«Με διψήφιο ποσοστό στο Κίνημα Αλλαγής, όλα αλλάζουν», υποστηρίζει ο Γιώργος Καμίνης

Ο δήμαρχος της Αθήνας, Γιώργος Καμίνης (Κ), στην εκδήλωση για την παρουσίαση του ευροψηφοδελτίου του ΚΙΝΑΛ. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ




Λίγα μόλις εικοσιτετράωρα μετά την παραίτησή του από τη θέση του δημάρχου Αθηναίων, ύστερα από 9 χρόνια, ο Γιώργος Καμίνης, υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ και μέλος του Εκτελεστικού Πολιτικού Συμβουλίου, δηλώνει αισιόδοξος για την εκλογική επίδοση τονίζοντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι στο εκλογικό αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών της 26 Μαΐου, «η πραγματική έκπληξη δεν θα είναι η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, η πραγματική έκπληξη θα είναι η επιστροφή της παράταξής μας με διψήφιο ποσοστό. Την επόμενη μέρα όλα θα είναι διαφορετικά για τη χώρα. Με διψήφιο ποσοστό στο Κίνημα Αλλαγής, όλα αλλάζουν».

Ο κ. Καμίνης υποστηρίζει ότι βλέπει τον ΣΥΡΙΖΑ να καταποντίζεται σε κάθε χώρο εργασίας που γίνονται εκλογές και προσθέτει πώς «το προοδευτικό μέτωπο είναι άλλη μία σημαία ευκαιρίας του κ. Τσίπρα για να παραμείνει στην εξουσενώ σχολιάζει, για τον Παύλο Πολάκη, ότι δεν έχει καμία σχέση με το ήθος και τους αγώνες της Αριστεράς.

Ταυτόχρονα, όμως, στη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, επικρίνει έντονα τη ΝΔ λέγοντας ότι είναι λάθος να επιδιώκει οι Ευρωεκλογές να έχουν χαρακτήρα δημοψηφίσματος.

«Για τον ΣΥΡΙΖΑ θα αποφασίσουμε εντός πολύ λίγων μηνών και σίγουρα το αργότερο έως τον Οκτώβριο. Στις Ευρωεκλογές αποφασίζουμε για τη θέση της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση», αναφέρει ο μέχρι πρότινος δήμαρχος Αθηναίων.

Σύμφωνα με τον κ. Καμίνη το δίλημμα είναι «αν θέλουμε Ευρώπη ή όχι, και βεβαίως ποιά Ευρώπη θέλουμε. Ακραίες λαϊκίστικες δυνάμεις θέτουν επιτακτικά την επιστροφή στις εθνικές πολιτικές και ουσιαστικά την κατάργηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά, έτσι όπως εκφράζεται από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ουσιαστικά θεωρεί ότι δεν πρέπει να αλλάξει τίποτα στο υπάρχον status quo και πως ο μόνος κίνδυνος είναι οι “λαϊκιστές”», όπως χαρακτηριστικά σημειώνει.

Ο Γιώργος Καμίνης θεωρεί την εκλογική επιτυχία των Σοσιαλιστών του Πέδρο Σάντσεθ στην Ισπανία σημαντική εξέλιξη για την ενίσχυση της προοδευτικής πορείας της Ε.Ε και μήνυμα «πως θα αποτελέσει απαρχή για συνολική στροφή της Ευρώπης προς την πρόοδο και τη σοσιαλδημοκρατία», καθώς αναφέρει «ο λαϊκισμός, δεξιός και αριστερός, έχει κοντά ποδάρια. Οι προοδευτικές λύσεις περνούν μέσα από τον γνήσιο εκφραστή τους: τη σοσιαλδημοκρατία».

Συγχρόνως κατακρίνει, μέσω του Πρακτορείου, το ΣΥΡΙΖΑ για τη θετική του αντίδραση για τα αποτελέσματα των ισπανικών εκλογών λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Τέσσερα χρόνια κυβερνητικοί εταίροι και σύμμαχοι με τους ακροδεξιούς ΑΝΕΛ, για την εκλογική τους διάσωση, λίγο πριν από τις εκλογές, θυμήθηκαν την Κεντροαριστερά που καθύβριζαν, ρίχνοντας “γέφυρες” που κατέρρευσαν προτού καλά – καλά».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του Γιώργου Καμίνη στον Μιχάλη Μιχαήλ για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:

  •   Ερ.: Τι σημαίνει για την Ευρώπη η νίκη των σοσιαλιστών του Πέδρο Σάντσεθ στην Ισπανία;

Απ.: Η νίκη του Πέδρο Σάντσεθ είναι ό,τι πιο σημαντικό έχουμε ακούσει τους τελευταίους μήνες στην Ευρώπη. Η Ισπανία είναι μία από τις μεγάλες χώρες της Ευρώπης και της Ευρωζώνης -και αυτή η πολιτική εξέλιξη μπορεί να αποτελέσει απαρχή για συνολική στροφή της Ευρώπης προς την πρόοδο και τη σοσιαλδημοκρατία. Έχουν μάλιστα προηγηθεί οι νίκες των σοσιαλδημοκρατών στη Φινλανδία, τη Σουηδία και τη Δανία. Αυτό δίνει μεγάλη ώθηση στα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα εν όψει των ευρωεκλογών της 26ης Μαΐου και δεν σας κρύβω ότι η νίκη του Σάντσεθ φουσκώνει και τα δικά μας πανιά, του Κινήματος Αλλαγής, για ποσοστό-έκπληξη στην κάλπη. Το δεύτερο μήνυμα των ισπανικών εκλογών είναι ότι ο λαϊκισμός, δεξιός και αριστερός, έχει κοντά ποδάρια. Η Κεντροδεξιά νόμισε ότι κλίνοντας ακόμη πιο δεξιά θα ανέκοπτε τις απώλειές της προς το φασιστικό VOX. Το πλήρωσε, χάνοντας περίπου τη μισή της δύναμη, γιατί ο πολίτης προτιμά πάντα το αυθεντικό από την απομίμηση. Και από την άλλη, η συρρίκνωση των Podemos, του ισπανικού ΣΥΡΙΖΑ, που έχασαν το 1/3 της δύναμής τους, από το 21% στο 14%, αποδεικνύει ότι οι προοδευτικές λύσεις περνούν μέσα από τον γνήσιο εκφραστή τους: τη σοσιαλδημοκρατία.

  •    Ερ.: Πώς κρίνετε την αντίδραση πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του κυβερνώντος κόμματος;

Απ.: Όποιος επιχειρεί να παρακολουθήσει την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, παθαίνει βέρτιγκο. Θα μπορούσε να είναι καιροσκοπισμός, αν δεν ήταν μία εξόφθαλμη μάχη μέχρις εσχάτων για την καρέκλα και την εξουσία. Τέσσερα χρόνια κυβερνητικοί εταίροι και σύμμαχοι με τους ακροδεξιούς ΑΝΕΛ, για την εκλογική τους διάσωση, λίγο πριν από τις εκλογές, θυμήθηκαν την Κεντροαριστερά που καθύβριζαν, ρίχνοντας» που κατέρρευσαν προτού καλά – καλά στηθούν. Σήμερα, βλέποντας ότι το αδελφό κόμμα των Podemos καθεύδει, ο κ. Τσίπρας δεν διστάζει να πανηγυρίσει για τη νίκη των σοσιαλιστών του Σάντσεθ, με τον οποίο πολιτικά ουδεμία σχέση έχει.

  •    Ερ.: Οι Ευρωεκλογές γιατί είναι σημαντικές για την Ελλάδα και την Ευρώπη; Τι διακυβεύεται;

Απ.: Το ερώτημα είναι αν θέλουμε Ευρώπη ή όχι, και βεβαίως ποιά Ευρώπη θέλουμε. Ακραίες λαϊκίστικες δυνάμεις θέτουν επιτακτικά την επιστροφή στις εθνικές πολιτικές και ουσιαστικά την κατάργηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά, έτσι όπως εκφράζεται από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ουσιαστικά θεωρεί ότι δεν πρέπει να αλλάξει τίποτα στο υπάρχον status quo και πως ο μόνος κίνδυνος είναι οι «λαϊκιστές». Οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές λέμε ότι οι λαϊκιστές είναι το αποτέλεσμα. Το αίτιο είναι μια Ευρώπη στην οποία η μεσαία τάξη αντιμετωπίζει προβλήματα επιβίωσης. Το κόστος ζωής ανεβαίνει συνεχώς, η φορολογία τα τελευταία 20 χρόνια έχει γύρει προκλητικά εις βάρος των πολλών, ενώ οι πολυεθνικοί κολοσσοί της νέας οικονομίας φορολογούνται ελάχιστα, διευρύνοντας τις ήδη τεράστιες ανισότητες στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ανισότητες και μεταξύ των γενεών, καθώς η νέα γενιά πληρώνεται πολύ χειρότερα σε αναλογία με τις προηγούμενες, αν και πρέπει να δουλέψει για να στηρίξει τις υψηλές συντάξεις των προηγούμενων γενεών. Ανισότητες μεταξύ των επιχειρήσεων, αφού άλλο φόρο πληρώνει ο φούρναρης στο Περιστέρι και άλλο η Google. Ανισότητες, μεταξύ των βορείων χωρών με τα τεράστια πλεονάσματα και των νοτίων με τα τεράστια ελλείμματα. Οι ανισότητες λοιπόν, το προσφυγικό, το δημοκρατικό έλλειμμα στη λήψη των αποφάσεων, η Ακροδεξιά, η περιφερειακή ανάπτυξη και τη γεωπολιτική θέση της χώρας μας, θεωρώ ότι είναι πολύ κρίσιμα ζητήματα για τα οποία οι Ευρωεκλογές θα έπρεπε να είναι παρούσες στην καθημερινή μας συζήτηση.

  •  Ερ.: Βλέπω αισιοδοξία για επιτυχές εκλογικό αποτέλεσμα για το ΚΙΝΑΛ. Πού βασίζεται;

Απ.: Γυρίζω όλη τη χώρα και το βλέπω, σας το λέω καθαρά. Είμαι ενεργά στην πολιτική ζωή, απ’ τις γραμμές αυτής της παράταξης, από το 2010. Ήμουν τα πέτρινα χρόνια, στο πρώτο μνημόνιο, ήμουν το 2014, όταν κρατήσαμε το Δήμο της πρωτεύουσας στην προοδευτική παράταξη τη στιγμή που μας «λιθοβουλούσαν» οι πάντες, ήμουν παρών και στο δημοψήφισμα του 2015, με τη χώρα στο χείλος της καταστροφής. Αλλά ήμουν εδώ και όταν 212.000 συμπολίτες μας, είπαν πως η παράταξη είναι ζωντανή, πως δεν έχουμε πει τον τελευταίο μας λόγο ακόμη. Βλέπω, παρά τις όποιες λογικές αστοχίες, ότι το Κίνημα Αλλαγής είναι το μόνο κόμμα, μαζί με τη ΝΔ, που συμμετέχει ενεργά σε ψηφοδέλτια παντού στην Αυτοδιοίκηση. Αντιθέτως, βλέπω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να συγκροτήσει αυτόνομα ψηφοδέλτια, σχεδόν πουθενά. Να κατεβάζει στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στον Πειραιά και την Περιφέρεια Αττικής, ψηφοδέλτια που ούτε στον β’ γύρο δεν μπορούν να περάσουν. Βλέπω τον ΣΥΡΙΖΑ να καταποντίζεται σε κάθε χώρο εργασίας όπου γίνονται εκλογές… στα επιμελητήρια, παντού.

  •  Ερ.: Είναι εφικτό να εκλέξει το Κίνημα Αλλαγής τρίτο ευρωβουλευτή;

Απ.: Έχουμε ένα πολύ ισχυρό ψηφοδέλτιο. Βλέπω τους πολίτες σε όλη τη χώρα να γεμίζουν τις αίθουσες. Θεωρώ ότι αυτά όλα είναι τα αντικειμενικά στοιχεία μιας ανόδου. Γι’ αυτό είχα πει εδώ και πολύ καιρό, μπορούμε και διψήφιο ποσοστό και τρίτo ευρωβουλευτή.

  •  Ερ.: Το αποτέλεσμά τους και ο συσχετισμός δυνάμενων που θα καταγραφεί, πιστεύετε ότι θα επηρεάσει και το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών;

Απ.: Στις Ευρωεκλογές η πραγματική έκπληξη δεν θα είναι η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ, η πραγματική έκπληξη θα είναι η επιστροφή της παράταξής μας με διψήφιο ποσοστό. Την επόμενη μέρα όλα θα είναι διαφορετικά για τη χώρα. Με διψήφιο ποσοστό στο Κίνημα Αλλαγής, όλα αλλάζουν.

  •  Ερ.: Έχουν χαρακτήρα δημοψηφίσματος, δηλαδή Ναι ή Όχι στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως υποστηρίζει η ΝΔ; Με ποια κριτήρια και για τι πράγμα θα ψηφίσουμε στις Ευρωεκλογές;

Απ.: Είναι λάθος αυτό που κάνει η ΝΔ. Για τον ΣΥΡΙΖΑ θα αποφασίσουμε εντός πολύ λίγων μηνών και σίγουρα το αργότερο έως τον Οκτώβριο. Στις ευρωεκλογές αποφασίζουμε για τη θέση της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή και για την Ένωση και για την χώρα. Σε μια στιγμή που θα πρέπει να αποφασίσουμε αν η Ένωση θα προχωρήσει μπροστά, δηλαδή σε πραγματική εμβάθυνση ή θα γυρίσουμε στο παρελθόν όπως υπόσχονται διάφορες ακραίες και αντιδραστικές δυνάμεις, κάτι που ουσιαστικά σημαίνει διάλυση της Ευρώπης. Και η ΝΔ τί λέει μπροστά σε αυτό που είναι το μεγάλο διακύβευμα της Ευρώπης; Λέει «να αποφασίσουμε για τον Τσίπρα” λες και δεν θα έχουμε εθνικές εκλογές το αμέσως επόμενο διάστημα. ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, ενώ γνωρίζουν πως το μεγαλύτερο μέρος των κρίσιμων για τη χώρα αποφάσεων λαμβάνονται πλέον σε ευρωπαϊκό επίπεδο, επιμένουν να εργαλειοποιούν τις Ευρωεκλογές και να τις απαξιώνουν ακόμη και με τα γνωστά ψηφοδέλτια, ποδοσφαιριστών, τραγουδιστών κ.λπ. Ευκαιρία, λοιπόν, να στείλουμε μήνυμα και στους δύο, ψηφίζοντας Κίνημα Αλλαγής.

  •  Ερ.: Γιατί απορρίπτετε την Προοδευτική Συμμαχία που συγκροτεί ο κ. Τσίπρας; Δεν είναι λογικό να συνεργαστούν οι προοδευτικές δυνάμεις απέναντι στους λαϊκιστές και τα ακροδεξιά αντιευρωπαϊκά κόμματα;

Απ.: Ο κ. Τσίπρας θυμήθηκε τις προοδευτικές συμμαχίες λίγους μήνες πριν από τις εκλογές, ενώ απόλαυσε μια χαρά την εξουσία με τους ακροδεξιούς επί τέσσερα χρόνια. Δευτέρα, Τετάρτη,Παρασκευή είναι με τα «προοδευτικά μέτωπα», Τρίτη, Πέμπτη και Σάββατο συγκυβερνά με την καραμανλική συνιστώσα. Και τις Κυριακές είναι με όποιον κερδίζει τις εκλογές, χθες ο Σαντσεθ, αύριο ποιος ξέρει με ποιον, μπορεί και με τον κ. Μητσοτάκη. Και ενώ μιλάει για προοδευτικά μέτωπα, δεν βγαίνει ευθέως να πει ότι στηρίζει τον υποψήφιο των Ευρωσωσιαλιστών Φρανς Τίμερμανς για την προεδρία της Κομισιόν. Το προοδευτικό μέτωπο είναι άλλη μία σημαία ευκαιρίας του κ. Τσίπρα για να παραμείνει στην εξουσία.

  •   Ερ.: Τον κ. Πολάκη και τις παρεμβάσεις του πώς τις κρίνετε;

Απ.: Δεν σας κρύβω, με εξέπληξε το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός όχι μόνο δεν τον αποδοκίμασε, όπως έκαναν ο κ. Φίλης, ο κ. Τσακαλώτος και άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τον δικαιολόγησε και του παρείχε απλόχερη πολιτική κάλυψη. Ο κ. Πολάκης δεν έχει καμία σχέση με το ήθος και τους αγώνες της Αριστεράς.

  •   Ερ.: Ποια είναι η γνώμη σας για τις οικονομικές εξαγγελίες της κυβέρνησης; Αφού χρήματα υπάρχουν, δεν είναι λογικό να επιστραφούν στους πολίτες;

Απ.: Να ξεκαθαρίσουμε κάτι: χρήματα υπάρχουν γιατί, δίνοντας τα χέρια για το καταστροφικό υπερπλεόνασμα με όλες τις συντηρητικές δυνάμεις της Ευρώπης, που άλλοτε έβριζε, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τσάκισε τη μεσαία τάξη στη φορολογία, στράγγιξε την οικονομία μη αποπληρώνοντας τις υποχρεώσεις της και πάγωσε κάθε δημόσια επένδυση, δηλαδή τα νοσοκομεία, τα σχολεία, τα δίκτυα, που κρατιούνται ακόμη όρθια, λόγω της αυταπάρνησης των εργαζομένων τους. Και τώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει ό,τι κάνει μια κυβέρνηση για να διασωθεί εκλογικά. Ψάχνει σωσίβιο σε παροχές. Οι πολίτες όμως ξέρουν. Έχουν χάσει αυτή την τετραετία πολλαπλάσια από εκείνα που τους υπόσχεται. Το ΠΑΣΟΚ που είναι η βασική ραχοκοκαλιά του Κινήματος Αλλαγής μεγάλωσε γιατί έδωσε στον Έλληνα την αξιοπρέπειά του. Μια καλή εργασία, σπουδές στα φτωχά παιδιά και τους κοινωνικά αποκλεισμένους, πραγματική στήριξη στους επαγγελματίες. Δημιούργησε μια μεσαία τάξη, η οποία μάλιστα ήταν και πλειοψηφική για μεγάλα διαστήματα. Συνδύασε την ύπαρξή του με την προκοπή και την αξιοπρέπεια του Έλληνα. Αντίθετα ο ΣΥΡΙΖΑ ξέρει ότι υπάρχει, όσο κρατάει φτωχοποιημένη την κοινωνία και εξαρτημένο ένα μέρος της από τα επιδόματα.

  •  Ερ.: Να ολοκληρώσουμε, κ. Καμίνη, με την τελευταία σας απόφαση του Δήμου της Αθήνας υπό τη δημαρχία σας. Την απόφαση να μην δοθεί κοινόχρηστος χώρος για προεκλογικό περίπτερο στη Χρυσή Αυγή. Για ποιους λόγους το εισηγηθήκατε; Μήπως έτσι «ηρωοποιείται» η Χρυσή Αυγή;

Απ.: Με το φασισμό δεν συνομιλείς, δεν διαπραγματεύεσαι, δεν εφησυχάζεις. Γι’ αυτό και στάθηκα αταλάντευτα απέναντι στη νεοναζιστική Χρυσή Αυγή, διότι είναι και συνεχίζει να λειτουργεί ως εγκληματική οργάνωση, αξιοποιώντας τον νόμο, για να αντιστρατευθεί το Σύνταγμα. Διαβάστε τις δηλώσεις των παραιτηθέντων ευρωβουλευτών της και θα καταλάβετε τι λέω. Εκβιασμοί, συναλλαγές, μαύρα ταμεία, όροι μαφίας… Και αναζητούν καταφύγιο στις Βρυξέλλες για τους πρωτεργάτες των εγκλημάτων της. Είναι ζήτημα τιμής για τη Δημοκρατία, να μην είναι η Χρυσή Αυγή μεταξύ των κομμάτων που θα εκλέξουν ευρωβουλευτή. Χαίρομαι, πάντως, γιατί την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας ακολουθούν και άλλοι Δήμοι της χώρας. Νομίζω ότι αυτό είναι πολύ σημαντικό.

Δεν ήταν ποτέ πιό λαμπρές οι δυνατότητες της Ελλάδας λέει ο γερουσιαστής Μενέντεζ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: