Καταποντίστηκε το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα στη Δανία: Χάνει τρεις από τις τέσσερις έδρες

Danish Prime Minister Lars Loekke Rasmussen and the candidate from the Liberal Party Morten Loekkegaard speak during the electoral party at the Liberal Party Hall in Christiansborg in Copenhagen, Denmark. EPA, Mads Claus Rasmussen




Το ευρωσκεπτικιστικό, αντιμεταναστευτικό Κόμμα του Λαού της Δανίας απώλεσε σχεδόν τη μισή δύναμή του στις ευρωεκλογές, γεγονός που συνεπάγεται ότι θα χάσει τρεις από τις τέσσερις έδρες του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

  • Κατά προβολές, το κόμμα θα περιοριστεί σε περίπου 11% των ψήφων από το 26,6% που είχε λάβει το 2014. Αυτό θα σημάνει πως θα καταλάβει μόλις μια από τις 13 έδρες που κατανέμονται στη Δανία στο ΕΚ.
  • Το κόμμα του πρωθυπουργού Λαρς Λόκε Ράσμουσεν, οι Φιλελεύθεροι (κεντροδεξιά) κατέλαβε την πρώτη θέση με το 23,6% των ψήφων, κάτι που σημαίνει πως θα διπλασιάσει τις έδρες του σε τέσσερις. «Είναι μια σπουδαία βραδιά», είπε ικανοποιημένος ο Ράσμουσεν, ο οποίος διεκδικεί εξάλλου την επανεκλογή του στον θώκο στις βουλευτικές εκλογές της 5ης Ιουνίου.

Η Μέτε Φρέντεριξεν, επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών, που κατέλαβαν τη δεύτερη θέση με το 21,5% των ψήφων, συνεχάρη τους Φιλελεύθερους για τη νίκη τους, πρόσθεσε όμως πως ο Ράσμουσεν δεν πρέπει να εκλεγεί πρωθυπουργός για τρίτη θητεία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-dpa, Κοπεγχάγη

Ήττα των κυβερνώντων Σοσιαλδημοκρατών και νίκη της κεντροδεξιάς, στη Ρουμανία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: