Η κυριαρχία της Κύπρου συγκρίνεται με τα 160 δις ευρώ συναλλαγών μεταξύ Ε.Ε.-Τουρκίας;

File Photo: Military helicopters fly pass the Cypriot flag as the Republic of Cyprus celebrates it’s 58th anniversary of independence with a military parade in Nicosia. EPA, KATIA CHRISTODOULOU




Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΚΟΥΤΕΡΗ 

Αναντίλεκτα οι πλείστοι των πολιτικών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπηρετούν ή στην καλύτερη περίπτωση κινούνται στη σφαίρα επιρροής οικονομικών ελίτ.

Είναι αυτές οι ελίτ που επιβάλλουν την λήψη όλων σχεδόν των αποφάσεων της Ένωσης. Είναι το αποτέλεσμα της χειραγώγησης της πολιτικής από εκπροσώπους της «οικονομίας»  (κυρίως της παρασιτικής-μεταπρατικής, αλλά και τραπεζο/χρηματοοικονομικής), που βεβαίως δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματική οικονομία.

  • Έτσι η σύνοδος των ηγετών της ΕΕ στο Σιμπίου της Ρουμανίας, στις 9 Μαΐου 2019 είχε την ιστορική ευκαιρία, την οποία απεμπόλησε, να επιβάλλει, δηλαδή, ουσιαστικές πολιτικές κυρώσεων κατά της Τουρκίας για την δεύτερη εισβολή της στην Κυπριακή Δημοκρατία, τούτη τη φορά στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Αρκέστηκαν σε πολιτικούς βερμπαλισμούς του τύπου “σήμερα είμαι Κύπριος” (Γιούνκερ). Μίλησαν στην σύνοδο (κατά πληροφορίες) και για την κοινωνική συνοχή(sic) και για λιγότερη λιτότητα και περισσότερη ανάπτυξη. Ποιοι αυτοί που δεν τολμούν ούτε την ΑΟΖ των Μεσογειακών κρατών μελών τους να ανακηρύξουν και πολύ περισσότερο να υπερασπιστούν;

  • ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ

….Αλλά ας μην τους αδικούμε τους ανθρώπους. Πριν φτάσουν στο σημείο να πάρουν αποφάσεις καθοδηγούνται από αριθμούς, με τους οποίους οι οικονομικές ελίτ τους τροφοδοτούν, ώστε να μην λησμονούν τίνος τα πραγματικά συμφέροντα «οφείλουν να υπηρετούν».

Ας δούμε λοιπόν τι δείχνουν τα μεγέθη αυτά. Σύμφωνα με την Eurostat ο όγκος συναλλαγών των 28 της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία από το 2008 ως και σήμερα έχει σημαντικά αυξηθεί. Παραθέτουμε το σχετικό γράφημα:

  • Το γράφημα δείχνει τις εξαγωγές, τις εισαγωγές και το εμπορικό ισοζύγιο μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας. Το 2008, η ΕΕ είχε εμπορικό πλεόνασμα με την Τουρκία ύψους 8 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αυτό παρέμεινε πλεόνασμα καθ όλη την περίοδο, φθάνοντας το 1 δισεκατομμύριο ευρώ το 2018. Οι εξαγωγές της ΕΕ προς την Τουρκία ήταν υψηλότερες το 2017 (85 δισεκατομμύρια ευρώ) και  χαμηλότερες το 2009 (44 δισεκατομμύρια ευρώ). Οι εισαγωγές στην ΕΕ από την Τουρκία ήταν οι υψηλότερες το 2018 (76 δισ. Ευρώ) και οι χαμηλότερες το 2009 (36 δισ. Ευρώ).

Τόσο οι εξαγωγές όσο και οι εισαγωγές από την Τουρκία, λοιπόν, αυξήθηκαν μεταξύ του 2008 και του 2018. Η Τουρκία είναι  μεταξύ των μεγαλύτερων εμπορικών εταίρων της ΕΕ. Οι τέσσερις μεγαλύτεροι εξαγωγικοί εταίροι της ΕΕ ήταν οι Ηνωμένες Πολιτείες (21%), η Κίνα (11%), η Ελβετία (8%) και η Ρωσία (4%).

Οι τέσσερις μεγαλύτεροι εταίροι των εισαγωγών της ΕΕ ήταν η Κίνα (20%), οι Ηνωμένες Πολιτείες (13%), η Ρωσία (8%) και η Ελβετία (6%). Στο σχήμα που ακολουθεί αποδεικνύεται ότι η Τουρκία (77 δισ. Ευρώ, 4,0%) ήταν ο πέμπτος μεγαλύτερος εξαγωγικός εταίρος της ΕΕ, μεταξύ Ρωσίας (85 δισ. Ευρώ, 4,4%) και Ιαπωνίας (65 δισ. Ευρώ, 3,3%). Στις εισαγωγές, η Τουρκία (76 δισ. Ευρώ, 3,8%) ήταν ο έκτος μεγαλύτερος εταίρος της ΕΕ, μεταξύ Νορβηγίας (84 δισ. Ευρώ, 4,2%) και Ιαπωνίας (70 δισ. Ευρώ, 3,6%).

  • Ο ρόλος της Γερμανίας, αλλά και της Μεγάλης Βρετανίας 

Είναι γνωστό ότι η Γερμανία ιστορικά έχει αναπτύξει ισχυρούς δεσμούς οικονομικούς και άλλους (από την περίοδο του Α΄ και Β΄ Παγκοσμίων πολέμων) με την Τουρκία. Πολύ περισσότερο τώρα που ελέγχει απόλυτα την Ε.Ε. και την κατευθύνει στην στήριξη της ευάλωτης Τουρκικής οικονομίας.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας (μεταξύ των μελών της Ένωσης) τουρκικών προϊόντων αξίας 13 957 εκατ. Ευρώ ακολουθούμενη από  ), το Ηνωμένο Βασίλειο (9 306 εκατ. Ευρώ) και την Ιταλία (9 047 εκατ. Ευρώ). Παρατίθεται ο σχετικός πίνακας της Eurostat.

Βεβαίως η Γερμανία είναι η χώρα μέλος με τις μεγαλύτερες εξαγωγές προς την Τουρκία αξίας 19 655 εκατ. Ευρώ ακολουθούμενη από την  Ιταλία (8 784 εκατ. Ευρώ) και το Ηνωμένο Βασίλειο (7 960 εκατ. Ευρώ). Ιδού ο σχετικός πίνακας:

Αλλά και η Μεγάλη Βρετανία με συνολικό όγκο συναλλαγών 17 246 (εκατ. Ευρώ) έχει …πολλούς λόγους να στηρίζει την Τουρκία μέσω των γνωστών δηλώσεων του ανεκδιήγητου υφυπουργού Άλαν Ντάνκαν

Ο πίνακας που ακολουθεί δείχνει την εμπορική ισορροπία μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ και της Τουρκίας. Δεκαέξι κράτη μέλη είχαν εμπορικό πλεόνασμα με την Τουρκία. Η μεγαλύτερη ήταν η Γερμανία (5 698 εκατ. Ευρώ), ακολουθούμενη από τις Κάτω Χώρες (1 527 εκατ. Ευρώ) και την Τσεχία (794 εκατ. Ευρώ). Δώδεκα κράτη μέλη είχαν εμπορικό έλλειμμα με την Τουρκία. Η μεγαλύτερη ήταν η Ισπανία (1 974 εκατ. Ευρώ), ακολουθούμενη από τη Σλοβενία (1 799 εκατ. Ευρώ) και τη Ρουμανία (1 636 εκατ. Ευρώ).

Μετά τα παραπάνω τόσο η Κυπριακή, όσο και η Ελληνική πολιτική ηγεσία (εννοούμε το σύνολον των πολιτικών κομμάτων- όχι μόνον αυτά που βρίσκονται στην κυβέρνηση) μπορούν να εμπιστεύονται την Γερμανοκρατούμενη και φιλότουρκη Ευρωπαϊκή Ένωση;

Η «Ευρωπαϊκή» αντιμετώπιση της ιταμής δεύτερης (κατ΄άλλους τρίτης) εισβολής των Τούρκων στην Κύπρο υποδηλώνει, ότι η ΕΕ ενδιαφέρεται περισσότερο για την διάσωση των καταχρεωμένων γερμανικών τραπεζών, για τις γερμανικές βιομηχανίες του φαρμάκου και των αυτοκινήτων, για τις πολυεθνικές για τις οικονομικές ελίτ εν τέλει. Είναι αυτή η Ευρώπη που παραπαίει, που την κρατούν εν ζωή με τον αναπνευστήρα, που οι ελίτ εξακολουθούν με εντεινόμενους ρυθμούς να επιβάλουν συνθήκες άνισης ανταλλαγής μεταξύ Βορρά-Νότου, που δεν εγγυάται ουσιαστικά τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών της.

  • Η Ελληνική απάντηση;

Μήπως, λοιπόν, ήρθε η ώρα να υιοθετήσουμε μια διαφορετική πολιτική; Μήπως ήρθε η ώρα να διαφοροποιήσουμε ριζικά τη σχέση μας με αυτήν την Ε.Ε; Μήπως ήρθε η ώρα για τις χώρες της Μεσογείου να απογαλακτισθούν πολιτικά-οικονομικά-κοινωνικά-πολιτισμικά από τον «πλούσιο» ευρωπαϊκό βορρά;

  • Μήπως ήρθε η ώρα να ξεκινήσουν μέσα από γεωοικονομικά δίκτυα (είναι οι διάφοροι αγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας, πετρελαίου, φυσικού αερίου, θαλάσσιοι και χερσαίοι οδοί εμπορίου και όχι μόνον) να αξιοποιήσουν τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα;

Οι επιτυχημένες τριμερείς Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ και  Ελλάδα-Κύπρος-Αίγυπτος ας αποτελέσουν το πρόπλασμα για την άμεση συγκρότηση ενός νέου πολιτικού-οικονομικού-πολιτισμικού χώρου, αυτόν των κρατών της Μεσογείου. Σε πρώτη φάση και προκειμένου να προστατευτούν συμφέροντα που σχετίζονται με την ενέργεια-την οικονομία-την παραγωγή-την κυριαρχία ας ανακηρύξει κάθε χώρα την δική της ΑΟΖ και στην συνέχεια ας  συμφωνήσουν από κοινού αναφορικά με την οριοθέτηση εκάστης.

(*) Ο Δημήτρης Σκουτέρης είναι Πολιτικός Επιστήμων- Πολιτικός Αναλυτής ([email protected]  @ skouterisd1)

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. 

Ο πόλεμος της Αμερικής και του Ισραήλ με την Τεχεράνη αφορά και την Ελλάδα και την Κύπρο…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: