Ο Ακαρ μας προετοίμασε για μία μεγάλη απόφαση: Πότε θα πάνε τελικά οι S-400 στην Τουρκία;

File Photo: US President Donald J. Trump and First Lady Melania Trump board Marine One one on the South Lawn of the White House in Washington, DC, USA. EPA, SHAWN THEW




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Η δήλωση του υπουργού Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, για την μη έλευση του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400, τον Ιούνιο, όπως είχε ανακοινώσει δημόσια ο Ταγίπ Ερντογάν δεν είναι τυχαία. Ούτε η αναφορά ότι η μεταφορά και εγκατάσταση θα πραγματοποιηθεί τους επόμενους μήνες.

Διότι ο κ. Ακάρ γνωρίζει τι λέει. Και η «διόρθωση» των δηλώσεων του κ. Ερντογάν προφανώς κρίθηκε απαραίτητη, καθώς αυτό το διάστημα διεξάγεται ένας άνευ προηγουμένου σκληρός γύρος διαπραγματεύσεων που αφορά την ακύρωση της συμφωνίας με την Ρωσία για τους S-400. Η Τουρκία μέχρι της στιγμής αντιστέκεται. Αλλά το ερώτημα είναι αν θα αντέξει την τρομακτική πίεση που της ασκείται…

Βέβαια, η Μόσχα διέψευσε τον κ. Ακάρ και αυτό είναι ένα μεγάλο θέμα. (Η ΔΙΑΨΕΥΣΗ ΕΔΩ)

Τι ακριβώς είπε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας;

  • «Τον Ιούνιο (σ.σ.: οι S-400) μπορεί να μην προλάβουν, αλλά μέσα στους επόμενους μήνες θα έρθουν. Η διαδικασία ξεκίνησε. Όταν ολοκληρωθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες, οι διαδικασίες για τη μεταφορά και για κάποια τεχνικά ζητήματα που συζητούνται, όταν τακτοποιηθούν όλα τα θέματα, τότε θα αρχίσει η μεταφορά τους», υπογράμμισε, ενώ απέκλεισε ότι υπάρχει τελεσίγραφο των ΗΠΑ για ακύρωση της παράδοσης των S-400 μέχρι αρχές Ιουνίου. «Όχι, τέτοια προθεσμία δεν υπάρχει! Σε εμάς δεν έχει αναφερθεί κάτι τέτοιο».

Σύμφωνα με πληροφορίες από διάφορες πηγές, που δεν επιβεβαιώνουν η Ουάσιγκτον και η Άγκυρα, ο κ. Ερντογάν πρότεινε στον Ντόναλντ Τραμπ, μέσω του γαμπρού του Μπεράτ Αλμπαϊράκ προς τον Τζάρεντ Κούσνερ -αυτός είναι ο γαμπρός του Πλανητάρχη- να συναντηθούν και «θα τα βρουν». Μετά από αυτή την ελπιδοφόρα εξέλιξη, ο Αμερικανός ηγέτης σκέφτεται σοβαρά να επισκεφθεί την Άγκυρα μέσα στον Ιούλιο. Οπότε, υπό αυτές τις συνθήκες δεν υπήρχε περίπτωση να μεταφερθούν στην Τουρκία οι S-400 πριν από αυτήν την επίσκεψη. Θα αποτελούσε τεράστια πρόκληση, να αποδεχθεί την πρόσκληση του κ. Ερντογάν, και να βρεθεί ο κ. Τραμπ ενώπιον μίας δυσάρεστης κατάστασης.

  • Βεβαίως, οι αντιδράσεις των συνεργατών του κ. Τραμπ είναι σφοδρές, αλλά, ως γνωστό, ο Αμερικανός Πρόεδρος κάνει του κεφαλιού του. Όταν του μπει κάτι στο μυαλό δεν υπολογίζει κανένα. Εκτός, ίσως, τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος έχει υπογραμμίσει την αντίθεσή του σε αυτή την πιθανή επίσκεψη του κ. Τραμπ στην Τουρκία.

Όσοι μιλούν για τον Αμερικανό Πρόεδρο, συνήθως χρησιμοποιούν τη λέξη «απρόβλεπτος». Και έχουν δίκιο. Αλλά είναι και ριψοκίνδυνος και το πλέον ανησυχητικό στοιχείο είναι αυτή η «αγάπη» που έχει για τους αυταρχικούς ηγέτες. Τους θαυμάζει και δεν νομίζω ότι και το κρύβει. Λέγεται πως αυτό το καλοκαίρι θα ήθελε να συναντηθεί και με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν. Με τον Τραμπ δεν πρέπει να αποκλείει κανείς τίποτα, διότι στην πραγματικότητα «προβλέψιμος» είναι. Δεν κρύβεται και εάν τον παρακολουθεί κανείς εκ του σύνεγγυς μπορεί να προβλέψει και τα επόμενα βήματά του.

Τις τελευταίες μέρες «άδειασε» όλους τους συνεργάτες του για το θέμα της Βόρειας Κορέας, σε σημείο που κυκλοφορούν φήμες ότι θα ακολουθήσουν παραιτήσεις. Ένας εξ αυτών που φέρεται παραπονούμενος είναι ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Μπόλτον, ο οποίος κρατά στα χέρια του τους φακέλους του Ιράν, της Βόρειας Κορέας, της Βενεζουέλας και της Ανατολικής Μεσογείου. Βασικά είναι αυτός που εκπονεί όλα τα σχέδια για την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών. Με ένα tweet ο κ. Τραμπ του δημιούργησε πρόβλημα διότι αντέκρουσε τις θέσεις των συνεργατών του για τον Κιμ Γιονγκ Ουν. Πρέπει να σημειώσουμε ότι ο κ. Μπόλτον βρίσκεται στα μαχαίρια και με τον κ. Ερντογάν.

  • Ο κ. Τραμπ, όπου αναμειχθεί, δημιουργεί αναταραχή. Αρκετές προβλέψεις τον «βλέπουν» να πηγαίνει στην Άγκυρα και να επιστρέφει άπρακτος, αφού το αργότερο τον Ιούλιο, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, οι S-400 θα σταλούν στην Τουρκία και θα εγκατασταθούν. Θα πρόκειται για απύθμενη πρόκληση για την αμερικανική προεδρική αντιπροσωπεία να φτάσει ταυτόχρονα με το ρωσικό σύστημα. Αλλά Ερντογάν είναι αυτός. Τον καθοδηγεί η σχιζοφρενική του προσωπικότητα.

Εάν δικαιωθεί η δήλωση του κ. Ακαρ, για εγκατάσταση των S-400 τους επόμενους μήνες, αυτό σημαίνει ότι ο κ. Ερντογάν σκέφτεται και την υποχώρηση. Στην προκειμένη περίπτωση θα επιβραβευθεί με τους Patriot και τα F-35. Διαφορετικά θα πρέπει να ψάχνει να κρυφθεί…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Στον Κλίντον είπαν “είναι η οικονομία βλάκα”: Για τον Αλέξη ήταν οι Πρέσπες και ο εθνομηδενισμός

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: