Και ο πιλότος του Soukhoi λέει ότι το αεροσκάφος χτυπήθηκε από κεραυνό (video)

A handout photo made available by the Moscow News Agency shows the Sukhoi Superjet 100 passenger plane of the Russian airline Aeroflot at Sheremetyevo airport in Moscow, Russia, 06 May 2019. EPA, MOSCOW NEWS AGENCY HANDOUT HANDOUT MANDATORY CREDIT: MOSCOW NEWS AGENCY HANDOUT




Ο κεραυνός, πλήρεις δεξαμενές καυσίμων και μια αναγκαστική προσγείωση: ο πιλότος του αεροσκάφους της Aeroflot, στο οποίο ξέσπασε πυρκαγιά χθες βράδυ στο αεροδρόμιο Σερεμέτιεβο της Μόσχας προκαλώντας τον θάνατο 41 ανθρώπων, δήλωσε σήμερα ότι η αιτία για την τραγωδία ήταν οι κακές καιρικές συνθήκες.

Μολονότι οι ακριβείς συνθήκες δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές, ο κυβερνήτης του αεροσκάφους Ντένις Εβντοκίμοφ δήλωσε σε ρωσικά ΜΜΕ πως το Soukhoi Superjet 100 χρειάστηκε να κάνει αναγκαστική προσγείωση αφού έχασε όργανα λόγω του κεραυνού.

  • «Λόγω του κεραυνού, χάσαμε την επαφή μέσω ασυρμάτου και περάσαμε στη διακυβέρνηση του αεροσκάφους χωρίς όργανα (…)
  • Δηλαδή χωρίς στοιχεία υπολογιστή όπως συνήθως, αλλά με τις αισθήσεις μας. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης», δήλωσε ο πιλότος στη ρωσική ταμπλόιντ Κομσομόλσκαγια Πράβντα.
  • «Καταφέραμε να αποκαταστήσουμε τη σύνδεση μέσω της συχνότητας έκτακτης ανάγκης, αλλά λειτουργούσε με διακοπές (…) Μπορέσαμε να πούμε μερικές λέξεις, μετά η επαφή χάθηκε», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κυβερνήτη, η σφοδρότητα της αναγκαστικής προσγείωσης είναι ο λόγος που το αεροσκάφος έπιασε φωτιά. «Ο λόγος είναι σίγουρα ο ακόλουθος: οι δεξαμενές [καυσίμων] ήταν γεμάτες», είπε.

  • Οι πρώτες πηγές έκαναν λόγο για πυρκαγιά που ξέσπασε στο αεροσκάφος, όμως ένα βίντεο που δημοσιοποιήθηκε πολλές ώρες μετά τη συντριβή δείχνει το αεροσκάφος να αγγίζει την πίστα και στη συνέχεια να αναπηδά προτού πιάσει φωτιά.

Αμέσως μετά την προσγείωση οι επιβάτες απομακρύνθηκαν με τσουλήθρες προτού το αεροσκάφος αναφλεγεί με μεγάλη ταχύτητα, με τεράστιες στήλες μαύρου καπνού να υψώνονται στον ουρανό.

  • Άλλα ερασιτεχνικά βίντεο δείχνουν τους επιβάτες να τρέχουν πάνω στην πίστα προκειμένου να απομακρυνθούν από το αεροσκάφος. Ένα άλλο, που γυρίστηκε στο εσωτερικό της καμπίνας του αεροσκάφους, δείχνει έναν κινητήρα στις φλόγες ενώ ακούγονται κραυγές πανικού στο αεροπλάνο.

Στο μεταξύ, ο Ρώσος υπουργός Μεταφορών δήλωσε σήμερα πως η Ρωσία δεν βλέπει λόγο να καθηλώσει τα εγχωρίως παραγόμενα Soukhoi Superjet 100 μετά την πυρκαγιά στο επιβατηγό αεροπλάνο στη διάρκεια της αναγκαστικής προσγείωσης.

Η Ρωσία έχει ανασύρει τις σορούς των 41 ανθρώπων που σκοτώθηκαν στο δυστύχημα, δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών Γεβγκένι Ντίτριχ στους δημοσιογράφους. Τριάντα τρεις επιβάτες και τέσσερα μέλη πληρώματος επέζησαν, είπε. Έξι από τους επιζώντες είναι σε σοβαρή κατάσταση και λαμβάνουν ιατρική φροντίδα, είπε ο υπουργός.

06/05/2019 13:52
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters
Μόσχα, Ρωσία

Το Soukhoi “χτυπήθηκε” από κεραυνό κατά την απογείωση υποστηρίζουν οι επιβάτες

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: