Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις γύρω από το άδειο κτίριο της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Καράκας

President of Venezuela Nicolas Maduro (C) speaking during a meeting with members of an international political mediation mission in Caracas, Venezuela. EPA, MIRAFLORES PRESS, HANDOUT




Περικυκλωμένη από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις είναι από σήμερα η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Καράκας, μία ημέρα αφότου ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο ανακοίνωσε ότι “ενισχύει την επιτήρηση” αυτού του κτιρίου, το οποίο είναι άδειο αφότου οι δύο χώρες διέκοψαν τις σχέσεις τους.

  • Δεκάδες αστυνομικοί είχαν αναπτυχθεί στην περιοχή και εμπόδιζαν τους δημοσιογράφους να πλησιάσουν στο τεράστιο συγκρότημα. Μια ομάδα του Γαλλικού Πρακτορείου δεν κατάφερε να φωτογραφίσει ή να βιντεοσκοπήσει την πρεσβεία, ακόμη και από απόσταση και αναγκάστηκε να αποχωρήσει, κατ’ εντολή των δυνάμεων ασφαλείας.

“Ζήτησα να ενισχυθεί η επιτήρηση και η προστασία στο κτίριο που στέγαζε την πρεσβεία των ΗΠΑ, το οποίο ανήκει στην αμερικανική κυβέρνηση”, ανακοίνωσε την Πέμπτη ο Μαδούρο, σε τηλεοπτικό διάγγελμά του. “Θα την προστατεύσουμε κι άλλο, επειδή η Βενεζουέλα σέβεται (…) το διεθνές δίκαιο”, πρόσθεσε, καταγγέλλοντας την εκδίωξη, από την αμερικανική αστυνομία, ακτιβιστών που είχαν καταλάβει το κτίριο της βενεζουελάνικης πρεσβείας στην Ουάσινγκτον. Οι τελευταίοι τέσσερις ακτιβιστές, που στηρίζουν τον Μαδούρο, συνελήφθησαν χθες.

  • Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας έκανε λόγο για μια “βάρβαρη ενέργεια” η οποία καταπατά το διεθνές δίκαιο. Ο στόχος των ακτιβιστών ήταν να μην μπορέσουν να μπουν στη διπλωματική αποστολή οι εκπρόσωποι του Χουάν Γκουαϊδό, του ηγέτη της αντιπολίτευσης που έχει αυτοανακηρυχθεί μεταβατικός πρόεδρος. Οι διπλωμάτες της κυβέρνησης του Μαδούρο εγκατέλειψαν την πρεσβεία στις 24 Απριλίου.

Ουάσινγκτον και Καράκας διέκοψαν τις διπλωματικές σχέσεις τους όταν οι ΗΠΑ αναγνώρισαν ως νόμιμο πρόεδρο της χώρας τον Γκουαϊδό, τον Ιανουάριο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP
17/05/2019 21:25

Δικαιοσύνη-προστασία ζητά για πρόσφυγες ο ΟΗΕ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά Ομοφοβίας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: