Μετέωρο το σχέδιο ΗΠΑ για Μεσανατολικό λόγω των αιφνίδιων πολιτικών εξελίξεων στο Ισραήλ

The Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu (L) meets with US President Trump’s senior adviser Jared Kushner (R) at the Prime Minister’s residence in Jerusalem, Israel, 30 May 2019. Kushner’s visit comes one day after the Israeli parliament dissolved itself after Netanyahu failed to form a government coalition, and shortly ahead of an Israeli-Palestinian peace plan talks scheduled in Manama. EPA, Stern Matty, HANDOUT




Τρεις από τους σημαντικότερους παράγοντες για το ήδη καθυστερημένο σχέδιο του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για το Μεσανατολικό συναντήθηκαν σήμερα στην Ιερουσαλήμ, χωρίς όμως να δώσουν κάποια ένδειξη ότι η παρουσίασή του θα αναβληθεί λόγω των πολιτικών εξελίξεων στο Ισραήλ.

  • Ο γαμπρός και σύμβουλος του Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ και ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή Τζέισον Γκρίνμπλατ, συναντήθηκαν με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, στο πλαίσιο της περιοδείας τους για την εξεύρεση συμμάχων ενόψει της συνόδου του Μπαχρέιν που είναι προγραμματισμένη για τα τέλη Ιουνίου.

Η αμερικανική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι στο Μπαχρέιν σκοπεύει να παρουσιάσει την πρώτη φάση (οικονομικής φύσης) του σχεδίου της για την επίλυση του Μεσανατολικού, μια πρωτοβουλία που ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος αποκαλεί “Συμφωνία του Αιώνα”.

  • Όμως ο Κούσνερ και ο Γκρίνμπλατ έφτασαν στο Ισραήλ λίγες μόνο ώρες αφότου η χώρα βρέθηκε να οδεύει και πάλι σε βουλευτικές εκλογές, για δεύτερη φορά μέσα σε έξι μήνες, αφού ο Νετανιάχου δεν κατάφερε να βρει συμμάχους για να σχηματίσει κυβερνητικό συνασπισμό. Τη νύχτα της Τετάρτης προς την Πέμπτη, η Κνεσέτ ψήφισε τη διάλυσή της, ανοίγοντας τον δρόμο για τη διεξαγωγή εκλογών στις 17 Σεπτεμβρίου.

Στις λακωνικές δηλώσεις που έκανε ο Νετανιάχου μαζί με τον Κούσνερ, φάνηκε να προσπαθεί να υποβαθμίσει το γεγονός, κάνοντας λόγο για “ένα μικρό συμβάν χθες το βράδυ”. “Αυτό δεν θα μας σταματήσει, θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε”, πρόσθεσε. “Με ενθαρρύνει τρομερά το πώς οι ΗΠΑ, υπό τον πρόεδρο Τραμπ, εργάζονται για να ενώσουν τους συμμάχους σε αυτήν την περιοχή απέναντι στις κοινές προκλήσεις, αλλά και να αδράξουν τις κοινές ευκαιρίες”, συνέχισε.

Ο Κούσνερ δεν έκανε καμία ευθεία αναφορά στο σχέδιό του, λέγοντας μόνο ότι η ασφάλεια του Ισραήλ είναι κρίσιμη για την Ουάσινγκτον.

  • Η παρουσίαση του σχεδίου επρόκειτο αρχικά να γίνει στα τέλη του 2018 ή τις αρχές του 2019, όμως αναβλήθηκε ώστε να δοθεί χρόνος στον Νετανιάχου να κάνει εκλογές και να σχηματίσει κυβέρνηση. Στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης, χωρίς να καθορίζουν το ακριβές χρονοδιάγραμμα, λένε ότι αρχικά θα παρουσιαστεί το οικονομικό μέρος αυτού του σχεδίου. Ένας Αμερικανός αξιωματούχος που μίλησε στο πρακτορείο Reuters υπό τον όρο να παραμείνει ανώνυμος, διαβεβαίωσε ότι αυτό το οικονομικό μέρος θα ανακοινωθεί όντως στη σύνοδο του Μπαχρέιν. Όσο για το πολιτικό μέρος, που ασχολείται με τα ακανθώδη ζητήματα που αποτελούν και την καρδιά του προβλήματος, θα δοθεί στη δημοσιότητα “τη σωστή χρονική στιγμή”.

Πάντως, μετά τις πολιτικές εξελίξεις στο Ισραήλ και την ενδεχόμενη νέα καθυστέρηση, ο επικεφαλής των Παλαιστίνιων διαπραγματευτών Σαέμπ Ερεκάτ αστειεύτηκε ότι το σχέδιο του Τραμπ έχει μετατραπεί στη “Συμφωνία του επόμενου αιώνα”.

  • Στη φιλελεύθερη καθημερινή εφημερίδα Haaretz, υπό τον τίτλο “Ο φρικτός συγχρονισμός του Κούσνερ” ο πολιτικός αναλυτής Αμίρ Τίμπον γράφει ότι, ενόψει της νέας προεκλογικής εκστρατείας στο Ισραήλ, “το εργαστήριο του Κόλπου (σ.σ. η σύνοδος του Μπαχρέιν) δεν βρίσκεται πλέον στην κορυφή της ατζέντας κανενός”.

Η Παλαιστίνια πολιτικός Χανάν Ασράουι είπε ότι η ίδια πιστεύει ότι η σύνοδος αυτή θα διεξαχθεί κανονικά αλλά η παρουσίαση του πολιτικού μέρους του σχεδίου θα καθυστερήσει. “Το αμερικανικό χρονοδιάγραμμα συνήθως καταρτίζεται με βάση το ισραηλινό πρόγραμμα ή την ισραηλινή ατζέντα. Αγοράζουν χρόνο για το Ισραήλ (ενώ) από την άλλη πλευρά στην πραγματικότητα εμποδίζουν οποιαδήποτε άλλη σοβαρή πολιτική πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση των ζητημάτων”, υποστήριξε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters
30/05/2019 19:59

Πρόωρες εκλογές στο Ισραήλ: Απέτυχε ο Νετανιάχου να σχηματίσει νέα κυβέρνηση

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: