμβούλιο εξέφρασαν κατά πληροφορίες δύο υπουργοί.

Συγκεκριμένα, οι Στέργιος Πιτσιόρλας και Γιώργος Σταθάκης φέρεται να εξέφρασαν ανοιχτά τις διαφωνίες τους, θέτοντας ζητήματα δεοντολογίας αλλά και δημοκρατικής ευαισθησίας. Μάλιστα ο κ. Πιτσιόρλας αμέσως μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ανακοίνωσε την απόφασή του να μην κατέλθει ως υποψήφιος στις εκλογές της 7ης Ιουλίου και να αποχωρήσει από την πολιτική.

Ενστάσεις που αφορούσαν κυρίως την επικοινωνιακή διαχείριση του ζητήματος ώστε να μην πλήξει περαιτέρω την εικόνα της κυβέρνησης εξέφρασε σύμφωνα με πληροφορίες και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.

Σε δήλωση του μετά τη ολοκλήρωση του υπουργικού συμβουλίου και αφού είχε διαρρεύσει η διαφωνία του, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας δήλωσε: «Η απόφασή μου να μην κατέλθω ως υποψήφιος στις βουλευτικές εκλογές είναι ειλημμένη εδώ και αρκετό καιρό και σε τίποτα δεν σχετίζεται με τη σημερινή συζήτηση. ‘Αλλωστε ούτε σήμερα είμαι βουλευτής, γεγονός που δεν εμπόδισε να βρίσκομαι στην πρώτη γραμμή στην προσπάθεια ανόρθωσης της χώρας από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ»

Από την πλευρά ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, χωρίς να διαψεύδει επί της ουσίας τη στάση του στο υπουργικό συμβούλιο, δήλωσε: «Μετά από τη συνήθη διαδικασία διαλόγου, στο Υπουργικό Συμβούλιο καταλήξαμε σε ομόφωνη απόφαση».

Οι διαφωνίες Πιτσιόρλα – Σταθάκη, έρχονται να προστεθούν σε αυτές που είχαν διατυπώσει προ ημερών οι κ.κ Φίλης και Κουρουμπλής, δηλώνοντας δημόσια ότι δεν έπρεπε να ανοίξει τώρα το συγκεκριμένο θέμα.

Ο ΠτΔ καλείται να αποφασίσει για την νομιμότητα της νέας ηγεσίας στην Δικαιοσύνη, λέει η ΝΔ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: