Η σύζυγος του Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, Φιλίππα, τον προτρέπει να αναλάβει ευρωβουλευτής

File Photo: Heinz-Christian Strache. EPA, CHRISTIAN BRUNA




Υποστηρίζει τον σύζυγό της στην ιδέα του να αναλάβει την έδρα του ευρωβουλευτή, αναφέρει σε συνέντευξή της στο περιοδικό News, η Φιλίππα Στράχε, η σύζυγος του παραιτηθέντα “από όλα τα αξιώματα” του, εξαιτίας της άμεσης εμπλοκής του στην αποκαλούμενη “Υπόθεση Ίμπιζα” — το πρωτοφανές σκάνδαλο διαφθοράς και πολιτικής συναλλαγής – πρώην αντικαγκελάριου της Αυστρίας και πρώην αρχηγού του συγκυβερνώντος, έως πρόσφατα, ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε.

Θα ευχόταν, να μην είναι ακόμη στο τέλος της η πολιτική πορεία του συζύγου της και η ίδια θα τον υποστήριζε σε ένα βήμα του προς τις Βρυξέλλες, σημειώνει η Φιλίππα Στράχε, προσθέτοντας ότι “ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε είναι ακόμη πολύ νέος, για να κάθεται στο σπίτι”.

Ο ίδιος ο Στράχε, ο οποίος έχει χρόνο μέχρι τις 2 Ιουλίου να αποφασίσει εάν θα αποδεχθεί την έδρα στο Ευρωκοινοβούλιο, σε χθεσινή ανάρτησή του στο Facebook ανέφερε ότι συνεχίζει να σκέπτεται εάν θα αναλάβει την έδρα, την οποία απέσπασε στις Ευρωεκλογές της Κυριακής χάρις στους σταυρούς προτίμησης που είχε συγκεντρώσει, και ότι πρόκειται να έχει τον χρόνο για να συλλογιστεί με την σύζυγό του, με την οικογένεια του και με τους στενούς συνοδοιπόρους του, για το πολιτικό μέλλον του.

Το ενδεχόμενο να βρεθεί στα έδρανα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο παραιτηθείς, εξαιτίας του “Σκανδάλου Ίμπιζα”, πρώην αντικαγκελάριος της Αυστρίας και πρώην αρχηγός των Ελευθέρων έχει προκαλέσει έκπληξη αλλά και κριτική μεταξύ των πολιτικών ομάδων στις Βρυξέλλες, με χαρακτηριστικότερη την αντίδραση της κορυφαίας υποψήφιας και συμπροέδρου των Ευρωπαίων Πράσινων Σκα Κέλερ.

Η κ. Σκα Κέλερ τόνιζε πως, εάν πραγματικά ο Στράχε αναλάβει την έδρα του στο Στρασβούργο και στις Βρυξέλλες, αυτό θα ήταν “απίστευτο” για κάποιον, “ο οποίος θέλει να πουλήσει το κράτος του και να περιορίσει την ελευθέρια του Τύπου”.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των Ευρωπαίων Σοσιαλδημοκρατών Ούντο Μπούλμαν ανέφερε πως δεν θέλει να δώσει κάποια συμβουλή στον Στράχε ως προς το μέλλον του, ωστόσο είναι γεγονός, όπως διευκρίνιζε, ότι “ο Στράχε δεν πρόκειται να παίζει κανέναν ρόλο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο”.

Στη βάση των σταυρών προτίμησης, που συγκέντρωσε κατά τις πρόσφατες Ευρωεκλογές και που ανέρχονται σε 44.750, ως τελευταίος στη λίστα των υποψηφίων των Ελευθέρων, ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, θα μπορούσε να διεκδικήσει έδρα ευρωβουλευτή των Ελευθέρων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με τον αυστριακό εκλογικό νόμο, κάποιος υποψήφιος που συγκεντρώνει, με σταυρούς προτίμησης, τουλάχιστον το 5 % του συνόλου των ψήφων του κόμματός του, που, στην περίπτωση του αποτελέσματος των Ελευθέρων στις Ευρωεκλογές, αντιστοιχεί σε 33.000 ψήφους, αποκτά μία “απευθείας έδρα”.

Ήδη, πριν την εκλογική διαδικασία της Κυριακής, αναφερόταν από το Κόμμα των Ελευθέρων πως η αφαίρεση του ονόματος του Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε από το ψηφοδέλτιο τους, μιας και είχε παραιτηθεί από τα αξιώματά του, δεν ήταν δυνατή για τεχνικούς λόγους.

Οι σταυροί προτίμησης που συγκέντρωσε ο Στράχε, παρά το γεγονός ότι βρισκόταν στην 42η θέση της λίστας των υποψηφίων στο ψηφοδέλτιο των Ελευθέρων, ανάγεται, σύμφωνα με αναλυτές στη Βιέννη, σε ένδειξη “αλληλεγγύης” από οπαδούς του προς το πρόσωπό του.

Την παραίτησή του από αντικαγκελάριος της Αυστρίας και από αρχηγός του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων , ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε είχε προφανώς αναγκαστεί να υποβάλει στις 18 Μαΐου, εξαιτίας του “σκανδαλώδους βίντεο πρωτοφανούς πολιτικής συναλλαγής”, που είχαν δημοσιοποιήσει μία ημέρα νωρίτερα, το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel και η γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung.

Στο βίντεο , ο Στράχε εμφανίζεται καθαρά να υπόσχεται σε υποτιθέμενη ρωσίδα επιχειρηματία συμβάσεις για αναθέσεις δημόσιων έργων στην Αυστρία, λίγους μήνες πριν από τις αυστριακές βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2017, με αντάλλαγμα την προεκλογική στήριξή της απέναντι στο Κόμμα των Ελευθέρων.

Κατά την ανακοίνωση της παραίτησής του μπροστά στις κάμερες και ενώπιον εκατομμυρίων τηλεθεατών, ο Στράχε χρησιμοποίησε μία σειρά δικαιολογιών και επιχειρημάτων για να “εξηγήσει” την “καταστροφική” εικόνα που εμφανίζει στο επίμαχο βίντεο.

Ταυτόχρονα, εκτόξευσε κατηγορίες με βαρύτατους χαρακτηρισμούς προς διάφορες κατευθύνσεις για διαρκή εκστρατεία λάσπης εναντίον του, για συνωμοσίες κατά του κόμματός του, για ανάμιξη μυστικών υπηρεσιών, ενώ παραδέχθηκε επίσης πως η στάση του υπήρξε “ανόητη, ανεύθυνη και λανθασμένη”.

Η εμπλοκή του Στράχε στην “Υπόθεση Ίμπιζα” οδήγησε στη διάλυση του αυστριακού κυβερνητικού συνασπισμού των Ελευθέρων με το Λαϊκό Κόμμα του πρώην καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς και στην προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών τον Σεπτέμβριο.

Τη χώρα θα οδηγήσει στις εκλογές η υπό σχηματισμό υπηρεσιακή κυβέρνηση, της οποίας θα ηγείται ως πρώτη γυναίκα καγκελάριος στην αυστριακή ιστορία, η έως τώρα πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου Μπριγκίτε Μπίρλαϊν, την οποία επέλεξε προς τούτο ο ομοσπονδιακός πρόεδρος Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, έπειτα από διαβουλεύσεις και με τα πέντε κόμματα της αυστριακής Βουλής.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δ. Δημητρακούδη
Βιέννη, Αυστρία
31/05/2019 22:14

Η Ρωσία επεκτείνει τη “μαύρη” λίστα για τους επισήμους της ΕΕ στους οποίους απαγορεύει την είσοδο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: