Ο πάπας Φραγκίσκος δηλώνει πρόθυμος να πει στο Τραμπ ότι είναι λάθος το τείχος με το Μεξικό

File Photo: A handout picture provided by the Vatican Media shows Pope Francis (L) receiving Cardinal Reinhard Marx (R), coordinator of the Council for the Economy, during an audience at the Vatican, 27 May 2019. EPA, VATICAN MEDIA HANDOUT EDITORIAL USE ONLY




Ο πάπας Φραγκίσκος δηλώνει πρόθυμος να πει αυτοπροσώπως στον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ότι είναι λάθος να ορθώνει τείχη στα σύνορα και τον προέτρεψε να μην προσφύγει ξανά στην πολιτική χωρισμού των οικογενεικών των παράτυπων μεταναστών.

Σε μια συνέντευξη εφ όλης της ύλης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό κανάλι Televisa του Μεξικού, ο ποντίφικας φάνηκε να αδιαφορεί για την κριτική που δέχεται από υπερσυντηρητικούς Ρωμαιοκαθολικούς που τον χαρακτηρίζουν “αιρετικό”.

Ο Φραγκίσκος, που έχει ήδη συγκρουστεί με τον Τραμπ για το θέμα της μετανάστευσης, συζήτησε την κατάσταση στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού με την βετεράνο ρεπόρτερ Βατικανού Βαλεντίνα Αλαζράκι, η οποία είναι Μεξικάνα. “Δεν ξέρω τι συμβαίνει με αυτή τη νέα κουλτούρα υπεράσπισης των εδαφών με την ανέγερση τοίχων. Είχαμε ήδη ένα τείχος, εκείνο του Βερολίνου, που προκάλεσε τόσους πολλούς πονοκεφάλους και τόσα πολλά δεινά”, είπε.

“Το να χωρίζεις τα παιδιά από τους γονείς τους είναι αντίθετο με τους νόμους της φύσης και εκείνοι οι Χριστιανοί… δεν μπορείτε να το κάνετε αυτό. Είναι βάναυσο. Είναι μια από τις μεγαλύτερες βαναυσότητες. Και για να υπερασπιστείτε ποιο πράγμα; Το έδαφος, ή την οικονομία μιας χώρας ή ποιος ξέρει τι”, συνέχισε, προσθέτοντας ότι αυτού του είδους οι πολιτικές είναι “πολύ λυπηρές”.

Όταν ρωτήθηκε αν θα έλεγε στον Τραμπ το ίδιο πράγμα, στην περίπτωση που βρίσκονταν ο Αμερικανός πρόεδρος απέναντί του και όχι η δημοσιογράφος, ο πάπας Φραγκίσκος απάντησε: “Το ίδιο. Το ίδιο, επειδή το λέω δημοσίως… Έχω πει ακόμη κι ό,τι εκείνοι που χτίζουν τείχη καταλήγουν να γίνουν φυλακισμένοι μέσα στα τείχη που έχτισαν”.

Ο Τραμπ, ο οποίος συναντήθηκε με τον ποντίφκα στο Βατικανό το 2017, υποστηρίζει ότι το τείχος είναι αναγκαίο για να αντιμετωπιστεί η εγκληματικότητα και το εμπόριο ναρκωτικών.

Πέρσι, ο ποντίφικας κατέκρινε την πολιτική της αμερικανικής κυβέρνησης να χωρίζει τα παιδιά από τους γονείς που είχαν περάσει παράνομα τα σύνορα. Αργότερα, μετά τη γενική κατακραυγή, ο Τραμπ ανέτρεψε αυτήν την πολιτική. Τον περασμένο μήνα διέψευσε τα ρεπορτάζ μέσων ενημέρωσης που ανέφεραν ότι εξέταζε την επαναφορά της.

Στη συνέντευξη αυτή ο Φραγκίσκος ρωτήθηκε επίσης για την εκστρατεία των υπερσυντηρητικών καθολικών που ζητούν από τους επισκόπους να τον καταγγείλουν ως αιρετικό για σειρά θεμάτων, όπως για παράδειγμα για τη μετάληψη των διαζευγμένων. Ο πάπας είπε ότι δεν τον πλήγωσε αυτή η κινητοποίηση αλλά την αντιμετώπισε “με αίσθηση χιούμορ”. “Προσεύχομαι για αυτούς επειδή κάνουν λάθος και, καημένοι άνθρωποι, κάποιοι από αυτούς χειραγωγούνται”, είπε.


ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
28/05/2019 21:54
Μεξικό, Μεξικό

Ο πρόεδρος της Αυστρίας επισφράγισε την καθαίρεση της κυβέρνησης Κουρτς

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: