Με κόκκινο και μαύρο η Βουλή για την Γενοκτονία Ποντίων: Το αίμα και το πένθος για τους αθώους

100 φαναράκια με ονόματα των αδικοχαμένων προγόνων στον ουρανό της Θεσσαλονίκης στη μνήμη των 353.000 θυμάτων της Ποντιακής Γενοκτονίας, Κυριακή 19 Μαΐου 2019. ΑΠΕ ΜΠΕ, PIXEL/ STR




Με κόκκινο και μαύρο χρώμα θα φωτιστεί το βράδυ το ελληνικό κοινοβούλιο, προς τιμήν της 19ης Μαΐου, Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Βουλής των Ελλήνων, Το κόκκινο και το μαύρο «συμβολίζουν το αίμα των αθώων θυμάτων της γενοκτονίας και το διαχρονικό πένθος».

  • Σημειώνεται επίσης ότι «Είναι η πρώτη φορά που το Ελληνικό Κοινοβούλιο προβαίνει στη συμβολική αυτή πράξη, δηλώνοντας την άσβεστη ιστορική μνήμη και το διαρκές αίτημα της ιστορικής αποκατάστασης, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 χρόνων από τη δεύτερη και πιο αποτρόπαια φάση εξόντωσης των Ελλήνων του Μικρασιατικού Πόντου».
  • Αύριο, Δευτέρα 20 Μαΐου, στις 12:00, θα πραγματοποιηθεί Ειδική Συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, με προσκαλεσμένους τους φορείς που εκπροσωπούν τον Ποντιακό Ελληνισμό.

Η Βουλή των Ελλήνων, στις 24 Φεβρουαρίου 1994, αναγνώρισε επίσημα τη γενοκτονία των 353.000 Ποντίων από το τουρκικό κράτος και ψήφισε ομόφωνα τον ορισμό της 19ης Μαΐου ως Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου με τον Νόμο 2193/1994.

«Η διαρκής υπόμνηση είναι υπέρτατο Χρέος», το μήνυμα Σαμαρά

«Συμπληρώνονται σήμερα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Τιμούμε τη μνήμη των θυμάτων και υπενθυμίζουμε συνεχώς: ποτέ ξανά Γενοκτονία! Οφείλουμε να θυμόμαστε για να μη το ξαναζήσουμε. Το οφείλουμε στους προγόνους μας. Αλλά και στα παιδιά μας. Η Μνήμη είναι υπαρξιακό δικαίωμα. Και η διαρκής Υπόμνηση είναι υπέρτατο Χρέος!» τονίζει σε μήνυμά του ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

Αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού τώρα, ζητούν οι ΑΝΕΛ

  • «353.000 ψυχές Ελλήνων του Πόντου ζητούν δικαίωση! 100 χρόνια πέρασαν από την αποτρόπαια κι απάνθρωπη πράξη της Γενοκτονίας. 100 χρόνια, που μας όπλισαν με περισσότερη δύναμη για την αναγνώριση της γενοκτονικής δολοφονίας των Ελλήνων αδελφών μας. Κι όμως υπάρχουν κι εκείνοι, που ξεχνούν. Υπάρχουν κι εκείνοι, που αφήνουν κενά τα έδρανα του Ευρωκοινοβουλίου την πιο κρίσιμη ώρα. Την ώρα της ψηφοφορίας για την αναγνώριση της Γενοκτονίας» αναφέρει σε δήλωσή του ο Εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Νίκος Μαυραγάνης.

«Παρόλα αυτά είμαστε βέβαιοι. Έστω κι ένας από εμάς, που επιζητούμε τη δικαίωση, φθάνει για να πετύχει το ποθούμενο. Γιατί βλέπετε δεν είμαστε μόνοι. Είναι κι εκείνες οι Ποντιακές Ψυχές, που συνεχώς φωνάζουν στη συλλογική συνείδησή μας μία φράση: Αναγνώριση της Γενοκτονίας τώρα!» καταλήγει στη δήλωσή του ο Εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ.

Άσβεστη η μνήμη και προσπάθεια για αναγνώριση από Τουρκία θέλει ο Λεβέντης

«Εκατό χρόνια από την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού. Άσβεστη παραμένει η μνήμη, αλλά και η προσπάθεια για αναγνώριση από την τουρκική κυβέρνηση», τονίζει στο μήνυμά του για την 19η Μαΐου ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης. Τονίζει, δε, ότι «Υποχρέωση όλων μας να κρατήσουμε ζωντανή την ιστορία για τον αγώνα, γιατί μόνο έτσι θα δικαιωθούν οι 353 χιλιάδες ψυχές που χάθηκα. Ας είμαστε όλοι άξιοι συνεχιστές. Η Ένωση Κεντρώων υποκλίνεται στην ιστορία και στις αξίες του Ποντιακού Ελληνισμού».

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Θρασύτατες «φιέστες» από την Τουρκία: Εορτάζει τον σφαγιασμό χιλιάδων Ελλήνων του Πόντου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: