Λιγότερα λόγια και περισσότερες πράξεις για την Κύπρο: Η κατοχική δύναμη παραμονεύει…

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Κικίλιας. Φωτογραφία αρχείου




Του ΒΑΣΙΛΗ ΚΙΚΙΛΙΑ*

Στη νοτιοανατολική άκρη της Μεσογείου, ορθώνεται η Κύπρος μας, νησί ευλογημένο, ξεχωριστό, αλλά και μαρτυρικό. H Κυπριακή Δημοκρατία, γεωστρατηγικά, αποτελεί το μεγαλύτερο “αεροπλανοφόρο” στον κόσμο, με ανεκτίμητες δυνατότητες τόσο για την ίδια, όσο και για φίλους και συμμάχους.

  • Το ανεπανάληπτο στρατηγικό βάθος που δίνει στο Ισραήλ, η δυνατότητα πρόσβασης για επιχειρησιακούς σκοπούς που δίνει στην Αμερική και το εύρος χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων στην Ευρώπη, αποτελούν πολύ σημαντικά “όπλα” στη διεθνή γεωπολιτική σκακιέρα.

Είναι όμως και μαρτυρικό νησί, γιατί από το 1974 ένα μέρος του βρίσκεται υπό τουρκική κατοχή από την εισβολή του Αττίλα που στοίχισε τη ζωή σε εκατοντάδες Ελληνοκύπριους αδερφούς μας και άφησε πίσω της δεκάδες αγνοούμενους.

Δυστυχώς σήμερα, 45 χρόνια μετά, μια δεύτερη εισβολή, με προοπτική μάλιστα de facto κατοχής, επιχειρείται στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, από τους ίδιους εισβολείς.

Όλο αυτό, τη στιγμή που η Κυπριακή Δημοκρατία είναι διεθνώς αναγνωρισμένη, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και διατηρεί τα τελευταία χρόνια ισχυρούς δεσμούς φιλίας και συνεργασίας με τις ισχυρότερες χώρες στον κόσμο.

  • Σε αυτή την εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία για την Κύπρο, κανείς δε μπορεί να παραμείνει απαθής, αμέτοχος ή ουδέτερος. Τα δικαιώματά της απορρέουν ευθέως από το Διεθνές Δίκαιο και οι πολίτες της είναι Ευρωπαίοι πολίτες.

Οι δηλώσεις καταδίκης της εχθρικής και επιθετικής στάσης της Τουρκίας από διεθνείς οργανισμούς, την Ευρωπαϊκή Ένωση και πολλά φόρα, όπως και από τους πρεσβευτές ΗΠΑ και Ισραήλ στην Κύπρο, είναι σημαντικές και καλοδεχούμενες, αλλά δε μπορούν να επιλύσουν το πρόβλημα.

Έχει έρθει η ώρα, φίλοι και εταίροι να επιβάλουν οικονομικές κυρώσεις στην Τουρκία, μέχρις ότου σταματήσει τις επιθετικές ενέργειες και αποσυρθεί άμεσα από την Κυπριακή ΑΟΖ.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος ενέργειας κ. Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε, οφείλει να επισκεφθεί άμεσα τη Λευκωσία και να ανακοινώσει την ομόφωνη απόφαση των Ευρωπαίων εταίρων να προστατεύσουν την Κυπριακή ΑΟΖ, η οποία είναι και ευρωπαϊκή.

  • Αλλά και στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, έχει έρθει η ώρα οι δυναμικές φωνές της ομογένειας, να ενωθούν με αυτές των γερουσιαστών και των βουλευτών, έτσι ώστε η Τουρκία όχι μόνο να μην πάρει τα F-35, αλλά να πιεστεί ώστε να αποσυρθεί άμεσα από τα κυπριακά χωρικά ύδατα.

Εκεί ακριβώς που Αμερικανικές πετρελαϊκές εταιρείες-κολοσσοί, έχουν τα συμφέροντά τους, υπογράφοντας συμβόλαια εκατομμυρίων δολαρίων με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Όταν πριν 7 χρόνια, το 2012, συνέγραφα το βιβλίο «ΑΟΖ: Από τη στρατηγική κίνηση στην οικονομική λύση» με τον Θόδωρο Καρυώτη, το Σόλωνα Κασίνη και το Νίκο Λυγερό, είχαμε την γνώση ότι θα έρθει η ώρα που η Κυπριακή, αλλά και η Ελληνική Δημοκρατία, θα ανακαλύψουν τους θησαυρούς που βρίσκονται στο υπέδαφός τους.

  • Είχαμε όμως και την συναίσθηση ότι μαζί με αυτό, χρειάζεται δύναμη και θαρραλέες πολιτικές από τη μία, όπως και σύνεση και υψηλή διπλωματία  από την άλλη. Με βασικό διακύβευμα να προστατέψουμε τους θησαυρούς μας.

Επιζητούμε ειρηνικές σχέσεις με τους γείτονες μας και αυτός είναι ο στόχος της εξωτερικής μας πολιτικής. Είμαστε όμως εδώ για να διασφαλίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Σύσσωμος ο Ελληνισμός είναι ενωμένος σε αυτή την αρχή. Το μήνυμα είναι καθαρό και ξάστερο προς όλους: λιγότερα λόγια και περισσότερες πράξεις και αποφάσεις που να διασφαλίζουν τα δικαιώματα και την ακεραιότητα της Ελλάδας και της Κύπρου.

*Βουλευτής Α’ Αθηνών, Τομεάρχης Εθνικής Άμυνας Νέας Δημοκρατίας

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Οι Άγγλοι επαναλαμβάνουν τις τουρκικές θέσεις για να τις χωνέψουμε! Η Λευκωσία έχει όπλα…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: