Η ηλικία «μετράει» για τους δημοκρατικούς ψηφοφόρους στις προεδρικές, λέει δημοσκόπηση

File Photo: Former US Vice President Joe Biden arrives at his first campaign event, at the Teamsters Local 249 Banquet Hall in Pittsburgh, Pennsylvania, USA. EPA, DAVID MAXWELL




Την ώρα που 20 υποψήφιοι διεκδικούν το χρίσμα του Δημοκρατικού κόμματος για να είναι υποψήφιοι στις προεδρικές εκλογές του 2020, μια νέα δημοσκόπηση του πρακτορείου Reuters και της εταιρείας Ipsos δείχνει ότι η ηλικία τους θα μπορούσε να σταθεί εμπόδιο στις πολιτικές φιλοδοξίες τους -είτε επειδή κάποιοι από αυτούς είναι πολύ νέοι, είτε επειδή είναι πολύ ηλικιωμένοι.

  • Περισσότεροι από τους μισούς Δημοκρατικούς ψηφοφόρους είπαν ότι δεν είναι πολύ πιθανό να ψηφίσουν για κάποιον υποψήφιο άνω των 70 ετών. Πάνω από ένας στους τρεις δεν θα προτιμούσε επίσης κάποιον υποψήφιο κάτω των 40 ετών, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε στο διάστημα 17-22 Απριλίου.

Ένας στους τέσσερις πάντως απάντησε ότι η ηλικία του υποψηφίου για τον Λευκό Οίκο δεν έχει σημασία.

  • Ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς, 77 ετών και ο πρώην αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, 76 ετών, είναι οι δύο μεγαλύτεροι σε ηλικία υποψήφιοι. Μέχρι τώρα φαίνεται ότι αψηφούν τις ανησυχίες για την “προχωρημένη” ηλικία τους, αφού έρχονται πρώτοι στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων. Η γερουσιάστρια Ελίζαμπεθ Γουόρεν θα κλείσει τα 70 τον Ιούνιο.

Από την άλλη, ο Πιτ Μπούτιτζιτζ, ο δήμαρχος του Σάουθ Μπεντ και οι βουλευτές Έρικ Σουόλγουελ και Τάλσι Γκάμπαρντ είναι οι νεότεροι, αφού κανείς τους δεν έχει κλείσει ακόμη τα 40. Ο βουλευτής Σεθ Μιούλτον είναι ακριβώς 40 ετών.

  • Σε μια προεκλογική συγκέντρωση του Μπούτιτζιτζ στο Ντε Μόινς της Άιοβα, ο 31χρονος Ντέιβις Τσέιμπερς σχολίασε ότι προτεραιότητά του είναι να βρεθεί ένας υποψήφιος που θα μπορούσε να νικήσει τον Ντόναλντ Τραμπ στις εκλογές του 2020. Όπως και πολλοί άλλοι στην ηλικιακή ομάδα του ο Τσέιμπερς δεν πιστεύει ότι η νεαρή ηλικία είναι λόγος αποκλεισμού, όμως η προχωρημένη καθιστά έναν υποψήφιο “λιγότερο ελκυστικό”.

“Ανησυχώ ότι θα έχουμε κάποιον κοντά στα 80 στην προεδρία”, είπε.

Ο Τραμπ, που θα γίνει 73 ετών τον Ιούνιο, θα είναι ο γηραιότερος πρόεδρος που επανεκλέγεται, εφόσον το καταφέρει, τον Νοέμβριο του 2020. Μέχρι σήμερα τον “τίτλο” αυτό κατέχει ο Ρόναλντ Ρίγκαν που ήταν επίσης 73 ετών όταν επανεξελέγη για μια δεύτερη τετραετή θητεία.

  • Ο πρώην πρόεδρος Τζον Φ. Κένεντι ήταν ο νεότερος που έχει εκλεγεί ποτέ στον Λευκό Οίκο: ήταν 43 ετών όταν ξεκίνησε τη θητεία του, το 1961. Με βάση το Σύνταγμα ο πρόεδρος πρέπει να είναι τουλάχιστον 35 ετών.

Η δημοσκόπηση έδειξε ότι πολλοί Δημοκρατικοί είναι επιφυλακτικοί απέναντι στους μεγαλύτερους σε ηλικία υποψηφίους. Στην ηλικιακή ομάδα 18-34 το 54% απάντησε ότι είναι λιγότερο πιθανό να στηρίξει έναν υποψήφιο άνω των 70 ετών. Στην ηλικιακή ομάδα 35-54 το ποσοστό αυτό αυξάνεται στο 58% και στους ψηφοφόρους άνω των 55 ετών φτάνει το 59%.

  • Παρά τις ανησυχίες αυτές, ο Μπάιντεν και ο Σάντερς προηγούνται στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων. Με βάση τη δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos, το 30% των Δημοκρατικών θα ψήφιζε τον Μπάιντεν και το 15% τον Σάντερς.

Η Σου Καρέρα, 56 ετών, από το Ίνγκλγουντ της Καλιφόρνιας, είπε ότι ανησυχεί πως ο Μπάιντεν και ο Σάντερς είναι πολύ μεγάλοι για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του ρόλου του προέδρου. “Εννοώ, θα είναι κοντά στα 80 στο τέλος της πρώτης θητείας τους. Το ζήτημα της πνευματικής διαύγειας είναι μια ανησυχία μου”, είπε η Καρέρα σε μια προεκλογική συγκέντρωση στο Λας Βέγκας. “Δεν θέλω (υποψηφίους) υπερβολικά άπειρους, αλλά δεν θέλω να είναι και πολύ μεγάλοι επειδή υπάρχει η πιθανότητα να πεθάνουν”, πρόσθεσε.

  • Οι νεότεροι υποψήφιοι μπορεί να έχουν την εύνοια των νέων ψηφοφόρων, όμως ίσως δυσκολευτούν να πείσουν κάποιους από τους μεγαλύτερους ότι είναι έτοιμοι να κυβερνήσουν. Στην ηλικιακή ομάδα 18-34, ένας στους δύο (49%) απάντησε ότι είναι πολύ πιθανό να στηρίξει έναν υποψήφιο κάτω των 40 ετών, ενώ το 28% είπε ότι η ηλικία δεν έχει σημασία. Αλλά μεταξύ των Δημοκρατικών άνω των 35 ετών, το 44% είπε ότι δεν είναι πολύ πιθανό να ψηφίσει για κάποιον που είναι μικρότερος από 40 χρονών.

Η Γιράν Ζανγκ, 24 ετών, τελειόφοιτη στο Πανεπιστήμιο Λογιόλα του Σικάγο, συμμετείχε επίσης στο φόρουμ του Λας Βέγκας. “Αυτό που πραγματικά έχει σημασία είναι το τι πρεσβεύει ο καθένας, αν είναι στο πλευρό της εργατικής τάξης. Δεν με νοιάζει η ηλικία του”, σχολίασε.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε διαδικτυακά, στα αγγλικά, σε όλες τις ΗΠΑ. Συμμετείχαν 4.018 ενήλικοι, εκ των οποίων οι 1.449 στηρίζουν τους Δημοκρατικούς. Το περιθώριο λάθους ανέρχεται στο 5%.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters
01/05/2019 16:00

Για ανθρωποκτονία κατηγορείται ο νεαρός που άνοιξε πυρ στο πανεπιστήμιο της Β. Καρολίνας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: