Πλήθος κόσμου με σημαίες και πανό συμμετέχει στην πρωτομαγιάτικη απεργιακή συγκέντρωση του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (ΠΑΜΕ) στην πλατεία Συντάγματος, Αθήνα, Τετάρτη 1η Μαΐου 2019. Παρών στο συλλαλητήριο είναι και ο Γ.Γ. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ




Στο απόγειο βρίσκονται οι κινητοποιήσεις για την Εργατική Πρωτομαγιά σε όλη την χώρα. Σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις, καθώς και κατάθεση στεφάνων για τον εορτασμό της ημέρας, ενώ η συμμετοχή των πολιτών ήταν αθρόα.

Το ΠΑΜΕ πραγματοποίησε συλλαλητήριο στο Σύνταγμα με κεντρικό σύνθημα «1η Μάη 2019 ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση και τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους – Με συνδικάτα των εργατών και όχι των κυβερνήσεων και των εργοδοτών». Με ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ χαιρέτισε τους χιλιάδες εργάτες, νεολαίους, άνεργους, συνταξιούχους, γυναίκες και μετανάστες, τους αγρότες, τους αυταπασχολούμενους που διαδήλωσαν σήμερα σε όλη τη χώρα και συμμετείχαν μαζικά στις πρωτομαγιάτικες απεργιακές συγκεντρώσεις.

  • Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωσή του, «133 χρόνια μετά την αιματοβαμμένη εξέγερση στο Σικάγο, σφίγγουμε την αγωνιστική γροθιά, υψώνουμε τις σημαίες του αγώνα και με οδηγό το φετινό σύνθημα “ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση και τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους με συνδικάτα των εργατών και όχι των κυβερνήσεων και των εργοδοτών”, συνεχίζουμε αταλάντευτα, ταξικά, δυναμικά στο δρόμο του αγώνα, για την ανασύνταξη του εργατικού-συνδικαλιστικού κινήματος. Καλούμε τους εργαζόμενους σε κάθε κλάδο, να μην παγιδευτούν, να μην δώσουν εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, στη ΝΔ και στα υπόλοιπα κόμματα που στηρίζουν το σύστημα της εκμετάλλευσης, να προσπεράσουν τους εκβιασμούς, τις υποσχέσεις και τις νέες απάτες όλων αυτών που με αποκλειστικό συμφέρον την προστασία των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων, επιδιώκουν να ξεγελάσουν τους εργαζόμενους μπροστά στις εκλογές».

«Το σύστημα της εκμετάλλευσης», συνεχίζει, «δεν μπορεί να γίνει πιο ανθρώπινο όπως λένε οι υπερασπιστές του! Η καπιταλιστική ανάπτυξη δε μπορεί να είναι “δίκαιη” και “βιώσιμη”, δε μπορεί να ικανοποιήσει τις σύγχρονες διευρυμένες λαϊκές ανάγκες. Σήμερα μπορούμε να ζήσουμε χωρίς φτώχεια, ανεργία και ιμπεριαλιστικούς πολέμους, χωρίς επεμβάσεις και πραξικοπήματα, χωρίς την ΕΕ και το ΝΑΤΟ που μόνο δυστυχία έχουν φέρει στους λαούς! Καλούμε όλους τους συναδέλφους να απαντήσουν αγωνιστικά με τη συμμετοχή τους στους διεκδικητικούς αγώνες, με την οργάνωση στα σωματεία τους. Μόνο έτσι θα μπει στο περιθώριο η συνδικαλιστική μαφία στη ΓΣΕΕ, που έχει κάτσει στο σβέρκο των της εργατικής τάξης, που φέρνει μέσα στις γραμμές των συνδικάτων, την εργοδοσία και τους ανθρώπους της».

  • Και προσθέτει: «Η σημερινή γύμνια τους στις πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα, είναι χαρακτηριστική της πλήρους απαξίωσης, της πραγματικής “στήριξης” που έχουν από τους εργαζόμενους σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς. Βρίσκονται μακριά από τις ανάγκες και τα προβλήματα της εργατικής τάξης, γι’ αυτό και οι εργαζόμενοι τους γυρνούν την πλάτη. Αυτοί που μιλούν ως ηγέτες της εργατικής τάξης, είναι ξεκρέμαστοι χωρίς την κάθε είδους νοθεία, τους μηχανισμούς της εργοδοσίας και των προγραμμάτων απασχόλησης/εξαγοράς, που συνοδεύονται από φαινόμενα διαφθοράς, διασπάθισης εκατομμυρίων ευρώ από κονδύλια. Απευθύνουμε κάλεσμα προς όλους τους εργαζόμενους, τα συνδικάτα και τους συνδικαλιστές που θέλουν να αλλάξει η κατάσταση στο συνδικαλιστικό κίνημα, να σπάσει το απόστημα της εργοδοσίας και του εργατοπατερισμού. Να σηκώσουν ανάστημα, να κάνουν το βήμα και να περπατήσουμε μαζί τον όμορφο δρόμο του αγώνα, της σύγκρουσης με τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, της πάλης για τα σύγχρονα δικαιώματα των εργαζομένων, για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο».

Στο εορταστικό μήνυμά του, ο γ.γ. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η Πρωτομαγιά του 2019, με παρακαταθήκη την 20χρονη σπουδαία πορεία του ΠΑΜΕ, ας αποτελέσει αφετηρία για συνολική ανασύνταξη του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος ενάντια στον κυβερνητικό εργοδοτικό κρατικό συνδικαλισμό για νέες κατακτήσεις της εργατικής τάξης της πατρίδας μας και βεβαίως για την ανάκτηση του ηγετικού ρόλου της εργατικής τάξης μέσα στην κοινωνική συμμαχία με τα άλλα λαϊκά στρώματα, τους αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες βιοτέχνες, τους επιστήμονες, τους αγρότες, τους νέους, τις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών στην πάλη τους ενάντια στα μονοπώλια, ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση, ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Για τον σοσιαλισμό. Καλή Πρωτομαγιά, χρόνια πολλά, καλή δύναμη σε όλους και όλες», δήλωσε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ.

Ακολούθησαν ομιλίες από στελέχη του Κομμουνιστικού Κόμματος, των σωματείων εργαζομένων, καθώς και σωματείων προσφύγων και μεταναστών. Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με μία μίνι συναυλία στο κλίμα της ημέρας.

Η συγκέντρωση της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ

Συγκέντρωση πραγματοποίησαν η ΓΣΕΕ, το Εργατικό κέντρο Αθήνας και η ΑΔΕΔΥ στην πλατεία Κλαυθμώνος στο πλαίσιο της απεργίας για την εργατική πρωτομαγιά.

  • «Ήρθαμε εδώ για να διαδηλώσουμε κατά των μνημονίων των αντεργατικών νόμων, την επίθεση που κάνουν οι εργοδότες στα ταξικά δικαιώματα των εργατών», επισήμανε το μέλος του εργατικού κέντρου Αθήνας, Ηλίας Κόκκαλης. Και πρόσθεσε: «Είμαστε εδώ για να πούμε όχι σε αυτούς που θέλουν να διαλύσουν τα Συνδικάτα, είμαστε εδώ για να ανασυνταχθούμε, να αρχίσουμε να ξαναϋπογράφουμε συλλογικές συμβάσεις, να πούμε στην κυρία Αχτσιόγλου ότι χωρίς τους κοινωνικούς φορείς και τους θεσμούς δεν μπορούν να γίνονται διαπραγματεύσεις». «Σήμερα αυτή η λαίλαπα των μνημονίων και των εργοδοτών και της κυβέρνησης είναι εναντίον μας, να είναι σίγουροι ότι σύντομα θα είμαστε παρών και πιο πολλοί», κατέληξε ο κ. Κόκκαλης.

Από την πλευρά η ΑΔΕΔΥ, σε ανακοίνωσή της τονίζει: «Η εργατική Πρωτομαγιά είναι ημέρα τιμής και αγώνα της εργατικής τάξης που, με τη διαχρονική της πάλη, προσπαθεί να σπάσει τα δεσμά της εκμετάλλευσης, να αμβλύνει τις κοινωνικές ανισότητες, να διατηρήσει και να διευρύνει κατακτήσεις και δικαιώματα. Οι αγώνες των εργατών του Σικάγο αλλά και μεταγενέστερα, πέτυχαν με θυσίες την καθιέρωση του 8ωρου, την Κοινωνική Ασφάλιση, την υπεράσπιση της μητρότητας, την κανονική άδεια, τα συνδικαλιστικά δικαιώματα, τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, αλλά και την πρόσβαση στα κοινωνικά αγαθά της δωρεάν Υγείας, Παιδείας, Πολιτισμού κ.ά.».

  • Παράλληλα, ξεχωριστή πορεία πραγματοποίησε ο συντονισμός των πρωτοβάθμιων σωματείων καθώς επίσης και οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου που έχουν καλέσει συγκέντρωση στο Μουσείο επί της Πατησίων.

Λίγο νωρίτερα στην Καισαριανή πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνου για την Πρωτομαγιά του 1944 στην μνήμη των 200 κομμουνιστών που εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς κατακτητές.

Κλειστές είναι αυτήν την ώρα οι οδοί Πανεπιστήμιου, Αμαλίας, Όθωνος και Σταδίου.

 

Κορυφώθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις και στην Θεσσαλονίκη

Με τέσσερις συγκεντρώσεις στον κέντρο της συμπρωτεύουσας ολοκληρώθηκαν οι εορτασμοί για την Εργατική Πρωτομαγιά. Συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν έξω από το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, οι οποίες πλαισιώθηκαν με ομιλίες και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Εργάτη.

Τα σωματεία ζήτησαν, μεταξύ άλλων, “σταθερή και μόνιμη εργασία, υγεία, ασφάλεια και ένα ισχυρό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης”.

Δείτε στο video που ακολουθεί πλάνα από την πορεία του ΠΑΜΕ στην Θεσσαλονίκη.

 

Διαδήλωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν επίσης το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και η Ένωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν μπροστά στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο.

  • Ο πρόεδρος του ΕΚΘ, Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης, σημείωσε σε δηλώσεις του ότι θα συνεχίσουν τους αγώνες τους, προκειμένου να αλλάξουν οι συνθήκες για τους εργάτες που τα τελευταία εννέα χρόνια είναι δύσκολες. Στόχος, σύμφωνα πάντα με τον κ. Τσαραμπουλίδη, είναι η επιστροφή στις προ μνημονίων εποχές. Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος της ΕΔΟΘ, Ανδρέας Γιακουμής, εξέφρασε την ανάγκη για άμεσες μόνιμες προσλήψεις έτσι ώστε οι εργάτες να πάρουν αυτό που αξίζουν.

Στη συνέχεια μέλη των διαφόρων σωματείων πρόκειται να καταθέσουν στεφάνι στο Μνημείο του Εργάτη δίπλα στο ΕΚΘ.

Στη συγκέντρωση δήλωσαν παρόντες υποψήφιοι δήμαρχοι Θεσσαλονίκης, υποψήφιοι περιφερειάρχες Κεντρικής Μακεδονίας, υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι παρατάξεων της πόλης και βουλευτές.

 

Η πορεία των μελών της Εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και του ευρύτερου αντιεξουσιαστικού χώρου κινήθηκε στις οδούς Εγνατία, Αγίας Σοφίας, Τσιμισκή, Βενιζέλου και κατέληξε στο μνημείο του Καπνεργάτη.

 

 

Εορτασμοί της Πρωτομαγιάς στην Κρήτη

Οι δράσεις για τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς κυριάρχησαν σε όλη την χώρα, στο Ναύπλιο, την Κρήτη, στην Λάρισα και αλλού.

Με δύο διαφορετικές συγκεντρώσεις εορτάστηκε στο Ηράκλειο η ημέρα της Εργατικής Πρωτομαγιάς, εκ των οποίων μία του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου στο κτίριο του στη λεωφόρο Δημοκρατίας, και η άλλη του ΠΑΜΕ στην πλατεία Ελευθερίας.

  • «Η εξέγερση των εργατών του Σικάγου και όλων εκείνων που αγωνίστηκαν για τα δικαιώματά τους είναι φωτεινό παράδειγμα για εμάς, ότι μόνο μέσα από αγώνες θα κερδίσουν οι εργαζόμενοι αυτά που διεκδικούν. Μαζί θα αγωνιστούμε και θα παλέψουμε ενάντια στην εκμετάλλευση, στην εξαθλίωση, στις αδικίες και στις κοινωνικές διακρίσεις. Όχι άλλα βάρη στις πλάτες των εργαζομένων», ανέφερε, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή του το Σωματείο.

Το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου τίμησε τους πρωτοπόρους αγωνιστές του εργατικού κινήματος, όλους εκείνους, που θυσιάστηκαν για τα μεγάλα και ιερά δικαιώματα της εργατικής τάξης, ως ελάχιστο φόρο τιμής, καταθέτοντας στεφάνι στα μνημεία των πεσόντων, Στρατή Περγαλίδη, Αδελφοί Χατζηγεωργίου, Ναπολέων Σκουκατζίδη.

Η Πρωτομαγιά στην Λάρισα

Με πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης τιμήθηκε η Εργατική Πρωτομαγιά στη Λάρισα από τα συνδικάτα. H συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας ξεκίνησε στην κεντρική πλατεία της πόλης και ολοκληρώθηκε με κατάθεση στεφάνων στην πλατεία «Τάκη Γαργαλιάνου».

  • Στην ομιλία του ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Τάσος Τσιαπλές, μεταξύ άλλων τόνισε: «Κανείς να μην παραπλανηθεί ξανά, από τα όσα απατηλά λένε η κυβέρνηση, τα κόμματα του κεφαλαίου, τα στελέχη τους στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και στους Δήμους, ότι με την καπιταλιστική ανάπτυξη και τη μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, θα αλλάξει η ζωή του λαού προς το καλύτερο, ούτε να δεχθεί να ζει με τα ψίχουλα που μοιράζουν προεκλογικά, αυτοί που κλέβουν τα “καρβέλια” από τον λαό, για να στηρίζουν το μεγάλο κεφάλαιο».

«Καμία ανοχή σ’ αυτές τις πολιτικές, καμία αυταπάτη και μείωση των απαιτήσεων, ούτε απογοήτευση. Κανείς εργαζόμενος να μην επιβραβεύσει αυτές τις αντιλαϊκές πολιτικές και τους φορείς τους και στις κάλπες των ευρωεκλογών, των περιφερειακών, δημοτικών εκλογών και των βουλευτικών εκλογών, αλλά να δώσει ώθηση και με την ψήφο του στην ανάπτυξη της ταξικής πάλης. Μόνον ο οργανωμένος ταξικός αγώνας για ριζικές αλλαγές υπέρ των εργαζομένων, μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για δουλειά, ζωή με δικαιώματα με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας».

Παράλληλα, δεύτερη συγκέντρωση για το εορτασμό της εργατικής πρωτομαγιάς πραγματοποίησαν εκπρόσωποι φορέων και στην Πλατεία Νομαρχίας της Λάρισας μετά από κάλεσμα του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ.

Με συγκέντρωση και πορεία τιμήθηκε η Εργατική Πρωτομαγιά

Με συγκέντρωση στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης και πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας, εργαζόμενοι, σωματεία και συνδικάτα τίμησαν σήμερα την εργατική πρωτομαγιά.

  • Η συγκέντρωση μπροστά από το Εργατικό Κέντρο της Πάτρας ξεκίνησε με συναυλία που έδωσαν μουσικοί, μέλη εργατικών σωματείων και ακολούθησαν ομιλίες.  Ειδικότερα, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πάτρας, Κώστας Σπανός, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «σήμερα τιμούμε όλους αυτούς που θυσιάστηκαν για τα μεγάλα και ιερά δικαιώματα της τάξης μας» και πρόσθεσε: «Φθάνουν πια οι καταστροφικές πολιτικές σε βάρος μας, για αυτό η απάντηση του κόσμου θα πρέπει να είναι ξεκάθαρη, αγωνιστική και ενωτική».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Κώστας Σπανός επεσήμανε ότι «απαιτούμε την κατάργηση του συνόλου των αντεργατικών διατάξεων των μνημονίων που οδήγησαν στον στραγγαλισμό των συλλογικών εργατικών δικαιωμάτων, καθώς και αποτελεσματικά μέτρα καταπολέμησης της ανεργίας».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΘΝΟΣ, Thestival.gr, NeaKriti

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: