File Photo: Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν. EPA,ROBERT GHEMENT
Ο Ντάνιελ Μπεργκ ήταν κάπως πεσμένος όταν κάθισε στα γραφεία του Momentum στη Βουδαπέστη και άρχισε να μιλάει για τις τελευταίες διαδηλώσεις εναντίον του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπαν.
«Κάναμε ό,τι μπορούσαμε κατά του νόμου της σκλαβιάς», λέει ο Μπεργκ, ένας από τους ηγέτες του Momentum. «Δεν μπορούμε όμως να κρατήσουμε τον κόσμο στους δρόμους και είναι αντιπαραγωγικό να κάνουμε μικρές διαδηλώσεις».
«Εχουν εμπλακεί πολλές πλευρές, και η καθεμιά θέλει διαφορετικά πράγματα», λέει ο Σάμπα Τοτ, διευθυντής του ιδρύματος Republikon Institute που εδρεύει στη Βουδαπέστη. «Όταν εξαφανίζεται η ενέργεια, δεν υπάρχει πλέον δυναμική γι’ αυτές τις διαδηλώσεις ούτε κάποια οργανωτική οντότητα για να τις συνεχίσει».
Η αύξηση των μισθών του δημόσιου τομέα που ανακοινώθηκε τον Ιανουάριο και η παροχή οικονομικών κινήτρων για την τεκνοποιία που ανακοινώθηκε τον Φεβρουάριο θα λειτουργήσουν κατά της γενικής απεργίας της 14ης Μαρτίου. «Υπήρξε μια ευκαιρία για να αποκτήσουν τα κόμματα έναν πολιτικό χώρο, φαίνεται όμως ότι δεν την αξιοποίησαν», λέει η Ζέλικε Κσάκι από τοFreedom House. Το ποσοστό των Ούγγρων που δηλώνουν δυσαρεστημένοι με την κατάσταση έχει πέσει στο 51% έναντι 64% τον περασμένο Δεκέμβριο.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που κινούνται σε όλο το πολιτικό φάσμα από την ακροδεξιά μέχρι την αριστερά, πρέπει επίσης να ξεπεράσουν τις ιδεολογικές τους διαφορές. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εστιάζεται στο Jobbik, ένα πρώην ακροδεξιό κόμμα που προσπαθεί τα τελευταία χρόνια να βελτιώσει την εικόνα του. Φιλοκυβερνητικά μέσα, όμως, δημοσίευσαν πρόσφατα την εικόνα ενός ηγετικού του στελέχους να κάνει ναζιστικό χαιρετισμό στον γάμο του, πριν από επτά χρόνια.
Οι οπαδοί της κυβέρνησης λένε ότι η φθίνουσα πορεία των διαδηλώσεων δείχνει την ανικανότητα της αντιπολίτευσης να «μιλήσει» στους ψηφοφόρους. «Το αφήγημα του Ορμπαν για την Ουγγαρία είναι πως πρόκειται για μια κοινωνία εστιασμένη στην οικογένεια, την εργασία και τις χριστιανικές αξίες, που αγωνίζεται στην ΕΕ για την εθνική της κυριαρχία», σημειώνει ο Μίκλος Σάντο από το Κέντρο Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, ένα συντηρητικό ίδρυμα που χρηματοδοτείται από το κυβερνών κόμμα. «Η αντιπολίτευση δεν μπορεί να βρει ένα ανταγωνιστικό αφήγημα για την Ουγγαρία».
Ολες οι διαδηλώσεις από το 2010, όταν ο Ορμπαν ξεκίνησε τη δεύτερη θητεία του, έχουν έναν κύκλο ζωής, λέει ο Σάμπα Τοτ. «Ξεκινούν, έχουν πολλή ενέργεια, ο κόσμος πιστεύει ότι κάτι γίνεται και στη συνέχεια φθίνουν. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν δείχνουν πως η κυβέρνηση είναι ευάλωτη».
(*) Η Βάλερι Χόπκινς είναι ανταποκρίτρια των Financial Times στη Βουδαπέστη – (Πηγή: Financial Times via ΑΠΕ-ΜΠΕ)
Γιατί τα λέει όλα αυτά ο Μητσοτάκης τώρα: Προβληματίζουν οι δηλώσεις για τα εργατικά