Να μην υποτιμά τις ΗΠΑ προειδοποιεί το Η.Β. το Ιράν: Πόλεμος tweets μεταξύ Τραμπ και Ζαρίφ

File Photo: Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ (Δ) με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας Τζέρεμι Χαντ (Α) στην Τεχεράνη, Ιράν. EPA, STRINGER




Η Βρετανία είπε σήμερα στο Ιράν να μην υποτιμά την αποφασιστικότητα των Ηνωμένων Πολιτειών, προειδοποιώντας πως, αν τα αμερικανικά συμφέροντα δεχθούν επίθεση, η κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ θα ανταποδώσει.

  • «Θα έλεγα στους Ιρανούς: Μην υποτιμάτε την αποφασιστικότητα από την πλευρά των ΗΠΑ», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο της Διάσκεψης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στη Γενεύη. «Δεν θέλουν πόλεμο με το Ιράν. Αλλά αν τα αμερικανικά συμφέροντα δεχθούν επίθεση, θα ανταποδώσουν. Και αυτό είναι κάτι που οι Ιρανοί πρέπει να σκεφθούν πολύ, πολύ προσεκτικά».

Από την πλευρά του, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ απάντησε σήμερα στις πιο πρόσφατες απειλές του Ντόναλντ Τραμπ εις βάρος της χώρας του λέγοντας πως οι «γενοκτονικοί χλευασμοί» του Αμερικανού προέδρου «δεν θα τελειώσουν το Ιράν».

  • «Ο κ. Τραμπ ελπίζει να επιτύχει εκεί όπου ο (Μέγας) Αλέξανδρος, ο Τζένγκις (Χαν) και οι άλλοι επιτιθέμενοι απέτυχαν», γράφει ο Ζαρίφ στον λογαριασμό του στο Twitter αναφερόμενος σε δύο ξένους κατακτητές της Περσίας (το αρχαίο όνομα του Ιράν) σε μια δεδομένη περίοδο της μακράς ιστορίας του. «Οι Ιρανοί έμειναν όρθιοι στη διάρκεια χιλιετιών ενώ εκείνοι που τους επιτέθηκαν έφυγαν όλοι. Η #ΟικονομικήΤρομοκρατία και οι γενοκτονικοί χλευασμοί ‘δεν θα τελειώσουν το Ιράν’», πρόσθεσε ο Ζαρίφ.

Πρόκειται για άμεση απάντηση του επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας στο τελευταίο μήνυμα εναντίον του Ιράν που δημοσιοποίησε ο Αμερικανός πρόεδρος, χθες στον ίδιο ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης.

  • «Αν το Ιράν θέλει να πολεμήσει, θα είναι το επίσημο τέλος του Ιράν. Ποτέ πλέον απειλές εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών», έγραψε ο Τραμπ.
  • «#ΜηνΑπειλείτε Ποτέ Έναν Ιρανό. Δοκιμάστε τον σεβασμό – αυτό λειτουργεί» απάντησε επίσης ο Ζαρίφ στον ένοικο του Λευκού Οίκου.

Οι εντάσεις ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και στην Τεχεράνη έχουν αυξηθεί εκ νέου εδώ και περίπου δέκα ημέρες αφότου οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν την ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας τους στη Μέση Ανατολή ώστε να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενες ιρανικές «απειλές» προς αυτές.

Απέναντι σε αυτή την ανάπτυξη δύναμης, το Ιράν παραμένει ψύχραιμο και δεν σταματά να επαναλαμβάνει πως δεν θέλει πόλεμο προειδοποιώντας την ίδια στιγμή την Ουάσινγκτον να μην «πλανάται» ότι θα ήθελε να επιτεθεί στο Ιράν.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP
20/05/2019 16:40

Νέα έκκληση της ΕΕ για αποκλιμάκωση της έντασης ΗΠΑ-Ιράν, μετά και τις δηλώσεις Τραμπ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: