Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Τετάρτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

FILE PHOTO: Πρωτοσέλιδα κυπριακών εφημερίδων. ΚΥΠΕ




Η έναρξη του ΓεΣΥ, η ψήφος των Τ/κ στις Ευρωεκλογές και η έκθεση της Κομισιόν για την Τουρκία είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου σήμερα. Άλλα θέματα που προβάλλονται είναι το πρόγραμμα εκταφών για πεσόντες, οι περιφράξεις των σχολείων, η εργατική αναταραχή στην ΑΗΚ και τα ονόματα των πιθανών διαδόχων του Ιωνά Νικολάου στο Υπουργείο Δικαιοσύνης

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Λίγες ώρες πριν από το μεγάλο βήμα» γράφει στο κύριο θέμα της ότι μόνο μερικά 24ωρα έχουν απομείνει για την επίσημη μετάβαση στην εποχή του ΓεΣΥ και άπαντες βρίσκονται σε εγρήγορση ώστε να κυλήσουν όλα κατά το δυνατό ομαλά. Σε άλλο θέμα γράφει ότι οι δύο επικρατέστεροι για τη θέση του Υπουργού Δικαιοσύνης Ιωνά Νικολάου είναι οι δικηγόροι Κυριάκος Κούσιος και ο Γιώργος Σαββίδης. Ακόμη λέει ότι ο Μάριος Καρογιάν πήρε το «ναι» του Προέδρου για το Εθνικό Συμβούλιο.

Ο «Πολίτης» τιτλοφορεί το πρωτοσέλιδό του «59% των Τουρκοκυπρίων ψήφισε και Ε/κ υποψήφιο» και γράφει ότι από τους 6.330 σταυρούς προτίμησης που έδωσαν οι Τ/κ σε υποψήφιους του ΑΚΕΛ, οι 2.406 σταυροί πήγαν σε Ε/κ. Αλλού γράφει ότι πάνε σε απεργίες στην ΑΗΚ. Ακόμη γράφει ότι ο Προεδρικός Επίτροπος ανακοίνωσε δύο αποφάσεις για πεσόντες, οι οποίες αναμένεται να περάσουν από το Υπουργικό σε δύο εβδομάδες.

Ο «Φιλελεύθερος» με τίτλο «Απάντηση Κομισιόν για ΑΟΖ» αναφέρεται στην έκθεση προόδου για την Τουρκία και γράφει ότι οι Βρυξέλλες στέλνουν ξεκάθαρο μήνυμα προς την Άγκυρα σε σχέση με τις παράνομες ενέργειές της εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επίσης, γράφει για πρόβλημα με την εγγραφή χιλιάδων ξένων στο ΓεΣΥ. Αλλού λέει ότι σύμφωνα με τον τέως εκπρόσωπο στη ΔΕΑ Νέστορα Νέστορος, στο ανθρωπολογικό εργαστήρι της Έγκωμης υπάρχουν 50 κασόνια με οστά τα οποία δεν ταυτοποιήθηκαν.

Η «Χαραυγή» με τίτλο «Σε επιφυλακή ο ΟΑΥ για έναρξη ΓεΣΥ» γράφει στο πρώτο θέμα ότι από το Σάββατο 1 Ιουνίου ξεκινούν οι υπηρεσίες των προσωπικών και των ειδικών γιατρών, οι υπηρεσίες για τα φάρμακα και τα εργαστήρια. Αλλού αναφέρεται σε σχολεία χωρίς περιφράξεις και θυροτηλέφωνα και ότι οι οργανωμένοι γονείς προειδοποιούν με μέτρα. Επίσης λέει ότι άρχισε η συγκομιδή μεταλλίων στους ΑΜΚΕ.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” στεγάζει το κύριο θέμα της υπό τον τίτλο «Οι αρχές στο τομέα της υγείας λένε ότι είναι έτοιμες για το ΓεΣΥ» και γράφει ότι συντάχθηκε προκαταρκτική λίστα με πάνω από 1.000 διαθέσιμα φάρμακα. Αλλού γράφει ότι το Ανώτατο θα αρχίσει στις 10 Ιουνίου τις ακροάσεις για την έφεση στην απόφαση για τις περικοπές στους μισθούς. Επίσης αναφέρεται στον Τ/κ πολιτικό Ζορλού Τορέ, ο οποίος είπε ότι το ΑΚΕΛ είναι πιο επικίνδυνο από το ΕΛΑΜ.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Οικονομική Καθημερινή» με τίτλο «Έξι συν ένα ξενοδοχεία στη Λευκωσία» γράφει στο πρώτο της θέμα ότι μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια αναμένεται να αλλάξει ο ξενοδοχειακός χάρτης της Λευκωσίας με την ανέγερση έξι νέων ξενοδοχειακών μονάδων και την επαναλειτουργία ακόμα ενός. Επίσης αναφέρεται σε έργα τέχνης που βρίσκονται σε αποθήκες σε ελεύθερα λιμάνι για την αποφυγή φόρων. Ακόμη γράφει ότι κύμα επενδύσεων στην Ελλάδα θα φέρουν οι εκλογές.

ΚΥΠΕ – Αντώνης Γκιλδάκης
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 29/05/2019

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: