Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων του Σαββάτου: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

FILE PHOTO: Kυπριακές εφημερίδες. ΚΥΠΕ




Οι Ευρωεκλογές και τα αποτελέσματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων, το μήνυμα της Λευκωσίας προς το Λονδίνο ότι οι τουρκικές προκλήσεις δεν αφορούν μόνο την Κύπρο και τα νέα σχέδια στεγαστικής πολιτικής, που παρουσίασε χθες η Κυβέρνηση, προβάλλονται ως κύρια θέματα στα σημερινά πρωτοσέλιδα. Αλλού οι εφημερίδες γράφουν για μυστική πρόταση Τσίπρα προς Ερντογάν για το Κυπριακό, το ΓεΣΥ, τα ετοιμόρροπα σπίτια στη Λευκωσία και το τέλος των συνομιλιών Εργατικών – Κυβέρνησης Μέι για το Brexit.

Η «Αλήθεια» με τίτλο «Αντέχει ο ΔΗΣΥ» γράφει, στο κύριο της θέμα, ότι οι τρεις τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις ευρωεκλογές δείχνουν ότι παρά τη σφοδρή πολεμική από το ΑΚΕΛ, ο ΔΗΣΥ οδεύει για άλλη μια μεγάλη εκλογική νίκη και ότι κλειδώνει με σημαντική διαφορά την πρωτιά. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πρότεινε στον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν ανταλλαγή, πακέτο που να περιλαμβάνει ομοσπονδιακή λύση του Κυπριακού, με αποδοχή ε/κ θέσεων και ταυτόχρονη συμμετοχή της Τουρκίας στο ενεργειακό κονσόρτιουμ στην περιοχή. Αλλού γράφει ότι Κύπρος και Τάμτα ρίχνονται απόψε στη μεγάλη μάχη του τελικού της Eurovision.

Ο «Πολίτης» με τίτλο στο κύριο του θέμα «Πέντε πρωτιές ΔΗΣΥ, πολύ κοντά το ΑΚΕΛ» γράφει ότι όλες οι δημοσκοπήσεις της τελευταίας εβδομάδας που διεξήχθησαν για λογαριασμό ηλεκτρονικών μέσων εμφανίζουν ως πρώτο κόμμα τον ΔΗΣΥ, με μικρή διαφορά από το ΑΚΕΛ και ότι η 6η έδρα θα κριθεί στη λεπτομέρεια, με όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά. Σε άλλο θέμα γράφει ότι προς το παρόν δεν έχει συμπληρωθεί ικανοποιητικός αριθμός ειδικών γιατρών στο ΓεΣΥ παρότι αυξήθηκαν οι εγγραφές, ωστόσο τα νέα κίνητρα που θα ανακοινωθούν από βδομάδας αναμένεται να ανατρέψουν θετικά το σκηνικό. Αλλού γράφει ότι τίθεται αμέσως σε ισχύ η νέα στεγαστική πολιτική.

«Ο Φιλελεύθερος» με τίτλο «Επιπτώσεις και για Βρετανία» γράφει, στο κύριο του θέμα, ότι οι αρνητικές επιπτώσεις που μπορεί να προκύψουν και για την ίδια τη Βρετανία και οι οποίες θα επηρεάσουν την παρουσία και τον ρόλο της στην περιοχή, συνεπεία των τουρκικών ενεργειών σε βάρος της Κύπρου, είναι η βάση πάνω στην οποία στηρίζει τις θέσεις της η Λευκωσία για να απαντήσει στο Λονδίνο. Αλλού γράφει ότι ο δήμος Λευκωσίας εντόπισε και κατέγραψε όλα τα ετοιμόρροπα σπίτια και ετοίμασε λίστα με όσα χαρακτηρίζονται επικίνδυνα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι πρόστιμα τα οποία ξεπερνούν τα €23 εκ., τα οποία επέβαλε η Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού σε έξι τράπεζες και τη JCC, ακύρωσε στο σύνολό τους του Διοικητικό Δικαστήριο.

H «Χαραυγή» με τίτλο «Ψηφίζουμε αξιοπρέπεια και ελπίδα» γράφει στο κύριο της θέμα ότι το ΑΚΕΛ απευθύνεται στον κάθε άνθρωπο που αγωνιά για το μέλλον του τόπου, που βλέπει ό,τι έκτισε ο ίδιος, ό,τι κτίσαμε ως κοινωνία να καταρρέει, που βλέπει τους θεσμούς να καταρρακώνονται από τους «άριστους», που αισθάνεται αβεβαιότητα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι τα τελευταία στοιχεία από τις δημοσκοπήσεις δείχνουν την απαισιοδοξία των πολιτών για την πορεία της οικονομίας και απογοήτευση για τους χειρισμούς του Προέδρου Αναστασιάδη στο Κυπριακό. Αλλού κάνει λόγο για εξαγγελίες για στέγη μετά από δύο νεκρούς και εκατοντάδες άστεγους.

Η αγγλόφωνη «Cyprus Mail» με τίτλο στο κύριο της θέμα «Παρουσιάστηκε σχέδιο για σπίτια χαμηλού κόστους» αναφέρει ότι η κυβέρνηση παρουσίασε την Παρασκευή σχέδιο που στοχεύει στη δυνατότητα απόκτησης προσιτής στέγης για ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, και είναι βασισμένο σε οκτώ πυλώνες. Αλλού γράφει ότι το Εργατικό Κόμμα στη Βρετανία κήρυξε το τέλος των συνομιλιών για το Brexit με το κυβερνών κόμμα των Συντηρητικών, καθώς η Κυβέρνηση της Τερέζα Μέι καταρρέει. Σε άλλο θέμα δημοσιεύει φωτογραφία της γάτας Grumpy Cat ή Tardar Sauce, όπως ήταν το πραγματικό της όνομα που έγινε διάσημη για το κατσούφιασμά της, και η οποία πέθανε την Παρασκευή.

ΚΥΠΕ
18/05/2019 09:34

Η επισκόπηση των ελληνικών εφημερίδων του Σαββάτου: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: