Ο φόβος των λαϊκιστών αναγκάζει τους Ευρωπαίους να καθυστερούν περαιτέρω διεύρυνση

File Photo: Former President of the Front National (FN) Jean-Marie Le Pen speaks at the statue of Joan of Arc during a traditional May Day rally in Paris, France, 01 May 2019. EPA, JULIEN DE ROSA




Η αδυναμία της ΕΕ να δράσει αντικατοπτρίζει την εσωτερική της πόλωση, αναφέρει ο Dimitar Bechev στην ιστοσελίδα του τηλεοπτικού καναλιού, Al Jazeera.

Τίτλος του κειμένου: Why is the EU punching below its weight in the Western Balkans.

Φοβούμενοι από την άνοδο των λαϊκιστών κατά της μετανάστευσης και των ανεξέλεγκτων ξενοφοβικών κομμάτων, οι σημαντικότεροι ηγέτες κωλυσιεργούν στο ζήτημα της διεύρυνσης. Ανησυχούν ότι η άκρα δεξιά θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί την προοπτική νέων μελών από τα φτωχότερα Δυτικά Βαλκάνια που θα ενταχθούν στην ΕΕ για να προκαλέσουν  το φόβο στους πολίτες αναφορικά με ένα άλλο κύμα μετανάστευσης για να αποκομίσουν περαιτέρω εκλογικά κέρδη.

  • Εν τω μεταξύ, η Βόρεια Μακεδονία και η Αλβανία αγωνίζονται επίσης στην πορεία τους  για ένταξη στην ΕΕ. Τα Σκόπια αναμένεται να ανταμειφθούν με τις ενταξιακές συνομιλίες για το θάρρος στην αντιμετώπιση της μακρόχρονης διαμάχης με την Αθήνα,  εντούτοις κράτη μέλη της Ε.Ε. όπως η Γαλλία  επιχειρηματολογούν κατά της εκκίνησης της διαδικασίας αυτό το καλοκαίρι. Για τον Macron και άλλους ηγέτες, η διεύρυνση αποτελεί πρόβλημα.

Ωστόσο, κανείς δεν περιμένει πραγματικά ότι η ΕΕ θα αποδεχθεί άμεσα τις έξι χώρες στα Δυτικά Βαλκάνια (Βόρεια Μακεδονία, Αλβανία, Κόσοβο, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο και Σερβία). Αυτό δεν είναι ούτε ρεαλιστικό ούτε επιθυμητό. Οι αξιωματούχοι των Βρυξελλών έχουν δίκιο: οι υποψήφιες χώρες θα  πρέπει να επιδείξουν μεταρρυθμιστικό ζήλο, να αντιμετωπίσουν τη διαφθορά, να διορθώσουν το δικαστικό σύστημα, να αναθεωρήσουν τη νομοθεσία και να εφαρμόσουν το κράτος δικαίου  ώστε να προχωρήσουν στην πορεία ένταξης.

Η εμπειρία δείχνει ότι κατά τη διάρκεια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων η επιρροή της ΕΕ βρίσκεται στο αποκορύφωμά της. Έτσι, αν η Βόρεια Μακεδονία και / ή η Αλβανία καταφέρουν να περάσουν στο επόμενο στάδιο, είναι πιθανό να δεχθούν πολύ μεγαλύτερη πίεση από την ΕΕ καθώς και να προχωρήσουν  στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και να τις εφαρμόσουν με επιτυχία. Αυτό θα επηρεάσει την εσωτερική συνοχή της ΕΕ, πράγμα που ενδιαφέρει τον Macron και τους υπόλοιπους ηγέτες,.

Καθώς η Ε.Ε. βρίσκεται στην 15η επέτειο από τη μεγάλη της διεύρυνση το 2004,  οι Βρυξέλλες πρέπει να συνειδητοποιήσουν τη χρησιμότητα των ενταξιακών συνομιλιών και να σταθούν στο ύψος τους για το ζήτημα των Δυτικών Βαλκανίων.

  • Τα κράτη-μέλη θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα εγκρίνουν τις ενταξιακές συνομιλίες με τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες, σημειώνει ο Michael Peel, στην εφημερίδα Financial Times.

Τίτλος του κειμένου: Balkan dreams.

Δέκα χώρες προχθες γιόρτασαν την 15η επέτειο από την ένταξή τους στην Ε.Ε.  αλλά η τελευταία ομάδα προς ένταξη αρχίζει να διακρίνεται από νευρικότητα. Τον επόμενο μήνα τα κ-μ θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα δώσουν το πράσινο φως για τις ενταξιακές συνομιλίες με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία. 

  • Ο Macron  εμφανίζεται σκεπτικός αναφορικά με τη διεύρυνση τονίζοντας πως το Παρίσι θέλει να δει περαιτέρω βελτιώσεις στους τομείς της οικονομίας, της κοινωνίας, της ασφάλειας και του κράτους δικαίου. Οι ανησυχίες της Γαλλίας, της Δανίας και της Ολλανδίας πέρυσι, συνέβαλαν στην αναβολή της απόφασης για την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών μετά τις ευρωεκλογές, λόγω φόβων ότι η προεκλογική εκστρατεία θα κινείτο γύρω από τα αντιμεταναστευτικά ακροδεξιά κόμματα.

Κάποιες ευρωπαϊκές χώρες και αξιωματούχοι εκφράζουν τις αμφιβολίες τους για την ορθότητα της συνόδου των έξι δυτικών βαλκανικών χωρών στο Βερολίνο και ανησυχούν ιδιαίτερα για το αρνητικό μήνυμα που απέστειλε προς την κυβέρνηση της  Βόρειας Μακεδονίας.

  • Τα Σκόπια ανέλαβαν μεγάλο ρίσκο πέρυσι διεξάγοντας και νικώντας στο δημοψήφισμα για την υλοποίηση των αιτημάτων της Ε.Ε. ώστε να μετονομαστούν και να τερματιστεί πολύχρονη διένεξη με τη γειτονική Ελλάδα.

Οι διπλωμάτες, επιπλέον, φοβούνται ότι μια απόρριψη για τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία θα μείωνε τα κίνητρα για κρίσιμες μεταρρυθμίσεις εκ μέρους των ηγετών των βαλκανικών χωρών και θα ενίσχυε τη ρωσική και την κινεζική επιρροή στην περιοχή εντείνοντας την πολιτική  αβεβαιότητα.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Η ύφεση είναι πάλι έξω από την πόρτα της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Σοβαρότατες οι συνέπειες

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: