Ο Ακάρ βρυχάται: Απειλεί Αιγαίο και Κύπρο, ομιλεί για “διεθνές δίκαιο” που καταπατεί…

FILE PHOTO: Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ με επιτελείς των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων. Φωτογραφία υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας.




Η Άγκυρα βρυχάται πάλι και δηλώνει με θρασύτητα αποφασισμένη να προστατεύσει δήθεν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο και της Τουρκίας στο Αιγαίο Πέλαγος. Μάλιστα καταφεύγει στο διεθνές δίκαιο, το οποίο μονίμως καταπατεί.

Τα παραπάνω δήλωσε ο υπουργός Άμυνας του Τουρκίας Χούλουζι Ακάρ, προσπερνώντας ηθελημένα το γεγονός ότι τον έλεγχο στο νησί έχει απόλυτα η Κυπριακή Δημοκρατία.

  • Το πρακτορείο Ανατολού μεταδίδει ότι ο κ. Ακάρ δήλωσε πως «μαζί με τα δικαιώματα στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, ως χώρα εγγυήτρια, η Τουρκία είναι αποφασισμένη να προστατεύει πάντα τα δικαιώματα του λαού της (παράνομης) «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» και να μην επιτρέψει ένα τετελεσμένο γεγονός”.

Οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Άμυνας ήρθαν μια μέρα μετά την ανακοίνωση της Αθήνας, μέσω του υπουργείου Εξωτερικών, που κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει τις δραστηριότητες της και τις γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

ΑΝΟΙΚΤΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ Ε.Ε.-ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Ο θρασύτατος Ακάρ κάλεσε την Ελλάδα για κοινή λογική και συνεργασία και πρόσθεσε ότι οι πηγές ενέργειας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο πρέπει να χρησιμεύσουν ως γέφυρα για ειρήνη, διάλογο και αμοιβαία ανάπτυξη. Βεβαίως η Τουρκία προσφεύγει πάντα στη βία και εσχάτως έχει δημιουργήσει πολεμική ατμόσφαιρα στην κυπριακή ΑΟΖ.

Σημειώνουμε ότι το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας εξέδωσε επίσης ιταμή δήλωση χθες, με την οποία απέρριψε τις παρατηρήσεις της επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι η οποία προειδοποίησε την Άγκυρα με συνέπειες σχετικά με τις παράνομες δραστηριότητες της στην Ανατολική Μεσόγειο.

  • Ο κ. Ακάρ ισχυρίστηκε ότι «οι δραστηριότητες της Τουρκίας στον τομέα των υδρογονανθράκων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου βασίζονται στα νόμιμα δικαιώματά της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο».

“Όπως έχουμε τονίσει προηγουμένως σε πολλές περιπτώσεις -συνέχισε ο Τούρκος υπουργός- έχοντας τη μακρύτερη παράκτια γραμμή στην περιοχή, θα προστατεύσουμε τα δικά μας δικαιώματα και συμφέροντα στην υφαλοκρηπίδα μας, καθώς και εκείνα των Τουρκοκυπρίων γύρω από το νησί της Κύπρου”.

Η Τουρκία αμφισβητεί εντελώς παράνομα τις δραστηριότητες της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της, υποστηρίζοντας ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν επίσης δικαιώματα στους πόρους της περιοχής. Η Λευκωσία έχει τονίσει επανειλημμένα ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα σαν πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, κάτι που η Τουρκία ξεχνά υποστηρίζοντας το παράνομο κατοχικό καθεστώς του Μουσταφά Ακιντζί.

Τετελεσμένα σε θάλασσα και έδαφος: Ενέργειες Ταγίπ στην ΑΟΖ και εδραίωση της ισλαμοποίησης

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: