Ο Ιγκλέσιας μπαίνει στον προεκλογικό αγώνα της Κολάου για τον δήμο της Βαρκελώνης

File photo: Στο πλευρό της δημάρχου Βαρκελώνης ο Πάβλο Ιγκλέσιας. Φωτογραφία ΑΠΕ-ΜΠΕ




Ο ίδιος ο ηγέτης των Podemos, Πάβλο Ιγκλέσιας, επιστρατεύθηκε χθες για να προσδώσει ώθηση στην προεκλογική εκστρατεία της δημάρχου της Βαρκελώνης Άντα Κολάου. Η πρωτεύουσα της Καταλονίας αποτελεί ένα κρίσιμο οχυρό για την παραμονή στα χέρια της παράταξης των λεγόμενων «δήμων της αλλαγής», που υπήρξαν ο δούρειος ίππος για την είσοδο των Podemos στην πολιτική ζωή της Ισπανίας.

Η καταλανική πρωτεύουσα είναι ένας από αυτούς τους δήμους, που οι Podemos διατηρούν τις ελπίδες ότι θα ξανακερδίσουν, καίτοι οι προοπτικές για την Κολάου δεν είναι και τόσο ευνοϊκές.

Ο υποψήφιος για τη δημαρχία του κεντροαριστερού αυτονομιστικού κόμματος της Ρεπουμπλικανικής Αριστεράς (ERC) Έρνεστ Μαραγάλ εμφανίζεται στις δημοσκοπήσεις να κερδίζει με ελαφρό προβάδισμα (11 από τους 41 δημοτικούς συμβούλους) την Κολάου (που πιστώνεται με 9 ως 10 έδρες στο συμβούλιο.

Βέβαια, τα αποτελέσματα τούτα εάν επαληθευθούν θα σημαίνει πως οι δύο παρατάξεις θα πρέπει να συνεργασθούν, εάν θέλουν να διατηρήσουν τη δημαρχία της πόλης.

Η μορφή της Κολάου είναι σημαντική για τον ίδιον τον Ιγκλέσιας, καθώς ενσαρκώνει έμπρακτα τις βασικές θέσεις που επιστράτευσε στην προεκλογική του εκστρατεία για τις ευρωεκλογές.

Η Κολάου είναι η κατ’ εξοχήν εκπρόσωπος εκείνης της μερίδας του κόσμου, που δεν υπέκυψε στις πιέσεις των ισχυρών συμφερόντων στη Βαρκελώνη.

Επίσης είναι το πρότυπο «της πολιτικής που δεν ξεπουλήθηκε και αυτό είναι ένα κατόρθωμα». Και πάνω απ’ όλα, η Καταλανή είναι η ηγέτης που κατόρθωσε να υλοποιήσει την προσμονή των υποσχέσεων. «Η Βαρκελώνη είναι η πόλη που έχει μετασχηματίσει το σύνθημα “ναι μπορούμε” σε κυβερνητικές πολιτικές», τόνισε ο Ιγκλέσιας.

Η Βαρκελώνη είναι επίσης μία από τις μεγάλες πόλεις που μπορεί να παραμείνει στους Podemos, ιδίως μετά την ατυχή κατάληξη των σχέσεών του με την Μανουέλα Κάρμενα στη Μαδρίτη και την πιθανότητα —βάσει των δημοσκοπήσεων— να περάσουν στα χέρια των Σοσιαλιστών οι μεγάλες πόλεις της Γαλικίας (Φερόλ, Κορούνια, Σαντιάγο ντε Κομποστέλα), όπως και πιθανώς η Θαραγόθα και η Βαλένθια. Επιπλέον, η άλλη μεγάλη εμβληματική δημαρχία της “αλλαγής” το Κάδιθ, δεδομένης της αντιπαλότητας μεταξύ του δημάρχου Χοσέ Μαρία «Κίτσι» Γκονθάλεθ και του Ιγκλέσιας, έχουν αναγκάσει τον ηγέτη των Podemos να εστιάσει στη Βαρκελώνη.

«Όταν πασχίζουμε να διαπραγματευθούμε μία κυβέρνηση συμμαχίας, το να έχουμε ως σημείο αναφοράς την Άντα Κολάου αποτελεί έναν κόλαφο προς τον αντιδραστικό κυνισμό, μας γεμίζει με ενέργεια», τόνισε στη χθεσινή του ομιλία ο Ιγκλέσιας, αναφερόμενος στις διαβουλεύσεις με τον σοσιαλιστή πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ.

«Είμαι πεπεισμένος πως πολλοί άνθρωποι που δεν μας υποστήριξαν σε άλλες αναμετρήσεις, γνωρίζουν ποιος εκπροσωπεί την εργατική τάξη. Είναι η Άντα Κολάου, πριν τέσσερα χρόνια», συνόψισε ο Ιγκλέσιας απευθυνόμενος στους Σοσιαλιστές ψηφοφόρους.

Οι Καταλανοί Σοσιαλιστές του PSC πλέον δεν είναι το κόμμα που πριν τέσσερα καταβαραθρωνόταν σε όλες τις δημοσκοπήσεις. Βρίσκονται πλέον σε ανοδική πορεία και μπορούν να αποδειχθούν αποφασιστική δύναμη για να παραμείνει η δημαρχία της Βαρκελώνης σε αριστερά χέρια.

Η υποψηφιότητα του Τζάουμε Κολμπόνι φέρεται να διπλασιάζει τις έδρες του (από 4 σε 7, ή 8), σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της El Pais και ο συνδυασμός της Κολάου Barcelona en Comú έχει αποδυθεί σε μία εκλογική μάχη για να αποτρέψει την διαρροή των σοσιαλιστών ψηφοφόρων που είχε κατορθώσει να προσελκύσει τέσσερα χρόνια πριν.

Η Κολάου προσπαθεί να πείσει πως ο ίδιος ο Κολμπόνι είναι ένας από τους υποψήφιους να καταλάβει τον δημοτικό θώκο: «η επιλογή αυτή θα γίνει μεταξύ όσων έλθουν πρώτοι. Η Βαρκελώνη θα έχει είτε μία δήμαρχο, είτε έναν δήμαρχο.

Ή ο Μαραγάλ, ή εγώ», τόνισε η πρώτη δημότισσα, περιορίζοντας τη μάχη μεταξύ εκείνης και του υποψηφίου της ERC.

Η Κολάου υποστηρίζει πως η παράταξή της καλύπτει ένα ευρύ τόξο, που περιλαμβάνει και τους Σοσιαλιστές και τους αυτονομιστές, προσπαθώντας να πείσει τους ψηφοφόρους πως οι αντίπαλοί της είναι διατεθειμένοι, προκειμένου να κυβερνήσουν τον δήμο, να συμμαχήσουν με τη δεξιά. «Ο Μαραγάλ θέλει να συμμετέχει στην κυβέρνηση του (εθνικιστή δεξιού) προέδρου Κιμ Τόρα, της CiU, της πιο διεφθαρμένης εκδοχής της καταλανικής δεξιάς.

Ο Κολμπόνι επιδιώκει συνεργασία με τους Ciudadanos. Δεν εκπροσωπεί τους σοσιαλιστές της πόλης αυτής», υποστήριξε η Κολάου.

Η διαφορά με τον Μαραγάλ εμπίπτει στα όρια του στατιστικού λάθους, που στην ουσία φέρει τους δύο αντιπάλους σε μία σχεδόν ισοπαλία. Η νίκη θα κριθεί στα δεκαδικά στοιχεία. Έως σήμερα η Κολάου βρίσκεται στο επίκεντρο της εκστρατείας όλων, ως ο κύριος εχθρός που πρέπει να ηττηθεί.

«Όλοι ενάντια στην Κολάου», μοιάζει να είναι το σύνθημα σε όλες τις προεκλογικές εκδηλώσεις. Ο δεξιός αντίπαλός της Τζουζέπ Μπόου έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο από παλιότερο γαλλικό ντοκιμαντέρ, που παρουσιάζει την Κολάου να πραγματοποιεί καταλήψεις κατοικιών, κατηγορώντας την πως «προωθεί, κατά κάποιον τρόπο, τις μαφίες που καταλαμβάνουν άδεια διαμερίσματα».

Ο Μπόου υποστήριξε πως ο αριθμός των καταλήψεων σε διαμερίσματα αυξήθηκε όσο η Κολάου ήταν δήμαρχος και από 642 το 2015 ο αριθμός τους αυξήθηκε σε 1.065 το 2016, δηλ. 66% περισσότερες».

Ο ίδιος ο υποψήφιος της δεξιάς κατήγγειλε ότι και ο ίδιος έχει πέσει θύμα αυτών των καταλήψεων, καθώς οκτώ διαμερίσματα σε σύμπλεγμα πολυκατοικιών που κατασκευάζει ο ίδιος έχουν καταληφθεί παράνομα από ξένους, που ο ίδιος κατήγγειλε ως «δομινικανή μαφία». «Δεν πρόκειται να κερδίσετε γιατί εμείς είμαστε Ισπανοί», την κατηγόρησε.

Σε ανάλογες δυσφημιστικές προσπάθειες έχουν αποδυθεί και οι υπόλοιποι αντίπαλοί της δημάρχου. Όμως η άνοδος του Μαραγάλ, έχει δημιουργήσει μία μετατόπιση των προεκλογικών βολών και προς την πλευρά του ρεπουμπλικανού υποψήφιου, περιλαμβανομένων και των συμμάχων του στην αυτονομιστική κυβέρνηση, των δεξιών του Junts per Catalunya.

Η τελευταία τούτη εβδομάδα θα είναι πολύ αποφασιστική, διότι θα σηματοδοτηθεί από την δημοσίευση πλήθος σφυγμομετρήσεων που θα δώσουν το στίγμα για τους υπολογισμούς των πιθανών αποτελεσμάτων και εξ αυτών των δυνατών συμμαχιών.

Τόσο ο Ιγκλέσιας, όσο και η Κολάου επιδιώκουν να διατηρήσουν ζωντανή τη μνήμη της Βαρκελώνης του 2015, όταν για πρώτη φορά μια ακτιβίστρια του κινήματος κατά των εξώσεων καταλάμβανε τη δημαρχία: «τότε συνέβη ένα σημαντικό πράγμα, κέρδισε μία γυναίκα και μία λαϊκή κυβέρνηση του εργαζόμενου λαού, που προερχόταν από τον ακτιβισμό και τα κοινωνικά κινήματα και δεν ανήκε σε κάποια από τις 200 καταλανικές οικογένειες που μέχριτότε κυβερνούσαν. Όλοι συμφωνούσαν πως παρεισφρήσαμε και αλλάξαμε τους κανόνες του παιγνιδιού. Αυτές οι ενάρετες πολιτικές κρίνονται τώρα», συνόψισε η Κολάου.

20/05/2019 10:17
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Βαλένθια, Ισπανία

‘Ενταλμα σύλληψης κατά του Ασάνζ για την κατηγορία του βιασμού από Σουηδό εισαγγελέα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: