Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων του Σαββάτου: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

FILE PHOTO: Πρωτοσέλιδα κυπριακών εφημερίδων. ΚΥΠΕ




Η ποινική έρευνα που διέταξε ο Γενικός Εισαγγελέας με βάση το πόρισμα για τον Συνεργατισμό, οι κινήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και η στήριξη προς την Κύπρο από την ΕΕ και άλλους στις ενέργειες της Τουρκίας, είναι τα κύρια θέματα που απασχολούν τον Τύπο σήμερα.

Η «Αλήθεια» με τίτλο «Ώρα ποινικών ευθυνών» γράφει ότι ο Γενικός Εισαγγελέας άναψε το πράσινο φως και η αστυνομία αρχίζει ανακρίσεις για τον Συνεργατισμό με οδηγό το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής. Αλλού γράφει ότι από την άτυπη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο Σίμπιου πήραν ότι ήταν εφικτό και προσθέτει ότι μετά την 24ωρη «αφωνία» λόγω του άτυπου Συμβουλίου, οι Τούρκοι ξανάρχισαν τους παλικαρισμούς. Σε άλλο θέμα γράφει ότι στο ειδικό ραντάρ της Σκότλαντ Γιαρτν εναπόκεινται πλέον οι ελπίδες για ανεύρεση των άλλων δύο θυμάτων του «Ορέστη».

Ο «Πολίτης» με τίτλο «Οι 27 ‘τρύπες’ ΣΠΕ που βούλιαξαν το καράβι» αναφέρεται στην ποινική έρευνα που διέταξε ο Γενικός Εισαγγελέας για τον Συνεργατισμό, προσθέτοντας ότι ο ΥΠΟΙΚ μένει εκτός ποινικών ευθυνών και στο μικροσκόπιο τίθενται και οι διοικήσεις μετά το 2013. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ενισχυμένος είναι ο ρόλος της TOTAL που μετά την συμφωνία για το τεμάχιο 7 της ΑΟΖ θα επηρεάζει και άλλα 4 τεμάχια. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Παιδείας θα καταθέσει πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο για φρουρούς πρωί και μεσημέρι στα δημοτικά σχολεία.

Ο «Φιλελεύθερος» με τίτλο «Δεν αλλάζει ρότα η Τουρκία» γράφει ότι ο Ερντογάν θέλει υλοποίηση τριών στόχων με τις κινήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ που αποσκοπεί σε κέρδη σε βάθος χρόνου και όχι την πραγματοποίηση γεώτρησης. Αλλού δημοσιεύει φωτογραφία από τα Φυλακισμένα Μνήματα χτες, επέτειο της θυσία των ηρώων Μιχαλάκη Καραολή και Ανδρέα Δημητρίου. Σε άλλο θέμα γράφει ότι οι Γάλλοι μπαίνουν στα τεμάχια 2,3,7 και 8 με την TOTAL.

H «Χαραυγή» με τίτλο «Αντί στήριξης αμφισβητούν την ΑΟΖ» γράφει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ζήτησε κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας, όπως εκείνες για την Ρωσία, στο άτυπο Ευρωπαϊκό Συβούλιο και πήρε στήριξη μόνο από τέσσερις χώρες. Αλλού γράφει ότι αμείλικτα είναι τα ερωτήματα για τις πρόσφατες δολοφονίες, αλλά και τα στοιχεία που επιβεβαιώνουν την δραματική αύξηση της εγκληματικότητας. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ακόμα ένα στέλεχος του ΕΛΑΜ φαίνεται να εμπλέκεται σε υπό διερεύνηση υπόθεση που αφορά κατοχή και εμπορία ναρκωτικών.

Η αγγλόφωνη «Cyprus mail» με τίτλο «Ποινική έρευνα για την καταστροφή του Συνεργατισμού» αναφέρει ότι ο Γενικός Εισαγγελέας ζητεί από την αστυνομία να ερευνήσει 28 υποκαταστήματα που ίσως διέπραξαν ποινικά αδικήματα. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στο ρομπότ Σοφία που δήλωσε ότι αγαπά την Κύπρο και είναι περήφανη για το ελληνικό της όνομα. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι η αστυνομία ενήργησε κακώς στις υποθέσεις των εξαφανισμένων γυναικών και παραπέμπει στην ομιλία του Προέδρου Αναστασιάδη στην ορκωμοσία του νέου Υπαρχηγού, Στέλιου Παπαθεοδώρου.

ΚΥΠΕ
11/05/2019 10:33

Η επισκόπηση των ελληνικών εφημερίδων του Σαββάτου: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: