Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος πάει στο Φανάρι για να συναντηθεί με τον Βαρθολομαίο

Φωτογραφία που τραβήχθηκε το βράδυ της Τρίτης στο δείπνο του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και της Πρώτης Κυρίας Μελάνιας. Διακρίνονται ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος και ο πάτερ Αλέξανδρος Καρλούτσος στο State Dining Room του Λευκού Οίκου, στην Ουάσιγκτον. EPA, MARTIN H. SIMON / POOL




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

Εκτάκτως στην Κωνσταντινούπολη πάει ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριοςγια να συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο.

Οι λόγοι της ξαφνικής πρόσκλησης δεν έγιναν γνωστοί. Ο Αρχιεπίσκοπος θα βρίσκεται στο Φανάρι την Παρασκευή και θα επιστρέψει στη Νέα Υόρκη την επομένη μέρα.

Η συνεννόηση για την επίσκεψη έγινε χθες Τετάρτη καιι βρήκε τον κ. Δημήτριο στην Ουάσιγκτον Ο Αρχιεπίσκοπος μαζί με τον πατέρα Αλέξανδρο Καρλούτσο παρακάθισαν χθες το βράδυ σε δείπνο που παρέθεσε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και η Πρώτη Κυρία Μελάνια Τραμπ, σε θρησκευτικούς ηγέτες.

Σήμερα στις 11 το πρωί θα συμμετέχει σε άλλη τελετή στο Λευκό Οίκο, μαζί με το προεδρικό ζεύγος της Αμερικής, στο πλαίσιο της Εθνικής Προσευχής.

Τον περασμένο Νοέμβριο είχαν δημοσιευθεί πληροφορίες ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης είχε αποφασίσει να ζητήσει την παραίτηση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, τον οποίο σκεφτόταν να αντικαταστήσει με τον Μητροπολίτη Γαλλίας, Εμανουήλ. Η είδηση αποδείχθηκε όχι αληθινή. Την είχε δώσει πηγή του Φαναρίου για να “τεστάρει” τα νερά, παραπλανώντας ηθελημένα συναδέλφους δημοσιογράφους. Πολλοί παράγοντες της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας δεν εκφράζονται θετικά για τον Μητροπολίτη Γαλλίας, ενώ έχει και φανατικούς οπαδούς ανάμεσα στον κόσμο των πλουσίων.

Ο κ. Βαρθολομαίος, ακόμα και αν σκεφτόταν τότε να ζητήσει την παραίτηση του κ. Δημητρίου έκανε πίσω, καθώς οι αντιδράσεις της Ομογένειας έφτασαν μέχρι το Φανάρι. Οι αντιδράσεις αφορούσαν κυρίως τον πιθανό αντικαταστάτη του Αρχιεπισκόπου.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ: Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΕΤΑΒΑΙΝΕΙ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ – Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος, συνοδευόμενος υπό του Αρχιδιακόνου π. Παντελεήμονος Παπαδοπούλου, αναχωρεί αύριο (σήμερα) 2 Μαΐου 2019 για το Φανάρι, όπου θα συναντηθεί με τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο με σκοπό να τον ενημερώσει για τρέχοντα θέματα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Ο Σεβασμιώτατος θα επιστρέψει στην έδρα του το Σάββατο 4 Μαΐου.

Είχε προηγηθεί ένα δημοσίευμα την Κυριακή του Πάσχα, στην εφημερίδα New York Post, που ανέφερε οτι:

Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, Αντριου Κουόμο, έχει πιέσει 7 σημαντικές προσωπικότητες να ενταχθούν στην ομάδα που προσπαθούν να επανεκκινήσουν τις κατασκευαστικές εργασίες για τον Αγιο Νικόλαο στο Σημείο Μηδέν.

«Θέλει ο ναός να ολοκληρωθεί», δήλωσε στην αμερικανική εφημερίδα ο επιχειρηματίας, Τζον Κατσιματίδης (John Catsimatidis), ένας εκ των επτά. Ο κ. Κατσιματίδης, σημείωσε ότι οι δωρητές είναι έτοιμοι να μπουν εμπρός, αλλά μόνο αν μία νέα ομάδα έμπαινε επικεφαλής. «Αν η Αρχιεπισκοπή είναι επικεφαλής δεν θα δώσουν τα χρήματα», είπε ο ομογενής επιχειρηματίας.

Η κίνηση αυτή, ανέφερε το άρθρο της εφημερίδας, έρχεται καθώς οι ενορίτες του Αγίου Νικολάου, που καταστράφηκε την 11η Σεπτεμβρίου 2001, έκαναν Ανάσταση για 18η χρονιά χωρίς θρησκευτικό «σπίτι».

Κατάνυξη στο Φανάρι: Το μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη για το Πάσχα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: