Ο Δημήτρης Κουτσούμπας στην Hellas Journal: Ψηφίστε ΚΚΕ για να γκρεμιστεί η Χρυσή Αυγή

File photo: Ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας σε πολιτική συγκέντρωση στην πλατεία Δημαρχείου, στο Χαϊδάρι. AΠΕ-ΜΠΕ, ΜΑΝΩΛΗΣ ΠΑΚΙΑΣ




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
HELLAS JOURNAL

Ήταν συνεπέστατος στις δεσμεύσεις που ανέλαβε απέναντι στο μεγάλο κεφάλαιο που τον επέλεξε. Έφερε σε πέρας όλη τη βρώμικη δουλειά για λογαριασμό του.

Η καταγγελία έρχεται από τον Γενικό Γραμματέα της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, και έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς είναι σε θέση να γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα και βεβαίως πολιτικές. “Ο ΣΥΡΙΖΑ”, λέει ο κ. Κουτσούμπας στην Hellas Journal, “επί πάνω από 4 χρόνια έχει ακολουθήσει την ίδια ακριβώς πολιτική με τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ”.

Ομιλέι για “τα ματωμένα τους υπερπλεονάσματα, για τα οποία έχουν και το θράσος να πανηγυρίζουν”, και για τη φοροληστεία των αδύναμων. Και σημειώνει ότι “στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ τον τόνο δίνουν εκπρόσωποι της αμαρτωλής σοσιαλδημοκρατίας, απομεινάρια των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που ο λαός τους έστειλε στα “αζήτητα” μέχρι και μεγιστάνες του πλούτου”.

Ο κ. Κουτσούμπας καταθέτει την άποψη του για το “ανατολίτικο παζάρι”, που διεξάγεται με επίκεντρο την Τουρκία. Πιστεύει ότι οι Αμερικανοί και γενικά οι Δυτικοί είναι αποφασισμένοι, είτε χρειαστεί το μαστίγιο”, είτε χρειαστεί το “καρότο”, να κρατήσουν στη “συμμαχία” τους την Τουρκία.

Η αστική τάξη της Ελλάδας, τονίσει ο Γ.Γ. του ΚΚΕ, “βρίσκεται σε μια αμφίδρομη σχέση ανταγωνισμού και συνεργασίας με την αστική τάξη της Τουρκίας. Εκτιμά πως αν παίξει σωστά το ρόλο του “μεντεσέ” στην “πόρτα” προώθησης των αμερικανο-νατοϊκών συμφερόντων στην περιοχή, που επίσημα έχουν αναθέσει στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ οι ΗΠΑ, τότε θα βγει ωφελημένη από το όλο “ανατολίτικο παζάρι”.

Ο κ. Κουτσούμπας καλεί τους πολίτες να ψηφίσουν το ΚΚΕ, και στις ευρωεκλογές και στις τοπικές εκλογές και σημειώνει:

“Καλούμε κάθε προοδευτικό άνθρωπο, που ανησυχεί από την άνοδο της ακροδεξιάς και του φασισμού να στηρίξει το ΚΚΕ, το μόνο κόμμα που τα βάζει με το σύστημα που γεννά και θρέφει τον φασισμό, να το αναδείξει στην τρίτη θέση γκρεμίζοντας από εκεί τη ναζιστική-εγκληματική Χρυσή Αυγή”.

Όλη η συνέντευξη του Γ.Γ. του ΚΚΕ στην Hellas Journal, ακολουθεί:

  • Κύριε Γενικέ Γραμματέα είμαστε μπροστά σε πολλαπλές εκλογικές μάχες και θα ήθελα αρχικά την τοποθέτηση σας για το διακύβευμα των εκλογών τόσο σε Ευρώπη και αυτοδιοίκηση όσο και στις εθνικές εκλογές όταν αυτές πραγματοποιηθούν.

Θα πάμε με το “μια από τα ίδια” ή θα το πάρουμε αλλιώς; Θα συνεχίσουμε στον ίδιο αδιέξοδο δρόμο της ΕΕ, του σάπιου συστήματος και των δυνάμεών που υπηρετούν αυτό το δρόμο και που μας έφερε ως εδώ ή θα αντεπιτεθούμε; Καλούμε τον κόσμο να πάει σε όλες τις κάλπες με ενιαίο κριτήριο. Άλλωστε η ΕΕ είναι αυτή που σχεδιάζει, η κυβέρνηση υλοποιεί και η τοπική διοίκηση εξειδικεύει την αντιλαϊκή πολιτική που βιώνουμε όλοι. Άρα, υπάρχουν τρεις κάλπες και μια επιλογή: Να απορριφθεί αυτή η πολιτική με την ενίσχυση του ΚΚΕ και της “Λαϊκής Συσπείρωσης”.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ, τα διάφορα κόμματα-μπαλαντέρ σε αυτόν τον κάλπικο διπολισμό, επικεντρώνουν στο ποια κυβέρνηση από το γνωστό αντιλαϊκό δίπολο, θα υπάρχει την επόμενη ημέρα. Ξέρουμε καλά όμως πλέον τι θα κάνουν αύριο όλοι τους. Ξέρουμε ότι θα διατηρήσουν τα ματωμένα πλεονάσματα μέχρι το 2060, τους μνημονιακούς νόμους, όλες τις αντιλαϊκές κατευθύνσεις της Κομισιόν. Θα διατηρήσουν τις δεσμεύσεις απέναντι στο ΝΑΤΟ. Άρα έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία το “ποια αντιπολίτευση” θα υπάρχει την επόμενη μέρα, για να υπερασπιστεί τα λαϊκά συμφέροντα, όταν δεν θα υπάρχουν ή δεν μπορούν αυτή τη στιγμή να δημιουργηθούν προϋποθέσεις μιας πραγματικής φιλολαϊκής διακυβέρνησης, με την εργατική τάξη, το λαό στην εξουσία.

Ο λαός μας έχει πλέον πείρα, τους έχει δοκιμάσει και τους δύο, όπως και το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ επί δεκαετίες. Αντί να ψάχνει μικροδιαφορές ή το “μικρότερο κακό” που οδηγεί πάντα στο μεγαλύτερο, μπορεί να κάνει κριτήριο ψήφου το εξής: Η ενίσχυση ποιου κόμματος θα δώσει δύναμη στις διεκδικήσεις των εργαζομένων, των αυτοαπασχολουμένων, των αγροτών, της νεολαίας; Ποιο κόμμα μπορεί να βάλει εμπόδια στα αντιλαϊκά μέτρα που, με μαθηματική ακρίβεια, θα έρθουν; Ποιος μπορεί τελικά να κάνει αποτελεσματική εργατική-λαϊκή αντιπολίτευση απέναντι σε κάθε αντιλαϊκή κυβέρνηση; Αυτό είναι μόνο το ΚΚΕ.

  • Πόσο αριστερή κυβέρνηση είναι τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ στην οικονομική πολιτική και όσον αφορά την καθημερινότητα των πολιτών;

Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν συνεπέστατος στις δεσμεύσεις που ανέλαβε απέναντι στο μεγάλο κεφάλαιο που τον επέλεξε, έφερε σε πέρας όλη τη βρώμικη δουλειά για λογαριασμό του.

Καλά τα μεγάλα λόγια και οι διακηρύξεις, αλλά όταν η κουβέντα πηγαίνει στην καθημερινότητα, εκεί που “ένα κι ένα κάνουν δύο”, τα πράγματα ξεκαθαρίζουν. Ο ΣΥΡΙΖΑ επί πάνω από 4 χρόνια έχει ακολουθήσει την ίδια ακριβώς πολιτική με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Τα δικά τους στοιχεία λένε ότι ο μέσος μισθός και οι συντάξεις μειώνονται κάθε χρόνο και επί ΣΥΡΙΖΑ.

Η μερική απασχόληση σπάει κόκαλα και ας μην κοκορεύονται για τη μείωση της ανεργίας, όταν κάθε θέση εργασίας έχει σπάσει σε δύο και όταν τόσα νέα παιδιά έχουν φύγει στο εξωτερικό.

Τα ματωμένα τους υπερπλεονάσματα, για τα οποία έχουν και το θράσος να πανηγυρίζουν, βγαίνουν από τη φοροληστεία των αδύναμων: Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αυξήσει πάνω από 5 δισ. ευρώ τη φορολόγηση του εισοδήματος των φυσικών προσώπων και τους έμμεσους φόρους ενώ η φορολόγηση των επιχειρηματικών κερδών μειώθηκε πρόσφατα πάλι με τις ψήφους και της ΝΔ.

Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελούν τα δωράκια στους εφοπλιστές με την εθελοντική εισφορά των μόλις 40 εκατομμυρίων ευρώ. Επίσης, τα πλεονάσματα βγαίνουν από τις περικοπές σε βασικές ανάγκες όπως είναι η παιδεία, η υγεία, σε έργα αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής προστασίας, τα οποία άλλωστε δεν θεωρεί επιλέξιμα η ΕΕ, την οποία προσκυνά ο ΣΥΡΙΖΑ. Για να μην πιάσουμε άλλα μεγάλα θέματα, όπως η δημιουργία νέων αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων του θανάτου σε όλη τη χώρα, οι ιδιωτικοποιήσεις στρατηγικών υποδομών κλπ. Για ποια αριστερή πολιτική μιλούν, λοιπόν;

  • Ο ΣΥΡΙΖΑ επιτίθεται στο ΚΚΕ με διάφορες αφορμές και έχει επιχειρήσει να εντάξει στα ψηφοδέλτια του για τις ευρωεκλογές πρώην μέλη του ΚΚΕ, ή με αναφορές στο Κόμμα. Πώς σχολιάζετε αυτές τις κινήσεις;

Νομίζω ότι στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ τον τόνο δίνουν εκπρόσωποι της αμαρτωλής σοσιαλδημοκρατίας, απομεινάρια των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που ο λαός τους έστειλε στα “αζήτητα” μέχρι και μεγιστάνες του πλούτου.

Είναι επίσης λογικό πάντως να αγχώνεται ο ΣΥΡΙΖΑ όταν βλέπει δεκάδες πρώην στελέχη ή οπαδούς του σε όλη τη χώρα, αγνούς αγωνιστές που πίστεψαν στο εμπόριο ελπίδων και είδαν τους αντιμνημονιακούς να γίνονται μνημονιακοί, το “ΌΧΙ” στα μνημόνια να γίνεται “ΝΑΙ”, σήμερα  να δηλώνουν τη στήριξή τους στο ΚΚΕ εκτιμώντας τη συνεπή στάση που κράτησε, χωρίς να υπολογίζει πολιτικό κόστος.

Τέτοιοι υπάρχουν και στο ευρωψηφοδέλτιο του ΚΚΕ όσο και στα ψηφοδέλτια της “Λαϊκής Συσπείρωσης” σε κάθε Δήμο και Περιφέρεια. 

  • Ποιοι είναι οι στόχοι του ΚΚΕ στις επικείμενες εκλογικές αναμετρήσεις;

Ο στόχος είναι να εκφραστεί σε όλες τις κάλπες το κλίμα πλατιάς συμπόρευσης με το ΚΚΕ, που υπάρχει. Να στείλει ο λαός μας αγωνιστικό, αισιόδοξο μήνυμα σε όλους τους λαούς της Ευρώπης. Απευθυνόμαστε ιδιαίτερα σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του κόσμου που δηλώνει σε όλες τις δημοσκοπήσεις ότι δεν εμπιστεύεται, δεν περιμένει τίποτα από την ΕΕ και του λέμε να κλείσει τα αυτιά του σε όσους τον παραμυθιάζουν ξανά, λέγοντάς του ότι αυτή η ΕΕ μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο. Τους καλούμε να πουν το πιο δυνατό ΟΧΙ στην ΕΕ της φτώχειας, των πολέμων και της προσφυγιάς που είναι το δυνατό ΝΑΙ στο ΚΚΕ, το ΝΑΙ στην Ελλάδα και την Ευρώπη του σοσιαλισμού.

Θα είναι σημαντικό να εκλεγούν περισσότεροι ευρωβουλευτές, δήμαρχοι, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι που από την επόμενη μέρα θα είναι τα αυτιά και τα μάτια του λαού σε όλα αυτά τα όργανα, θα βρίσκονται απέναντι στην ομοφωνία των άλλων κομμάτων υπέρ του κεφαλαίου. Ιδιαίτερα, οι κομμουνιστές δήμαρχοι θα είναι μπροστάρηδες σε κάθε αγώνα και διεκδίκηση του λαού και της νεολαίας, θα τα βάλουν “με θεούς και δαίμονες” για να πετύχουν και το παραμικρό μέτρο ανακούφισης. Αυτό δείχνουν και τα παραδείγματα της Πάτρας, της Πετρούπολης, του Χαϊδαρίου, της Καισαριανής και της Ικαρίας τα τελευταία χρόνια.

Τέλος, καλούμε κάθε προοδευτικό άνθρωπο, που ανησυχεί από την άνοδο της ακροδεξιάς και του φασισμού να στηρίξει το ΚΚΕ, το μόνο κόμμα που τα βάζει με το σύστημα που γεννά και θρέφει τον φασισμό, να το αναδείξει στην τρίτη θέση γκρεμίζοντας από εκεί τη ναζιστική-εγκληματική Χρυσή Αυγή.

  • Αναφορικά με τις σχέσεις Τουρκίας, ΗΠΑ και Ελλάδας. Πώς βλέπετε τις εξελίξεις και τι ρόλο θεωρείτε ότι μπορεί να παίξει η χώρα μας σε αυτές;

Είμαστε μέσα σε ένα “ανατολίτικο παζάρι”. Η αστική τάξη της Τουρκίας, μιας χώρας, που ανήκει στις 20 ισχυρότερες καπιταλιστικές οικονομίες με τον 2ο μεγαλύτερο στρατό στο ΝΑΤΟ “παζαρεύει” για τις υπέρμετρες φιλοδοξίες της. Παζαρεύει με τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ. Αξιοποιεί την αντιπαράθεση αυτών των δυνάμεων με τη Ρωσία, που διεξάγεται σε πολλά οικονομικά και γεωπολιτικά μέτωπα. Έτσι προσεγγίζει τη Ρωσία,  για να μπορέσει να αποσπάσει από τους δυτικούς “συμμάχους” της έναν ισχυρότερο ρόλο, που σημαίνει μεγαλύτερα κέρδη για εκείνους που κρατούν στα χέρια τους τα “ηνία” της οικονομίας και εξουσίας στη γειτονική χώρα.  Μεταξύ άλλων, εποφθαλμιά τον φυσικό πλούτο της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου, αμφισβητώντας τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου.

Οι “δυτικοί σύμμαχοι” είναι αποφασισμένοι, είτε χρειαστεί το μαστίγιο”, είτε χρειαστεί το “καρότο”, να κρατήσουν στη “συμμαχία” τους την Τουρκία.

Από τη μεριά της η αστική τάξη της Ελλάδας βρίσκεται σε μια αμφίδρομη σχέση ανταγωνισμού και συνεργασίας με την αστική τάξη της Τουρκίας. Εκτιμά πως αν παίξει σωστά το ρόλο του “μεντεσέ” στην “πόρτα” προώθησης των αμερικανο-νατοϊκών συμφερόντων στην περιοχή, που επίσημα έχουν αναθέσει στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ οι ΗΠΑ, τότε θα βγει ωφελημένη από το όλο “ανατολίτικο παζάρι”.

Μονάχα, που αυτοί οι υπολογισμοί είναι “παλάτια στην άμμο” των σκληρών ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, που οποιαδήποτε στιγμή μπορούν να γκρεμιστούν, όπως έχει δείξει πολλές φορές η ιστορία που με τις πλάτες των ισχυρών συμμάχων μας συνέβησαν μεγάλες τραγωδίες. Σε κάθε περίπτωση το “μάρμαρο” το πληρώνει ο λαός. Να γιατί είναι πολύ επικίνδυνη η εμπλοκή της χώρας μας στους  σχεδιασμούς ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, που προωθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με τη στήριξη της ΝΔ και των άλλων ευρωατλαντικών κομμάτων.

  • Πώς θεωρείτε ότι μπορούν να επηρεάσουν οι εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο το Κυπριακό;

Ο πόλεμος στη Συρία, παρά την υποχώρηση του «Ισλαμικού Κράτους», συνεχίζεται με την παρουσία βάσεων και στρατευμάτων των ΗΠΑ, της Ρωσίας, του Ιράν, της Τουρκίας και διασταυρώνονται μεγάλα συμφέροντα για τη μοιρασιά της λείας και την αποκαλούμενη ανοικοδόμηση.

Στη Λιβύη συνεχίζονται οι συγκρούσεις για τον έλεγχο της χώρας και των πλουτοπαραγωγικών της πηγών με πρωταγωνιστές συγκροτημένα πολιτικο-στρατιωτικά σχήματα (π.χ. «κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης» και «κυβέρνηση στρατηγού Χάφταρ»), με διεθνή αναφορά και μέρος της επέμβασης ΗΠΑ, ΕΕ, Ρωσίας, Κίνας, Αιγύπτου, Τουρκίας.

Βλέπουμε την επιθετικότητα του Ισραήλ, που εκδηλώνεται τόσο με την κατοχή και τα εγκλήματα κατά του Παλαιστινιακού λαού, όσο και με επιθέσεις στη Συρία και απειλές κατά του Ιράν και της «Χεζμπολάχ», με διεκδικήσεις σε βάρος του Λιβάνου και για τα ζητήματα της οριοθέτησης της ΑΟΖ.

Κλιμακώνεται η σύγκρουση Σαουδικής Αραβίας – Ιράν στον πόλεμο στην Υεμένη, αλλά και γενικότερα, για τον έλεγχο της περιοχής του Περσικού Κόλπου.

Στην Ανατ. Μεσόγειο και το Αιγαίο συγκεντρώνονται σημαντικές ΝΑΤΟικές αλλά και ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις, στα Βαλκάνια επεκτείνονται οι στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ και είναι έντονος ο ανταγωνισμός ανάμεσα σε ΗΠΑ, ΕΕ και Κίνα, Ρωσία.

Σ’ αυτές τις συνθήκες ιδιαίτερο ρόλο παίζει ο γεωστρατηγικός ρόλος της Κύπρου. Ήδη από το ΝΑΤΟ αξιοποιούνται οι βρετανικές βάσεις στην Κύπρο, που έχουν εμπλακεί και στον πόλεμο της Συρίας, με τις αεροπορικές επιθέσεις ΗΠΑ, Γαλλίας, Βρετανίας. Στους πολιτικό-στρατιωτικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, Ισραήλ η Κύπρος λαμβάνει όλο και μεγαλύτερο ρόλο και δεν είναι καθόλου τυχαία, ούτε είναι “φιλολογική” η συζήτηση περί ένταξης της Κύπρου στο ΝΑΤΟ.

Παρακολουθώντας αυτές τις εξελίξεις, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, το Δεκέμβρη του ’18, προειδοποίησε ότι «η παραπέρα στρατιωτικοποίηση της Κύπρου θα έχει επικίνδυνες και αποσταθεροποιητικές επιπτώσεις για τη χώρα».

Στο περιβάλλον αυτό προωθείται η λύση των «δύο συνιστώντων κρατών» για το κυπριακό που αποτελεί διχοτομική, συνομοσπονδιακή λύση, την οποία απέρριψε ο κυπριακός λαός με το δημοψήφισμα του 2004, για το σχέδιο Ανάν.

  • Βλέπετε κινδύνους; Κατά τη γνώμη σας, Ελλάδα και Κύπρος μπορεί να είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι ή οι μεγάλοι χαμένοι από αυτή την ιστορία;

Οι κίνδυνοι είναι μεγάλοι και προφανείς για εμάς. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και η αντιπολίτευση των ΝΔ και ΚΙΝΑΛ, ωραιοποιούν την κατάσταση και προσπαθούν να εφησυχάσουν το λαό, πως θα βγει κερδισμένος αν μείνει “πιστός” στις συμμαχίες που έχει επιλέξει η αστική τάξη, με τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ. Πως δήθεν έτσι θα εξασφαλιστεί η “ανάπτυξη”, που η προπαγάνδα τους την ταυτίζει με τα λαϊκά συμφέροντα. Αποκρύπτουν, ωστόσο, ότι το κυνήγι του κέρδους και οι στοχεύσεις των μονοπωλίων και των καπιταλιστικών κρατών οδηγούν στην κλιμάκωση των ανταγωνισμών και συγκρούσεων.

Ξέρετε, σ’ αυτές τις καταστάσεις, αν υπάρξουν κερδισμένοι από την εμπλοκή της χώρας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, αυτοί δεν θα είναι σε καμία περίπτωση οι λαών της Ελλάδας, της Κύπρου και της Τουρκίας, αλλά θα είναι μόνο οι μονοπωλιακοί όμιλοι. Οι λαοί “είτε μονά, είτε ζυγά, έρθουν” θα είναι μεταξύ των χαμένων.

Το ΝΑΤΟ κι η ΕΕ δεν μπορούν να εγγυηθούν την ειρήνη και την ασφάλεια των  λαών, την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας και της Κύπρου. Κι αυτό φαίνεται στο παράδειγμα  ότι το 40% του εδάφους της Κύπρου παραμένει υπό κατοχή από τη “σύμμαχη” στο ΝΑΤΟ Τουρκία, που αμφισβητεί με όλο και μεγαλύτερη ένταση τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και της Ελλάδας, προβάλλοντας ακόμα και εδαφικές διεκδικήσεις.

  • Πώς κρίνετε την πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τις τουρκικές προκλήσεις αλλά και στο Κυπριακό; Η ενέργεια μπορεί να αποδειχθεί όπλο ή μειονέκτημα για Αθήνα και Λευκωσία;

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στην 4ετή θητεία της πότε αντιμετώπισε αυτές τις προκλήσεις με την “πεπατημένη” που βρήκε από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, κάνοντας πως δεν συμβαίνει τίποτα, εφησυχάζοντας το λαό, πως οι “ισχυροί σύμμαχοι” τάχατες θα μας υπερασπιστούν και πότε με “λεονταρισμούς”, όπως η ανεκδιήγητη κοινή επίσκεψη της ηγεσίας του Υπουργείου Άμυνας με βουλευτές, ακόμη και της φασιστικής “ΧΑ” στο Καστελόριζο.

Ωστόσο, το πρόβλημα της τουρκικής επιθετικότητας σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας και Κύπρου, δεν επιλύεται ούτε με ενδοτικότητα, ούτε με “λεονταρισμούς”, πολύ περισσότερο δεν λύνεται με την εμβάθυνση της συμμετοχής στο ΝΑΤΟ, με το “εξοπλιστικό κυνηγητό” ή με τη στρατιωτικοποίηση των κοινωνιών μας, όπως ακούγεται από εθνικιστικές δυνάμεις. Κι αυτό γιατί αυτή η επιθετικότητα αποτελεί ένα “κομμάτι”, της μεγαλύτερης “εικόνας” μιας κοινωνίας και οικονομίας, που διέπεται από τους νόμους των μονοπωλίων, που στο διάβα της προώθησης των συμφερόντων τους καταστρέφουν κράτη, αλλάζουν σύνορα, φτιάχνουν κράτη – προτεκτοράτα κοκ. Αν δεν σπάσει ο “φαύλος κύκλος” αυτής της κατάστασης, οι λαοί της Ελλάδας, της Κύπρου και της Τουρκίας, των άλλων χωρών της περιοχής δεν θα ξεμπερδέψουν από τον “βραχνά” της πολεμικής απειλής.

Το ζήτημα της ενέργειας αντί για ευλογία, δυστυχώς, δρα ενισχυτικά σ’ αυτούς τους κινδύνους. Κι αυτό γιατί η ενέργεια γίνεται “μήλον της έριδος” για τα κέρδη ενεργειακών κολοσσών.

Δυστυχώς, αυτό μπορεί να βρει έκφραση τόσο στο Αιγαίο, όσο και στο Κυπριακό, όπου έχουμε επικίνδυνες μεθοδεύσεις της Τουρκίας, αλλά και τους σχεδιασμούς, που στο όνομα της εκμετάλλευσης του ενεργειακού πλούτου, προκρίνουν τη διχοτόμηση της Κύπρου σε δύο κράτη, όπως αναφέραμε, κι επί της ουσίας την “ντε γιούρε” επικύρωση των αποτελεσμάτων της τουρκικής εισβολής και κατοχής. Επίσης έχουμε σχέδια που προκρίνουν την απαράδεκτη ΝΑΤΟποίηση της Κύπρου και την “εργαλειοποίησή” της στους ευρύτερους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και Ισραήλ. Εξέλιξη, που θα είναι αρνητική και θα στρέφεται σε βάρος του λαού της Κύπρου, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, όσων καταλαβαίνουν πως η πραγματική λύση προς όφελος του λαού είναι μια Κύπρος Ενιαία, Ανεξάρτητη, με Μία και Μόνη Κυριαρχία, μια Ιθαγένεια και Διεθνή Προσωπικότητα, χωρίς ξένες βάσεις και στρατεύματα, χωρίς ξένους εγγυητές και προστάτες, με τον Κυπριακό λαό αφέντη στον τόπο του.

  • Αναφορικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο πρωθυπουργός κάνει λόγο για μία μεγάλη επιτυχία και την αξιοποιεί για επίθεση στο ΚΚΕ. Προβάλλει δε τη συγκεκριμένη συμφωνία ως πρότυπο σε μεγάλο βαθμό και για τη λύση του Κυπριακού. Εσείς τι πιστεύετε τόσο για τις εξελίξεις στο Μακεδονικό όσο και για τη σύνδεση με το Κυπριακό;

Ο κόσμος το χει τούμπανο κι αυτοί κρυφό καμάρι”, πως η συμφωνία των Πρεσπών, που υπέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι μια συμφωνία αμερικανοΝΑΤΟικής κοπής, που εντάσσεται στον ιμπεριαλιστικό σχεδιασμό για την ένταξη των Δυτ. Βαλκανίων στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Αξιοποιείται ως εργαλείο ανταγωνισμού με τη Ρωσία και την Κίνα με αρνητικές συνέπειες για τους λαούς. Μια συμφωνία, που δυστυχώς, εκτός των παραπάνω αφήνει άθικτο το “σπέρμα” του αλυτρωτισμού, με τα απαράδεκτα κι ανιστόρητα περί “μακεδονικής γλώσσας” και “μακεδονικού λαού”.

Να γιατί η τοποθέτηση του κ. Τσίπρα και άλλων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για χρησιμοποίηση της συμφωνίας αυτής ως “μοντέλου” αντιμετώπισης του κυπριακού προβλήματος και των ελληνοτουρκικών σχέσεων είναι ενταγμένη στους γενικότερους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Τι να σημαίνει, άραγε, το “μοντέλο” αυτό για την Κύπρο; Σημαίνει αναζήτηση συμβιβασμού χωρίς αρχές για το κυπριακό πρόβλημα και παραπέρα ΝΑΤΟποίηση της Κύπρου, παρουσιάζοντας το ΝΑΤΟ και ευρωατλαντικές δομές ως (νέες) εγγυήτριες δυνάμεις.

Τι σημαίνει αυτό το “μοντέλο” για το Αιγαίο και την Κύπρο όταν είναι σε εξέλιξη η προσπάθεια ΗΠΑ – ΕΕ για συμβιβασμό με την Τουρκία, που κλιμακώνεται με στόχο τη «συνεκμετάλλευση» των υδρογονανθράκων, σε σύνδεση με την προώθηση διχοτομικής λύσης στην Κύπρο, αλλά και της προώθησης των τουρκικών αξιώσεων στο Αιγαίο;

Το μοντέλο της συμφωνίας των Πρεσπών για το Αιγαίο σημαίνει αναγνώριση «ζωτικών συμφερόντων της Τουρκίας στο Αιγαίο» και «διμερών διαφορών πέραν της υφαλοκρηπίδας» με εφαρμογή και εμπλουτισμό των συμφωνιών Σημίτη – Ντεμιρέλ (1997 Μαδρίτη – 1999 Ελσίνκι) χρησιμοποιώντας ως όχημα τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) που έχουν δρομολογηθεί με τις συναντήσεις Τσίπρα – Ερντογάν, και των υπουργών Αμυνας και Εξωτερικών των δύο χωρών.

Με τις δηλώσεις τους κυβερνητικά στελέχη έχουν θέσει πολύ σοβαρά ζητήματα με τη μέθοδο των “τροχιοδεικτικών βολών”, που υπηρετούν το στόχο. Τη διαμόρφωση του εδάφους για έναν συμβιβασμό με κέντρο τη συνεκμετάλλευση του Αιγαίου και τμημάτων της Ανατ. Μεσογείου σύμφωνα με τα αμερικανοΝΑΤΟικά πρότυπα, όπως και η συμφωνία των Πρεσπών.

Όμως η “PAX NATOϊκάνα” δεν μπορεί να εγγυηθεί τη ειρήνη και την ασφάλεια των λαών της περιοχής. Οι ανταγωνισμοί είναι αδυσώπητοι και σκληροί, η βαθύτερη εμπλοκή της χώρας μας σ’ αυτούς παίζει “κορώνα – γράμματα” το μέλλον της χώρας και του λαού. Κι εδώ δεν χωράει εφησυχασμός.

Το ΚΚΕ είναι το μόνο πολιτικό κόμμα που λέει στο λαό την αλήθεια και γι’ αυτά τα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής, κόντρα στις δυνάμεις του εφησυχασμού, του ευρωατλαντισμού, της υποταγής των λαϊκών συμφερόντων σε αλλότρια συμφέροντα.  Είναι ανάγκη, λοιπόν, να ενισχυθεί αποφασιστικά η φωνή του στις προσεχείς ευρωεκλογές, ακόμη κι από εκείνους που διατηρούν επιμέρους επιφυλάξεις για το ΚΚΕ, αλλά αναγνωρίζουν την αναγκαιότητα ύπαρξης κι ενδυνάμωσης της λαϊκής αντίστασης στις “θύελλες”, που έχουμε μπροστά μας.

  • Πώς εκτιμάτε την κατάσταση που επικρατεί στη Βενεζουέλα;

Το Κόμμα μας από την πρώτη στιγμή καταδίκασε την απόπειρα πραξικοπήματος στη Βενεζουέλα για την ανατροπή του εκλεγμένου προέδρου της χώρας και την επιβολή ως προέδρου του Guaido ή άλλου αχυράνθρωπου των ιμπεριαλιστών.

Κι αυτή η απόπειρα πραξικοπήματος είναι μέρος της βρώμικης επέμβασης των ΗΠΑ, της ΕΕ και των συμμάχων τους στη Βενεζουέλα.

Για την απόπειρα πραξικοπήματος στη Βενεζουέλα, η ελληνική κυβέρνηση με καθυστέρηση 24 ωρών το μόνο που έκανε ήταν να επιβεβαιώσει το ρόλο της ως “μεντεσέ” των Αμερικάνων και της ΕΕ. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο δεν καταδίκασε την ωμή ιμπεριαλιστική επέμβαση των ΗΠΑ και της ΕΕ εναντίον του εκλεγμένου προέδρου της χώρας και του βενεζουελάνικου λαού, αλλά υιοθέτησε κι όλους τους στόχους της λεγόμενης “αντιπολίτευσης”, συντασσόμενη ανοιχτά με τις θέσεις της ΕΕ που παραπέμπουν ξεκάθαρα σ’ ένα “ήπιο πραξικόπημα” στη Βενεζουέλα. Άλλωστε οι περισσότερες κυβερνήσεις της ΕΕ -δεξιές και σοσιαλδημοκρατικές- έχουν ήδη αναγνωρίσει τον αχυράνθρωπο των Αμερικάνων, Γκουαϊδό, ως μεταβατικό πρόεδρο της χώρας.

Τόσο οι θέσεις τις ΝΔ, όσο και αυτές του ΣΥΡΙΖΑ, συνιστούν ευθεία αμφισβήτηση του δικαιώματος του βενεζουελάνικου λαού, αλλά και κάθε άλλου λαού, να αποφασίσει χωρίς ξένες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις για τις πολιτικές και τις κοινωνικές εξελίξεις στη χώρα του.

Οι νησιώτες να καταδικάσουν την συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας και τα hotspots ζητά ο Κουτσούμπας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: