Η Τουρκία να κάνει πάρτι στην ΑΟΖ μας και οι δικοί μας να συζητούν «φόρμουλες» παράδοσης…

File Photo: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης στην Τιφλίδα της Γεωργίας. ΓΤΠ, Σ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Η ενημέρωση σήμερα στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, θα πραγματοποιηθεί στη σκιά πολλών γεγονότων, που συνδέονται με την πορεία του εθνικού μας θέματος.

Είναι προφανές πως δεν είναι μια συνηθισμένη ενημέρωση- συζήτηση, καθώς έχει προηγηθεί η κατάθεση από μέρους των Ηνωμένων Εθνών, της έκθεσης για την πορεία του Κυπριακού.

Στην έκθεση αυτή, ως γνωστό,  ο Γενικός Γραμματέας, Αντόνιο Γκουτέρες, αφήνοντας ανοικτό παράθυρο συνέχισης των διαπραγματεύσεων έχει διαμηνύσει πως εάν αρχίσει- όταν και όποτε- η νέα προσπάθεια,  δεν θα είναι μια διαδικασία ανοικτού τέλους. Θα καθοριστεί χρονοδιάγραμμα. Για την ακρίβεια, αυτό που θα επιδιώξει ο Γ.Γ. είναι να συγκληθεί μια νέα Πενταμερής, έστω και άτυπη, για να ξεκαθαρίσει το τοπίο οριστικά.

  • Την ίδια ώρα οι Βρετανοί, παρά το γεγονός ότι τα έχουν θαλασσώσει με το Brexit, έσπευσαν, όπως διαχρονικά συνήθιζαν, να δώσουν το δικό τους χρώμα στο αποτέλεσμα της σημερινής συνόδου του Συμβουλίου Ασφαλείας. Συνήθως- αν όχι πάντα- το δικό τους χρώμα δεν ταιριάζει με το δικό μας. Γι αυτό άλλωστε πήγε στη Νέα Υόρκη, ο πρέσβης και διαπραγματευτής της ελληνικής κυπριακής πλευράς, Ανδρέας Μαυρογιάννης. Για να έχει αποτρεπτικού χαρακτήρα επαφές.

Την ίδια ώρα, μια συζήτηση για το τι μέλλει στο Κυπριακό επηρεάζεται και από άλλες εξελίξεις. Για παράδειγμα, μπορεί τα ισχυρά κράτη του Συμβουλίου Ασφαλείας να σφυρίζουν αδιάφορα για τις τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο, αυτό όμως δεν μπορεί να ισχύσει και για την Κυπριακή Δημοκρατία. Ούτε και για την Ελλάδα.

Η Τουρκία έχει εξαγγείλει έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ, έχοντας καταθέσει με επιστολές της- και μέσω του ψευδοκράτους- και τις περιοχές που θα τις διεξάγει. Προφανώς και αυτή η κίνηση- εξαγγελία, παραπέμπει σε κλιμάκωση της έντασης και σε μεθοδευμένη προσπάθεια επιβολής νέων τετελεσμένων. Μπορεί και οι εξαγγελίες τους αυτές να μην υλοποιηθούν ποτέ, να αποτελούν μέρος ενός εκβιαστικού σχεδίου, για εκφοβισμό της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δεν μπορεί, όμως, κανείς να τις υποβαθμίσει αυτές τις απειλές, αυτές της εξαγγελίες ή να τις προσπεράσει.

  • Θα ήταν εξωπραγματικό, να συζητείται επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, να κουβεντιάζουν οι διαχειριστές του Κυπριακού «συμβιβαστικές φόρμουλες» και η Τουρκία να κάνει πάρτι στην κυπριακή ΑΟΖ και στο Αιγαίο.

Επειδή, όμως, αυτό έχει ξαναγίνει, θα πρέπει σε Λευκωσία και Αθήνα, αυτή τη φορά να ξεπεράσουν τα φοβικά τους σύνδρομα έναντι της Τουρκίας και με αποφασιστικότητα να ξεκαθαρίσουν πως ναι μεν επιδιώκεται επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό, αλλά δεν μπορούν να διεξάγονται στη σκιά των τουρκικών προκλήσεων.

Υπάρχουν και διαφορετικά επιχειρήματα. Όπως αυτό που συνήθως επιστρατεύεται από τη μια σχολή σκέψης στο Κυπριακό, ότι εάν λυθεί δεν θα συνεχιστούν οι προκλήσεις. Πέραν του γεγονότος ότι αυτό δεν μπορεί κανείς να το θεωρήσει δεδομένο, το αυτονόητο, που πρέπει να ισχύει πάντα, στηρίζεται στη λογική. Να σταματήσουν πρώτα οι μεθοδεύσεις, οι εκβιασμοί, η επιβολή τετελεσμένων, οι παράνομες έρευνες και να αρχίσει μια διαπραγμάτευση, σε καλό κλίμα για να υπάρξει και κατάληξη.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Σημαντικό γεωστρατηγικό εργαλείο η Κύπρος: Η λύση δεν μπορεί να είναι η Διζωνική Δικοινοτική!

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: