Η Τουρκία δεν θα ακυρώσει τους S-400 επειδή την πιέζουν οι ΗΠΑ, λέει για το τελεσίγραφο η Μόσχα

File Photo: Οι εξαγωγές προς Μέση Ανατολή συνιστούν περίπου το 10% – 20% του συνόλου των ρωσικών εξαγωγών όπλων. EPA, MAXIM SHIPENKOV




Η πρόεδρος του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (άνω βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου) Βαλεντίνα Ματβιένκο εκτιμά ότι η Τουρκία δεν μπορεί, επειδή δέχεται πιέσεις από κάποιους, να παραιτηθεί από τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει στο πλαίσιο της συμφωνίας για την αγορά από τη Ρωσική Ομοσπονδία των συστημάτων πυραυλικής άμυνας S-400, καθώς σέβεται την κυριαρχία της.

Στο ερώτημα δημοσιογράφου αν, μετά το τελεσίγραφο των Ηνωμένων Πολιτειών, η Τουρκία μπορεί να μην τηρήσει τις δεσμεύσεις της που καθορίζονται από την συμφωνία για την αγορά των S-400, η Ματβιένκο δήλωσε:

  • « Η Τουρκία, όπως συμπέρανα μετά την συνάντηση που είχα με τον πρόεδρο, σέβεται πολύ την κυριαρχία της. Οι ίδιοι πιστεύουν ότι είναι κυρίαρχο κράτος και έχουν το δικαίωμα να παίρνουν αποφάσεις που είναι επωφελείς για το κράτος τους, ανταποκρίνονται στα εθνικά τους συμφέροντα και στα συμφέροντα που σχετίζονται με την ασφάλεια τους.
  • Έχουν υπογράψει συμφωνία, ανέλαβαν τις δεσμεύσεις τους, δεν μπορούν υπό τις πιέσεις του οιουδήποτε να συμπεριφερθούν ανεύθυνα».

Στις 17 Μαΐου η πρόεδρος του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Βαλεντίνα Ματβιένκο είχε συναντηθεί στην Κωνσταντινούπολη με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Μετά τη συνάντηση η ίδια είχε δηλώσει ότι ο Τούρκος πρόεδρος την διαβεβαίωσε ότι η Άγκυρα θα τηρήσει την συμφωνία για την αγορά των συστημάτων πυραυλικής άμυνας S-400, παρά τις πιέσεις που δέχεται η χώρα του.

22/05/2019 15:35
ΑΠΕ-ΜΠΕ TASS
Μόσχα, Ρωσία

 

Τούρκοι στρατιωτικοί έφτασαν στη Ρωσία για εκπαίδευση στους S-400, ισχυρίζεται ο Ακάρ

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: