Κάτι δεν πάει καλά στο Φανάρι: Να σεβαστεί το καταστατικό Αρχιεπισκοπής και νόμους των ΗΠΑ

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στο Φανάρι. Photo via Ecumenical Patriarchate




Από τις 12:01 πμ του Σαββάτου 11 Μαΐου 2019, ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος έχει αποχωρήσει από τα καθήκοντά του και είναι πλέον Αρχιεπίσκοπος Γέρων πρώην Αμερικής, έχοντας συμπληρώσει σχεδόν 20 χρόνια ποιμαντορίας στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής, την μεγαλύτερη επαρχία του Οικουμενικού Θρόνου, γράφει η ομογενειακή εφημερίδα Greek News, η οποία σημειώνει και τα εξής:

Ο διάδοχός του θα εκλεγεί από την Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, η οποία φαίνεται να βιάζεται να το πράξει σήμερα (Σάββατο). Ωστόσο, αν αυτό γίνει σήμερα, θα παραβιαστεί το καταστατικό της Αρχιεπισκοπής Αμερικής και οι Ομοιόμορφοι Κανονισμοί λειτουργίας της, δύο κείμενα με νομική βαρύτητα που έχει εγκρίνει το ίδιο το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

  • Το Φανάρι ειδοποίησε την Πέμπτη το Αρχιεπισκοπικό Συμβούλιο να στείλει μέχρι τις 7 το πρωί της Παρασκευής κατάλογο με πέντε ονόματα υποψηφίων, για να τα λάβει υπόψη η Σύνοδος. Κι ενώ το καταστατικό κι οι κανονισμοί όντως μιλούν για πέντε ονόματα, θέτουν εκτός από το εύλογο χρονικό διάστημα κι άλλους όρους, μεταξύ άλλων και την σύσταση επιτροπής που θα μεταβεί στο Φανάρι για να συζητήσει το θέμα με την Ιερά Σύνοδο.

Πολύ ορθώς το Αρχιεπισκοπικό Συμβούλιο ζήτησε παράταση χρόνου και έννομη διαδικασία εκλογής σύμφωνη με το καταστατικό. Και υπενθύμισε επίσης ότι βάση του καταστατικού τοποτηρητής πρέπει να είναι ο αρχαιότερος τη τάξη μητροπολίτης, ο Βοστώνης Μεθόδιος.

Η επιστολή του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου είναι διατυπωμένη με άπειρο σεβασμό προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο, αλλά και τους κανονισμούς της Ιεράς Αρχιεπισκοπής που το ίδιο ενέκρινε και τους Νόμους της Πολιτείας της Νέας Υόρκης. Δεν υπάρχει καμιά κρυφή ατζέντα και καμιά σκοπιμότητα. Μία έννομη και κανονική διαδικασία είναι η καλύτερη εγγύηση και της ενότητας και της προστασίας της Αρχιεπισκοπής και της Μητρός Εκκλησίας.

  • Δεν πιστεύω ασφαλώς ότι σε περίπτωση που το Οικουμενικό Πατριαρχείο αγνοήσει τους νόμους και την έκκληση του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου και των μελών της Επαρχιακής Συνόδου, ότι θα βρεθεί κάποιος να προσβάλει στα δικαστήρια την εκλογή, όμως η πικρία και μόνο που θα προκληθεί είναι ό,τι χειρότερο για το νέο Αρχιεπίσκοπο που θα έλθει να ποιμάνει τους Έλληνες Ορθοδόξους της Αμερικής. Ο ίδιος θα πρέπει να παρακαλέσει τον κ.κ. Βαρθολομαίο και τα μέλη της Συνόδου να σεβαστούν τους νόμους και τους κανονισμούς που οι ίδιοι ενέκριναν.

Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος αποχωρεί αφήνοντας πίσω μια ενωμένη Αρχιεπισκοπή, παρά τις προσπάθειες πολλών να προκαλέσουν εκκλησιαστική κρίση τα τελευταία χρόνια. Η ειρήνευση και η ενότητα ήταν η καλύτερη κληρονομιά που αφήνει. Ας αξιοποιήσουμε τα τάλαντά του, δίνοντάς τα ως προίκα στο διάδοχό του.

Να τηρηθεί το Καταστατικό ζητά από τον Βαρθολομαίο το Αρχιεπισκοπικό Συμβούλιο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: