Μία… άδεια καρέκλα στήθηκε στη θέση του Μπαρ: Δεν εμφανίστηκε για κατάθεση στο Κογκρέσο

US Democratic Representitive Steve Cohen (D-TN) places a ceramic chicken at the empty witness seat for Attorney General William Barr, following a House Judiciary Committee meeting on Capitol Hill in Washington, DC, 02 May 2019. U.S. Barr did not appear before the committee to testify after making a decision to not attend the night before. EPA, TOM BRENNER




Το πολιτικό θέατρο συχνά απαιτεί και τα κατάλληλα σκηνικά. Σήμερα, οι Δημοκρατικοί στην Επιτροπή Δικαστικών Θεμάτων της Βουλής των Αντιπροσώπων επέλεξαν ένα από τα πιο κλασικά όλων των εποχών: την άδεια καρέκλα.

  • Ο υπουργός Δικαιοσύνης Ουίλιαμ Μπαρ δεν εμφανίστηκε στην Επιτροπή για να καταθέσει σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε την έκθεση του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μιούλερ για την ανάμειξη της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016. Παρ’ όλ’ αυτά, ο πρόεδρος της Επιτροπής, ο Δημοκρατικός Τζέρολντ Νάντλερ, συγκάλεσε τη συνεδρίαση.

Στο κέντρο της αίθουσας είχε τοποθετηθεί ένα μακρύ τραπέζι με ένα καρτελάκι που έγραφε το όνομα του Μπαρ. Από πίσω υπήρχε μία άδεια καρέκλα, σκηνικό κατάλληλο για τις κάμερες.

Ο Μπαρ ακύρωσε την προγραμματισμένη κατάθεσή του επειδή διαφώνησε με τον Νάντλερ σχετικά με τον τρόπο που θα γινόταν η ακρόαση. Οι Δημοκρατικοί εξετάζουν τώρα το ενδεχόμενο να τον παραπέμψουν για περιφρόνηση του Κογκρέσου.

  • Ο Νάντλερ είπε πάντως ότι θα κάνει άλλη μια προσπάθεια να διαπραγματευτεί με τον Μπαρ ώστε ο τελευταίος να παραδώσει στην Επιτροπή την πλήρη έκθεση του Μιούλερ, χωρίς περικοπές. Μιλώντας σε δημοσιογράφους είπε ότι αν οι διαπραγματεύσεις αυτές δεν οδηγήσουν πουθενά, η επιτροπή θα προχωρήσει στην παραπομπή του υπουργού, προσθέτοντας ότι θα του δώσει περιθώριο λίγων ημερών ακόμη.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι πολιτικοί εμφανίζουν μια άδεια καρέκλα με στόχο να υποδηλώσουν κάτι. Το 2018, η Επιτροπή Πληροφοριών της Γερουσίας συγκάλεσε ακρόαση με θέμα την ανάμιξη ξένων πρακτόρων στις εκλογές και η εταιρεία Google αποφάσισε να μην συμμετάσχει. Τα μέλη της Επιτροπής τοποθέτησαν τότε μια άδεια καρέκλα. Το 2017 ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε καλέσει σε συνάντηση τον τότε πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Πολ Ράιαν και τον ηγέτη της πλειοψηφίας στη Γερουσία Μιτς Μακόνελ -έβαλαν και μια άδεια καρέκλα για τη Νάνσι Πελόζι, που τότε ήταν ακόμη επικεφαλής της μειοψηφίας στη Βουλή.

  • “Το πυροτέχνημα με την άδεια καρέκλα δείχνει ότι ενδιαφέρεται περισσότερο για τον εντυπωσιασμό παρά για να ανταποκριθεί στις ανάγκες του αμερικανικού λαού. Οι δύστυχοι Ράιαν και Μακόνελ κατέφυγαν σε σκηνικά”, έγραψε η Πελόζι στο Twitter.

Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Κλιντ Ίστγουντ είχε προκαλέσει αρνητική εντύπωση κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του Ρεπουμπλικανικού κόμματος το 2012, όταν έφερε μαζί του στη σκηνή μια άδεια καρέκλα και ξεκίνησε μια φανταστική συζήτηση με τον τότε πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα. Οι κριτικοί σχολίασαν ότι η “παράσταση” αυτή δεν έβγαζε κανένα νόημα και απλώς προκαλούσε σύγχυση.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters
02/05/2019 19:12

Σε παραίτηση καλούν τον Μπαρ οι Δημοκρατικοί για τη διαχείριση του πορίσματος Μιούλερ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: