Μεγάλη εκδήλωση στο Κυβερνείο Μασαχουσέτης για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Στη φωτογραφία διακρίνονται οι κ. Ted Speliotis, Jeffrey N. Roy, Γιώργος Γιαλτουρίδης, πρόεδρος των Ποντίων και Paul McMurtry. Φωτογραφία από τον σύλλογο των Ποντίων




Ο Σύλλογος Παναγία Σουμελά Βοστώνης οργάνωσε την Δευτέρα 20 Μαϊου 2019 Συμπόσιο στο περίφημο νεοκλασσικό κτίριο του Κυβερνείου της Μασαχουσέτης για την συμπλήρωση 100 χρόνων από την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

Την επιμέλεια είχε ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Γιώργος Γιαλτουρίδης, που έκανε πράγματι μια θαυμάσια δουλειά, τόσο στην επιλογή των ομιλητών όσο και στην συμμετοχή των πολιτικών της Μασσαχουσέτης, αλλά και στην όλη διοργάνωση.

Της διεργασίας του Συμποσίου προηγήθηκε μια εκτενής και ενδιαφέρουσα ξενάγηση του Κυβερνείου από το προσωπικό του Κυβερνείου.

Η εκκίνηση αλλά και το επιστέγασμα της επιτυχίας του Συνεδρίου ήταν η υπογραφή και παρουσίασης της διακήρυξης της Κοινοπολιτείας της Μασαχουσέτης για την Γενοκτονία, που παρουσιάστηκε από τον πολιτειακό βουλευτή Paul McMurtry, ενώ παρών ήταν και ο πολιτειακός βουλευτής Jeffrey N. Roy (sponsor of House bill on Genocide education – Σπόνσορα του νομοσχεδίου για την εισαγωγή της ιστορίας των Γενοκτονιών στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση στην Πολιτεία της Μασαχουσέτης, που επιτρέπει και την συμπερίληψη και της Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου ως μέρος της ιστορίας) αλλά και ο Ελληνοαμερικανός πολιτειακός γερουσιαστής Bruce Tarr. Τo συμπόσιο χαιρέτισε με θερμότατα λόγια ο επίσης Ελληνοαμερικανός βουλευτής της πολιτείας Ted Speliotis που απέσπασε τα δίκαια χειροκροτήματα όλων.

Μια ματιά και μόνο στη σειρά των ομιλητών αρκεί για να πείσει για την άριστη ποιότητα του συνεδρίου: Την εισαγωγή έκανε ο διοργανωτής του Συμποσίου κ. Γιώργος Γιαλτουρίδης, πρόεδρος του Συλλόγου Παναγία Σουμελά Βοστώνης.

  • Η Thea Halo, συγγραφέας του βιβλίου «Not Even My Name» οι αναμνήσεις της μητέρας της η οποία επέζησε της Γενοκτονίας, μίλησε για το ιστορικό υπόβαθρο της Γενοκτονίας με θέμα «Από τα Βαλκάνια στην Ανατολία: Από τα πογκρόμ στην Γενοκτονία».
  • Ο καθηγητής Ιστορίας Robert Shenk συγγραφέας του βιβλίου« Ο Αμερικανικός Στόλος της ΜαύρηςΘάλασσας», εντυπωσίασε το ακροατήριο με την παρουσίαση των Ημερολογίων των κυβερνητών των Αμερικανικών πολεμικών πλοίων που περιπολούσαν στις ακτές του Πόντου από το 1921 έως το 1922.
  • Η ερευνήτρια/δημοσιογράφος/συγγραφέας Φανούλα Αργυρού (από το Λονδίνο), που μίλησε για τον ρόλο των Ευρωπαϊκών Δυνάμεων και της Σοβιετικής Ενωσης στη Γενοκτονία με αναφορές και  μαρτυρίες των τουρκικών εγκλημάτων από βρετανικά έγγραφα στο Βρετανικό Εθνικό Αρχείο.
  • Ο Δρ. Alon Ben-Meir, Αμερικανός ειδικός σε θέματα πολιτικής της Μέσης Ανατολής, ο οποίος αν και ασθένησε και βρισκόταν σε νοσοκομείο, το κείμενό του διαβάστηκε από τον Γιώργο Γιαλτουρίδη για την Ψυχολογική Διάσταση και κίνητρα για τη Γενοκτονία από ιστορική σκοπιά.
  • Ο Σταύρος Καλεντερίδης (από την Αθήνα), Ειδικός σε θέματα Διεθνών Σχέσεων και Επικοινωνίας, μίλησε για την Ελλειψη Αποδοχής και Μετάνοιας από πλευράς Τουρκίας και για το ιστορικό βάρος της προώθησης του θέματος της Γενοκτονίας που μπορεί να οδηγήσει στην ειρηνική συνύπαρξη των λαών.
  • Η Νίνα Γκατζούλη, συνταξιούχος Καθηγήτρια Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο New Hampshire και επικεφαλής του προγράμματος  Μελετών Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας, μίλησε για την διαδικασία της Εθνικής Μηχανικής και τα κοινωνικο-δημογραφικά αποτελέσματα της ανταλλαγής πληθυσμών μετά τη Συνθήκη της Λωζάνης.
  • Ο πολιτειακός γερουσιαστής από το Rhode Island Λεωνίδας Ραπτάκης που αναφέρθηκε στις προσπάθειες για αναγνώριση της Γενοκτονίας στις 50 αμερικανικές πολιτείες και στο Κογκρέσο.

Το συμπόσιο έκλεισε με ζωντανή και ενδιαφέρουσα συζήτηση μεταξύ του πάνελ και του ακροατηρίου που συντόνισε ο καθηγητής Δημοσιογραφίας στο Boston University, Lou Ureneck, ο οποίος έγραψε το βιβλίο «Τhe Great Fire» (Η Μεγάλη Φωτιά) για την καταστροφή της Σμύρνης στο οποιο ο συγγραφέας αναφέρεται στην προσπάθεια Αμερικανών στη διάσωση θυμάτων της πρώτης Γενοκτονίας του 20ου αιώνα.

Η ιστορική μονή Παναγία Σουμελά ανοίγει ξανά τις πύλες της για τους επισκέπτες το Σάββατο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: