Η ύφεση είναι πάλι έξω από την πόρτα της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Σοβαρότατες οι συνέπειες

General view of Eurogroup. Copyright: European Union




Ίσως η Ευρώπη δεν μπορεί να ανακάμψει από την οικονομική κρίση. Τα ελαττώματα της Ε.Ε., ο πολιτισμικός κατακερματισμός και η μείωση του ποσοστού γεννήσεων διαμορφώνουν ένα πλαίσιο για ύφεση, αναφέρει ο δημοσιογράφος Noah Smith, του πρακτορείου Bloomberg.

Τίτλος του κειμένου: Maybe Europe Can’t Recover From the Financial Crisis.

Παρόλο που η κρίση άρχισε στις ΗΠΑ, οι επιπτώσεις που προκάλεσε στην Ευρώπη είχαν σοβαρότερες συνέπειες. Μια δεκαετία αργότερα, η οικονομία των ΗΠΑ και τη Ε.Ε. έχουν ανακάμψει σε μεγάλο βαθμό, αλλά μερικές από τις σοβαρότερα πληγείσες χώρες- Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία- δεν είναι σε τόσο καλή κατάσταση.

Η επικράτηση της αποχώρησης της Μ.Β. από την Ε.Ε. στο δημοψήφισμα, η οποία τώρα απειλεί με μόνιμες ζημίες στο Η.Β. προκλήθηκε εν μέρει από την αποτυχία των ευρωπαϊκών θεσμών να διαχειριστούν την κρίση χρέους στις αρχές του 2010.

  • Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί υπήρξαν αδύναμοι εξαρχής και καθώς η ευρωζώνη έχει ενιαίο νόμισμα δεν μπορούσε να χρησιμοποιήσει την υποτίμηση για να βοηθήσει την Ελλάδα και άλλες χώρες όπως θα γινόταν αν υπήρχαν διαφορετικά νομίσματα. Επιπλέον, η Ε.Ε. δεν είχε ενιαία νομισματική πολιτική ενώ η πραγματική λύση για την κρίση θα ήταν οι συντονισμένες διασώσεις των ευρωπαϊκών τραπεζών (που είχαν δανείσει χρήματα στα αδύναμα κ-μ) και οι αγορές ομολόγων από την Ε.Κ.Τ.- ουσιαστικά ό,τι έπραξαν οι ΗΠΑ.

Εντούτοις, η αντίσταση από τους Γερμανούς ψηφοφόρους όπως και οι πολιτισμικές προκαταλήψεις κατά των κινήτρων και της ποσοτικής χαλάρωσης καθυστέρησαν αυτήν τη λύση για πολλά χρόνια, γεγονός που κατέδειξε την έλλειψη αντανακλαστικών και συντονισμού στο ευρωπαϊκό εγχείρημα.

Η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση ήταν ένα εύθραυστο εγχείρημα από την αρχή της- σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, η Ε.Ε. ήταν ανέκαθεν γλωσσικά κατακερματισμένη με πολλούς αιώνες ιστορικών και πολιτικών διενέξεων. Η Ε.Ε. στο σύνολό της συνεχίζει να είναι ευάλωτη στις κρίσεις, καταγράφει χαμηλά ποσοστά γεννητικότητας γεγονός που επιφέρει μεγάλη πίεση στα συνταξιοδοτικά συστήματα των χωρών και μειώνει το ενδιαφέρον των εταιρειών να επενδύσουν στην Ευρώπη.

Η προφανής πολιτική θα ήταν η αύξηση της μετανάστευσης για τη διατήρηση των ποσοστών του πληθυσμού, αλλά η Ευρώπη δεν είναι συνηθισμένη παραδοσιακά στην διαφορετικότητα και οι εργασιακές της αγορές ίσως είναι πολύ άκαμπτες για να απορροφήσουν μεγάλους αριθμούς νεοεισερχομένων σε αυτές.

  • Επομένως, υπάρχουν πολλοί λόγοι να πιστεύουμε ότι οι ιστορικοί του μέλλοντος ίσως θεωρήσουν την οικονομική κρίση ως το σημείο καμπής της Ευρώπης. Η περίοδος ειρήνης, ευημερίας και σταθερότητας μεταξύ του τέλους του Β` Παγκοσμίου Πολέμου και του 2008 ίσως αποτελέσει ένα σύντομο διάστημα μεταξύ της ανόδου και της πτώσης μιας ηπείρου της οποίας η τεχνολογία και οι οικονομίες κάποτε κυριάρχησαν στον κόσμο.

Δεν είναι προφανές τι μπορούν να πράξουν οι ηγέτες της Ευρώπης προκειμένου να προλάβουν αυτό το άσχημο αποτέλεσμα, αλλά σίγουρα θα πρέπει να επενδύσουν περισσότερο χρόνο και προσπάθεια για να το αποτρέψουν.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Τα βρώμικα παιγνίδια του Ράμα εναντίον της Ελληνικής Μειονότητας: Στόχος η Χιμάρα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: