Η Άγκυρα προτείνει διάλογο εφ΄ όλης της ύλης για Κυπριακό, ενεργειακά και ελλαδοτουρκικά

Τούρκος, ο πιό σταθερός “Ευρωπέος”. Τα τελευταία 500 χρόνια δεν άλλαξαν καθόλου…. ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Η Άγκυρα παράλληλα με τις κινήσεις κλιμάκωσης της έντασης, τις επιθετικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ, φαίνεται να μεθοδεύει παρασκηνιακά τη διαμόρφωση συνθηκών για «πακετοποίηση».

Μια, δηλαδή, φόρμουλα για διάλογο εφ΄ όλης της ύλης, που να περιλαμβάνει το Κυπριακό, τα ενεργειακά και τα ελλαδοτουρκικά. Με την «πακετοποίηση», διαμηνύει η Άγκυρα, μπορεί να εκτονωθεί η κρίση που έχει προκαλέσει η ίδια με την εισβολή της στην κυπριακή ΑΟΖ. Κι αυτό το επιχείρημα φαίνεται να βρίσκει έδαφος σε κάποιες πλευρές, οι οποίες δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να διαδραματίσουν και ρόλο μεσολαβητή.

  • Είναι πρόδηλο πως η πρόσφατη ενέργεια με την κάθοδο στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου του γεωτρύπανου «Πορθητής», αποσκοπεί στη δημιουργία τετελεσμένων και την επιβολή των τουρκικών επιδιώξεων. Η Άγκυρα επιδιώκει διά της ισχύος να εξαναγκάσει Ελλάδα και Κύπρο να μπουν σε ένα πάρε-δώσε, το οποίο εκ των πραγμάτων θα είναι για να λαμβάνει η Τουρκία.
  • Για την τουρκική πλευρά, λοιπόν, το σενάριο αυτό έχει ως στόχο να κερδίσει από Αιγαίο μέχρι Κύπρο και να έχει και μερίδιο στα ενεργειακά. Είναι προφανές πως θα πετύχει την πακετοποίηση με την κλιμάκωση της έντασης σε σημείο που θα παρέμβουν τρίτοι. Σε ό,τι αφορά τα ελλαδοτουρκικά εκτιμάται πως η ένταξη τους στο πακέτο θα επιτευχθεί εάν η Τουρκία προχωρήσει, στο πρότυπο της εισβολής του «Πορθητή» στην κυπριακή ΑΟΖ, σε γεωτρήσεις στη θαλάσσια περιοχή του Καστελόριζου.

Η Λευκωσία, πάντως, συνεχίζει τις προσπάθειες για προώθηση μέτρων κατά της Τουρκίας με πρώτο στόχο την τουρκική κρατική εταιρεία ΤΡΑΟ. Την ίδια ώρα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με ξένες κυβερνήσεις και Οργανισμούς.

Στα πλαίσια αυτά το βράδυ της Πέμπτης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών Φίλιπ Ρίκερ.

Σημειώνεται συναφώς ότι ο ΥΠΕΞ θα ενημερώσει αύριο το Συμβούλιο Υπουργών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες για τις τουρκικές προκλήσεις και την επιθετικότητα σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Μια αγκαλιά παρηγοριάς! Να εκλάβει ο Ερντογάν το μήνυμα της Ε.Ε. ότι πρέπει να συνεχίσει;

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: