Ξεκίνησε ο μεγάλος τελικός για τον Τσιτσιπά: Μπορεί να κερδίσει τον Νο1, Νόβακ Τζόκοβιτς

Stefanos Tsitsipas of Greece celebrates against Spanish Rafa Nadal during their Mutual Madrid Open tennis semifinal game played at Caja Magica in Madrid, Spain, 11 May 2019. EPA, JAVIER LIZON




Με το…χαμόγελο μέχρι τ΄ αυτιά, ο Στέφανος Τσιτσιπάς, εμφανίσθηκε απόλυτα ικανοποιημένος, λίγο μετά την ιστορική νίκη του επί του Ράφα Ναδάλ, στον ημιτελικό του διεθνούς τουρνουά τένις, που φιλοξενείται στην Μαδρίτη.

«Είναι ένας από τους καλύτερους αγώνες της ζωής μου», δήλωσε ο Ελληνας πρωταθλητής και πρόσθεσε:

«Παίκτες όπως ο Ναδάλ, παίζουν και με το μυαλό σου. Εχεις πάντοτε την αίσθηση, ότι πρέπει να παίξεις το καλύτερο τένις απέναντι του, να κάνει την ιδανική προσέγγιση. Παίκτες όπως ο Ράφα, είναι πολύ δύσκολοι αντίπαλοι. Είναι η πιό όμορφη νίκη μου και ο δυσκολότερος αγώνας που έχω παίξει. δεν μπορείτε να φαντασθείτε την ανακούφιση μου (για την πρώτη νίκη μετά από τρεις ήττες σε ισάριθμους αγώνες). Είναι απίστευτο. Είμαι αληθινά χαρούμενος που διαχειρίσθηκα την κατάσταση σε πνευματικό επίπεδο. Και είναι ακόμη πιό σημαντικό, ότι τον νίκησα στο χώμα».

Από την πλευρά του, ο Ισπανός πρωταθλητής, τόνισε:

«Ηξερα πολύ καλά τι πρέπει να κάνω, αλλά δεν αισθανόμουν απολύτως καλά για να το κάνω. Ηττήθηκα σε πνευματικό επίπεδο. Υπήρχαν και καλά και λιγότερο καλά πράγματα στο παιχνίδι μου. Επρεπε να παίξω πιό μακρυά. Δεν τον έκανα να υποφέρει με τα forehand μου. Ασφαλώς, έπαιξε πολύ καλά. Ηταν δυνατός και επιθετικός. Ομως δεν τον έκαναν να αισθανθεί ότι θα υποφέρει από τα κτυπήματα μου. Κι έτσι ήταν πιό άνετος. Δεν έπαιξα αρκετά καλά για να νικήσω. Οφείλω να το αποδεχθώ, αλλά η αποδοχή δεν σημαίνει πως θα σταματήσεις να δοκιμάζεις την αλλαγή των πραγμάτων».

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Από τις 19.30 ο νεαρός Έλληνας τενίστας Στέφανος Τσιτσιπάς, παίζει κόντρα στο Νο1 για τον 4ο τίτλο καριέρας που θα του αποφέρει 1,3 εκ. δολάρια. Ο 20χρονος τενίστας της καρδιάς μας ανέβηκε ήδη στο Νο7 της παγκόσμιας κατάταξης.

Απέναντι του στον τελικό θα είναι ο Νόβακ Τζόκοβιτς που βρίσκεται και πάλι στο Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης, κερδίζοντας έπαθλα 3,3 εκ. δολάρια εντός του 2019.

Ο Τσιτσιπάς αναμετριέται με τον Τζόκοβιτς για πρώτη φορά σε έναν τελικο και μάλιστα σε τουρνουά κατηγορίας ATP 1000. Θα είναι η δεύτερη μονομαχία των δύο αθλητών μετά τη νίκη του Τσιτσιπά τον περασμένο Αύγουστο στη φάση των “16” του Rogers Cup στον Καναδά, με 6-3, 6-7 (5), 6-3.

Ενα χρόνο μετά την εκτόξευση του στην ελίτ του παγκοσμίου τένις ο Στέφανος Τσιτσιπάς συνεχίζει να καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο και να «αποκαθηλώνει» τους «θρύλους» των κορτ που θαύμαζε και στα πιο τρελά του όνειρα.

Ο 20χρονος τενίστας στον ημιτελικό της Μαδρίτης έκανε την πιο μεστή και ολοκληρωμένη εμφάνιση στην καριέρα του και απέδειξε πως είναι ένα «φαινόμενο» που θα αφήσει εποχή .

Μετά τις νίκες επί του Νόβακ Τζόκοβιτς και του Ρότζερ, πανηγύρισε την πρώτη νίκη της καριέρας του επί του Ραφαέλ Ναδάλ.

Μάλιστα κατάφερε να νικήσει τον Ναδάλ των 80 τίτλων μέσα στο σπίτι του, στο θρυλικό «Μανόλο Σαντάνα» όπου σήμερα θα δώσει έναν ακόμα κομβικό αγώνα καριέρας.

Η ΒΑΡΙΑ ΗΤΤΑ ΤΟΥ ΝΑΔΑΛ

Θεωρείται ένας απ’ τους καλύτερους τενίστες όλων των εποχών και δίχως αμφιβολία ο κορυφαίος όλων σε χωμάτινες επιφάνειες. Οι έντεκα κατακτήσεις Ρολάν Γκαρός και οι αμέτρητοι τίτλοι που έχει σηκώσει κατά καιρούς του έχουν δώσει το προσωνύμιο ο βασιλιάς του χώματος ή της σκόνης και όχι άδικα.

Κι όμως αυτός ο μύθος του παγκόσμιου τένις υποκλίθηκε στο ανερχόμενο αστέρι των κορτ, Στέφανο Τσιτσιπά και μάλιστα εντός έδρας.

Ο Ράφα Ναδάλ γνώρισε την ήττα στη Μαδρίτη από τον κορυφαίο Ελληνα τενίστα όλων των εποχών, ο οποίος προκρίθηκε στον τελικό του τουρνουά της Μαδρίτης, όπου λίγες ημέρες μετά τον τίτλο που κατέκτησε στο Εστορίλ, θα διεκδικήσει ένα ακόμη τρόπαιο απέναντι στον τρομερό Νόβακ Τζόκοβιτς.

Μετά από έναν καταπληκτικό αγώνα 2,5 ωρών, ο 20χρονος Ελληνας τενίστας άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο στην καριέρα του καθώς μετά τις νίκες επί του Τζόκοβιτς και του Φέντερερ, νίκησε και τον τρίτο της παρέας των κορυφαίων που έχουν σαρώσει όλους τους τίτλους την τελευταία 16ετία.

Οι 7 άθλοι του Τσιτσιπά

Ο Τσιτσιπάς μετά τον άθλο επί του Ναδάλ στον ημιτελικό έχει ήδη εξασφαλίσει το πλασάρισμα του στο Νο7 της παγκόσμιας κατάταξης που είναι νέο ρεκόρ καριέρας.

Εάν μάλιστα καταφέρει να σηκώσει το βαρύτιμο τρόπαιο θα φλερτάρει άμεσα με το Τοπ-6 και θα εκτοξεύσει το κασέ του κατά 1.345.992 δολάρια. Ακόμα κι αν χάσει απόψε θα εισπράξει 681.324 δολάρια.

Ηδη, ο Τσιτσιπάς βρίσκεται στην 5η θέση στον πίνακα των επάθλων εντός του 2019 έχοντας κασέ κερδών 1.455.491 δολάρια και απόψε έχει την ευκαιρία σχεδόν να τα διπλασιάσει. Εχει επίσης και 127.000 δολάρια από τις παρουσίες του στα ταμπλό του διπλού όπου δεν τα πάει και άσχημα όπως και στη Μαδρίτη που με συμπαίκτη τον Ολλανδό Κούλοφ έφτασε μέχρι τα ημιτελικά. Το συνολικό κασέ καριέρας χωρίς τη Μαδρίτη είναι 4,5 εκ. δολάρια.

Αυτή ήταν η 8η διαδοχική νίκη για τον Τσιτσιπά, πρωταθλητή που προέρχεται ήδη από τον τίτλο στο τουρνουά στο Εστορίλ της Πορτογαλίας.

Θα αγωνιστεί στον 7ο τελικό της καριέρας του για να διεκδικήσει τον 4ο τίτλο καριέρας (έχει 3 νίκες και 3 ήττες σε τελικούς).

Μετράει πλέον 10 νίκες απέναντι σε Top 10 παίκτες, δηλαδή, τενίστες που βρίσκονται στην πρώτη 10αδα της παγκόσμιας κατάταξης.

Απόψε μάλιστα θα διεκδικήσει την 11η νίκη και την πρώτη απέναντι στο Νο. 1 του κόσμου.

Πιο ώριμος από ποτέ

Πέρα από την σημασία της τεράστιας χθεσινοβραδυνής επιτυχίας ο Τσιτσιπάς έκανε σίγουρα το πιο ώριμο παιχνίδι της καριέρας του απέναντι στον Ναδάλ.

Εδειξε ωριμότητα, ψυχραιμία και αυτοπεποίθηση όταν πιέστηκε από τον Ισπανό σούπερ σταρ, δεν είχε τα νεανικά ξεσπάσματα και τις φωνές από προηγούμενους αγώνες και όταν ήρθε η στιγμή να πατήσει γκάζια στο 3ο σετ με φοβερά φόρχαντ και οριακά χτυπήματα στις γωνίες ανάγκασε τον Ναδάλ να παραδεχτεί:

«Θα μου άρεσε να παίξω εναντίον του, όντας δέκα χρόνια μικρότερος και χωρίς κριτές γραμμών», είπε ο Ναδάλ τονίζοντας πως κάνει και λίγο χιούμορ απέναντι στον Ελληνα τενίστα…

«Δυσκολεύομαι να το περιγράψω»

Aλλά και ο ίδιος ο Τσιτσιπάς ζει στιγμές που ακόμα και με λόγια δυσκολεύεται να περιγράψει:

«Σημαίνει τα πάντα για μένα αυτή η νίκη επί του Ναδάλ. Είμαι πολύ χαρούμενος που δικαίωσα τον εαυτό μου. Έκανα έναν από τους καλύτερους αγώνες μου στη χρονιά. Είμαι χαρούμενος που μάχομαι, απολαμβάνω το τένις που παίζω όσο περισσότερο γίνεται και είναι ωραίο που μπορώ να παίζω αυτό το τένις. Η σημερινή νίκη είναι ένα απίστευτο συναίσθημα, δεν μπορώ να το περιγράψω περισσότερο».

«Είμαι πνευματικά δυνατός»

Σχετικά με το μυστικό της επιτυχίας για να νικήσει τον Ναδάλ είπε:

«Η πειθαρχία και το να είμαι δυνατός πνευματικά όλες αυτές τις κρίσιμες στιγμές, νομίζω πως ήταν το κλειδί. Έπρεπε να εκμεταλλευτώ όλες αυτές τις ευκαιρίες, ο Rafa είναι μαχητής και δεν σου δίνει εύκολους πόντους, οπότε πρέπει να παλέψεις και να δώσεις τον καλύτερό σου εαυτό σε κάθε πόντο ξεχωριστά. Δεν ήταν εύκολο και είμαι χαρούμενος που κατάφερα να ξεπεράσω όλες αυτές τις δυσκολίες».

Μαδρίτη και Ναδάλ υποκλίθηκαν στον Στέφανο Τσιτσιπά: Νίκη μετά από τιτανομαχία (βίντεο)

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: