Ο Ερντογάν ζητά από τον Πούτιν εκεχειρία στη Συρία: Συζήτησαν επίσης το πρόβλημα των S-400

File Photo: Russian President Vladimir Putin (L) shakes hands with Turkish President Recep Tayyip Erdogan (R) during their meeting in Ankara, Turkey. EPA, ALEXEI DRUZHININ, SPUTNIK, KREMLIN POOL




Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν να γίνει σεβαστή η εκεχειρία στην επαρχία Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας.

Ο Τούρκος πρόεδρος “σημείωσε ότι είναι αναγκαίον να εφαρμοστεί χωρίς καθυστέρηση η εκεχειρία στο Ιντλίμπ ώστε να μπορέσουμε να επικεντρωθούμε και πάλι στη διαδικασία για την εξεύρεση μιας πολιτικής λύσης” στη συριακή σύγκρουση, ανέφερε η τουρκική προεδρία σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Στην ανακοινωση του Κρεμλίνου αναφέρεται ότι οι πρόεδροι εξέτασαν μια σειρά διμερών θεμάτων, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικο-τεχνικής συνεργασίας. Η αναφορά γίνεται για την αγορά των S-400.

Η Τουρκική Προεδρία υπογράμμισε επίσης ότι δεν πρέπει να χαθούν και άλλες ζωές στις επιθέσεις που εξαπολύει το καθεστώς της Δαμασκού και να περιοριστεί ο εντεινόμενος κίνδυνος ενός μεταναστευτικού ρεύματος προς την Τουρκία.

Αυτή η τηλεφωνική επικοινωνία, η δεύτερη που είχαν οι δύο πρόεδροι μέσα σε διάστημα 15 ημερών, σημειώνεται σε μια περίοδο που το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ έχει εντείνει τους βομβαρισμούς στην επαρχία Ιντλίμπ, με τη στήριξη της Ρωσίας.

Τουλάχιστον επτά άμαχοι, μεταξύ των οποίων και τέσσερα παιδιά, σκοτώθηκαν σήμερα στα νέα αεροπορικά πλήγματα του καθεστώτος, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Το Ιντλίμπ συνορεύει με την Τουρκία και ελέγχεται κατά κύριο λόγο από την τζιχαντιστική οργάνωση Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ, το πρώην παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Συρία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters-Anadolu
Άγκυρα, Τουρκία
30/05/2019 22:31

ΗΠΑ και Καναδάς να συνεργαστούν για την κρίση στη Βενεζουέλα και εμπλοκή Κούβας, λέει ο Πενς

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: