Ο λαός θα εκτιμήσει την προσπάθειά μας να στηρίξουμε την αυτοδιοίκηση, εκτιμά ο Χαρίτσης

Ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης (Κ), ο γεν. γραμματέας του ΥΠΕΣ Κώστας Πουλάκης (Δ) και ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Singular Logic Γιάννης Θεοδωρόπουλος (Α) συμμετέχουν σε συνέντευξη Τύπου με θέμα: «Τεχνολογικές καινοτομίες στη Συγκέντρωση και Μετάδοση των Αποτελεσμάτων Ευρωεκλογών, Περιφερειακών και Δημοτικών Εκλογών 2019» που διοργάνωσαν το Υπουργείο Εσωτερικών και η SingularLogic, στο Ζάππειο Μέγαρο, Αθήνα, Τρίτη 14 Μαϊου 2019. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ




Την πεποίθηση ότι «ο ελληνικός λαός θα εκτιμήσει την προσπάθεια της κυβέρνησης να στηρίξει την αυτοδιοίκηση και στις εκλογές της 26ης Μαΐου θα ανταποκριθεί στο κάλεσμα να ενισχυθούν οι αυτοδιοικητικές δυνάμεις οι οποίες εντάσσονται σε αυτό το σχέδιο», εξέφρασε ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας στη Βουλή για τη ρύθμιση των οφειλών προς τους ΟΤΑ, η οποία συμπεριλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο.

  • Ο κ. Χαρίτσης, αφού ανέφερε ότι η ρύθμιση οφειλών στους ΟΤΑ αφορά τόσο ιδιώτες όσο και επιχειρήσεις, επισήμανε ότι οι βεβαιωμένες οφειλές προς τους δήμους ανέρχονται σε 2,7 δισ. ευρώ. Αν σε αυτές συνυπολογιστούν και οι οφειλές προς τα Νομικά Πρόσωπα των Δήμων, κυρίως τις ΔΕΥΑ, το συνολικό ποσό το οποίο μπορεί να ρυθμιστεί ξεπερνάει τα τρία δισ. ευρώ.

«Αυτή η ρύθμιση, από τη μία δίνει δυνατότητα εξόφλησης των οφειλών και από την άλλη αυξάνει σε πολύ σημαντικό βαθμό, την εισπραξιμότητα των ίδιων των δήμων», είπε ο υπουργός Εσωτερικών και χαρακτήρισε σημαντικό ότι οι νέες αυτοδιοικητικές αρχές που θα προκύψουν από τις εκλογές της 26ης Μαΐου θα μπορέσουν, στο ξεκίνημα της θητείας τους, να έχουν αποθεματικό ώστε να μπορέσουν να χαράξουν την πολιτική τους με πολύ καλύτερους οικονομικούς όρους για την επόμενη 4ετία.

Ταυτόχρονα, κάλεσε τους δήμους να προβούν σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες δημοσιότητας της ρύθμισης που ψηφίζει η Βουλή, ώστε όλοι οι οφειλέτες να έχουν τη δυνατότητα να υπαχθούν στην ευνοϊκή αυτή διάταξη, που θα τους λύσει προβλήματα.

  • «Το νομοσχέδιο δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία. Εντάσσεται στη συνολική στρατηγική που έχει η κυβέρνηση, από τον Αύγουστο του 2018 και την έξοδο από τα μνημόνια, και που ξεδιπλώνεται με συγκεκριμένες νομοθετικές παρεμβάσεις τους τελευταίους μήνες. Αποτελεί ένα ακόμα λιθαράκι στη μεγάλη προσπάθεια που κάνουμε να ενισχύσουμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση», είπε ο υπουργός Εσωτερικών και επισήμανε ότι «μια και βρισκόμαστε λίγες μόνο ημέρες πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, οι πολίτες να γνωρίζουν την προσπάθεια η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη τα τελευταία 4 χρόνια για τη στήριξη στην αυτοδιοίκηση. Στήριξη όχι μόνο με νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, αλλά και στήριξη με τις προσλήψεις στους δήμους και τις περιφέρειες».

«Εμείς θα επιμείνουμε σε αυτή τη στρατηγική. Θεωρούμε ότι ανάπτυξη δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς ουσιαστική αποκέντρωση της παραγωγικής δραστηριότητας, ανάπτυξη δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς αυτοδιοίκηση και αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς στελέχη επιστημονικά, τεχνικά, χωρίς εργαζόμενους που είναι απαραίτητοι στις ανταποδοτικές υπηρεσίες, στις τεχνικές, οικονομικές υπηρεσίες», είπε ο υπουργός και υπογράμμισε: «Σε αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε το επόμενο διάστημα. Θα συνεχίζουμε επίσης να αντιμετωπίζουμε τις αδικίες που συντελέστηκαν τα προηγούμενα χρόνια απέναντι στους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Υπενθυμίζω τους σχολικούς φύλακες, τους δημοτικούς αστυνομικούς και την καταστροφή που υπέστησαν επί υπουργίας του κυρίου Μητσοτάκη. Ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει, τις επόμενες μέρες, μέτρα και για άλλες κατηγορίες εργαζομένων στην τοπική αυτοδιοίκηση, όπως είναι οι σχολικές καθαρίστριες. Συνεχίζουμε με το πρόγραμμα για τη βοήθεια στο σπίτι, θα συνεχίσουμε με τους εργαζόμενους στα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών».

ΑΠΕ-ΜΠΕ
14/05/2019 16:05

Συνάντηση του πρωθυπουργού με εκπροσώπους της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: