Η Τουρκία πήγε στην Κύπρο στη βάση σχεδίου: Αερομαχίες το μήνυμα της Π.Α. στο Αιγαίο

File Photo: Αεροσκάφος F-16 Block 50 πραγματοποιεί νυχτερινή πτήση στο Αιγαίο. Ανήκει στην 111 Πτέρυγας Μάχης (ΠΜ), στην Αεροπορική Βάση Νέας Αγχιάλου. ΑΠΕ- ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΕΑ, STR




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL, Γ.Σ. 

Μπορεί η Άγκυρα να μην έχει στείλει τα δέκα πολεμικά πλοία εντός της Κυπριακής ΑΟΖ όπως τονίζουν με κάθε τρόπο πηγές του Ελληνικού πενταγώνου, όμως η δεξιοτεχνία που έχει η γειτονική χώρα για τέτοιου είδους διαρροές, είναι μοναδική.

Προπαγανδίζει είτε στα μέσα ενημέρωσης που ελέγχει απόλυτα, είτε μέσω αδιευκρίνιστων ανοιχτών «πηγών» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και που κάποιοι πέφτουν σ’ αυτό το δόλωμα.

  • Ανώτατη πηγή του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, είναι πεπεισμένη πως το πρόβλημα που ξεκίνησε, θα παραμείνει και σταδιακά, αναλόγως του τι θέλει η Άγκυρα να εξυπηρετήσει, θα εντείνεται. Φυσικά και οι μέθοδοι αντιμετώπισης σ’ αυτή κυρίως την περίπτωση, εξηγούσε η ίδια πηγή, δεν είναι να χτυπήσεις γροθιά στο μαχαίρι, κάτι που θα ήταν απερίσκεπτο κυρίως διότι η Κύπρος έχει ξεκινήσει μια ευέλπιδα προσπάθεια να εκμεταλλευτεί τον φυσικό της πλούτο.
  • Ένας από τους βασικότατους όρους των εταιριών είναι η απόλυτη ηρεμία στην περιοχή και κανείς δεν θα παίξει τις επενδύσεις του σ’ ένα σημείο που κάποιος θέλει να τοποθετήσει μια ωρολογιακή βόμβα. Μάλιστα η απόλυτη λύση, βρίσκεται καλά κλεισμένη ανάμεσα στους στρατηγικούς εταίρους της Κύπρου και της Ελλάδας, με τους οποίους οι συζητήσεις έχουν φτάσει σε πρώτη φάση σε ένα συγκεκριμένο σημείο.
  • Σύμφωνα με πληροφορίες, όλοι μαζί περιμένουν ως «ελεύθεροι σκοπευτές» την λάθος κίνηση, τη λάθος στιγμή, στο λάθος σημείο από την πλευρά της Τουρκίας. Μπορεί η νευρική γειτονική μας χώρα, στην εξωτερική της πολιτική να μην φημίζεται για λάθη, όμως η νευρικότητα φέρνει κι’ αυτό το ένα και μοναδικό.
  • Στρατιωτική πηγή σχολίαζε πως ίσως το λάθος να είναι ο πλους ενός δεύτερου γεωτρύπανου και κυρίως το σχέδιο που έχει για να συνεχίσει την ήδη υπάρχουσα πρόκληση. Σαφέστατα στη διπλωματία τ’ αδιέξοδα, θεωρητικά δεν υπάρχουν, πρακτικά όμως δεν είναι λίγα τα παραδείγματα που φτάνει σε αδιέξοδο. Όμως αν αυτό το αδιέξοδο σημαίνει ακόμη ένα σημείο αμφισβήτησης, το στρατηγικό παιχνίδι της Άγκυρας που το έχουμε ζήσει πολλές φορές στο Αιγαίο, οι στρατηγικοί εταίροι Κύπρου και Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο, δεν πρόκειται να το αφήσουν έτσι να περάσει.

Στην επίσκεψή του στη Μεγαλόνησο, ο Ευάγγελος Αποστολάκης, δεν έκρυψε την πεποίθηση του πως οι Τούρκοι θα επιδιώξουν να δημιουργήσουν περισσότερα προβλήματα. Το μήνυμα που εξέπεμψε από εκεί κι αυτό σαφές πως Κύπρος και Ελλάδα, εργάζονται για την ειρήνη αλλά ταυτόχρονα αυτό δεν σημαίνει υποχωρητικότητα, το αντίθετο, που είναι η προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Τα 30 μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας ήταν ένα μήνυμα ισχύος

Την στιγμή που στην Αν. Μεσόγειο η Τουρκία προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα με την Ελλάδα και την Κύπρο ν’ αναγνωρίζονται ως οι χώρες σταθερότητας, πριν από λίγες ώρες η Τουρκία προσπάθησε να παρουσιαστεί ως η δύναμη που μέσω ασκήσεων διατηρεί αξιώσεις για έρευνα διάσωση (SAR) στο Αιγαίο, μια επιχείρηση για την οποία υπεύθυνος φορέας στο Αρχιπέλαγος είναι η Ελλάδα.

  • Μέσω της άσκησης, θεωρήθηκε από τους γείτονές μας μια ακόμη πρώτης τάξεως ευκαιρία να «οργιάσουν» και να γράψουν αριθμούς παραβιάσεων στο FIR Αθηνών. Τα 30 μαχητικά που απογειώθηκαν κατά τη χθεσινή ημέρα, όταν οι επτά τουρκικοί σχηματισμοί των F-16, παραβίασαν το FIR Αθηνών ήταν το μήνυμα που εκπέμπεται από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας και την Πολεμική Αεροπορία. Ίσως να ήταν μια απάντηση επίσης στις τελευταίες πολύ νευρικές κινήσεις που γίνονται στον αέρα από την πλευρά των Τούρκων ιπταμένων.

Πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας, περιγράφοντας αυτό που ζουν στον αέρα, αναφέρονται σε απερίσκεπτους ελιγμούς από την πλευρά των τούρκων χειριστών, μιλούν επίσης για την λεπτή γραμμή που χωρίζει την ψυχραιμία από το λάθος και που σ’ αυτή την περίπτωση, ίσως τον πιο σημαντικό ρόλο παίζουν όσοι βρίσκονται στο έδαφος και δίνουν οδηγίες, πολλές φορές σωτήριες.

Και αυτό διότι κι εκεί οι Τούρκοι ρίχνουν λάδι στη φωτιά επιδιώκοντας μια πολύ σκληρή αερομαχία, ιδιαίτερα κλειστή τι κι αν πριν λίγες ώρες για πάνω από πέντε λεπτά σε τέσσερις διαφορετικές περιπτώσεις τα Ελληνικά μαχητικά είχαν κλειδωμένα τα Τουρκικά «τσαλίμια»…

Νέα στρατιωτική άσκηση έστησαν οι Τούρκοι στο Αιγαίο: Διάσωση μεταναστών το σενάριο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: