Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Τετάρτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

FILE PHOTO: Πρωτοσέλιδα κυπριακών εφημερίδων. ΚΥΠΕ




Ο διπλωματικός πόλεμος Λευκωσίας-Αγκυρας για την κυπριακή ΑΟΖ, η πρόταση Νόμου του ΑΚΕΛ για τη θέση του Γενικού Εισαγγελέα, η συνέχιση των αντιπαραθέσεων μεταξύ των γιατρών για το ΓεΣΥ όπως και η συνέχιση των αντιπαραθέσεων μεταξύ ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, είναι τα κύρια θέματα τα οποία προβάλλονται σήμερα στον κυπριακό Τύπο.

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Το μεθόδευε από πέρσι», γράφει ότι στη Βουλή κατέθεσε πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ για να αποτρέψει τυχόν διορισμό Ιωνά Νικολάου στη θέση του Γενικού Εισαγγελέα. Σε άλλο της θέμα γράφει ο Αλέξης Τσίπρας προανήγγειλε οικονομικές κυρώσεις από την ΕΕ κατά της Τουρκίας σε περίπτωση που συνεχίσει τις παράνομες ενέργειες της στην κυπριακή ΑΟΖ. Αλλού, γράφει στόχος της Τουρκίας στα κατεχόμενα είναι να προωθήσει σαν «πρωθυπουργό» τον Ερσίν Τατάρ και σαν «πρόεδρο» τον Κουντρέτ Οζερσάι.

Ο «Πολίτης» κάτω από τον τίτλο «Πόλεμος χαρακωμάτων για ανατροπή ΓεΣΥ», γράφει στο κύριο του θέμα ότι από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γιατροί επιτίθενται με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς κατά συναδέλφων τους που έχουν επιλέξει να ενταχθούν στο σύστημα. Αλλού, γράφει η Moneyval στο πλαίσιο της επιτόπιας αξιολόγησης της Κύπρου περνά από κόσκινο τις πρακτικές σε ένα δείγμα εταιρειών στις οποίες περιλαμβάνονται λογιστικά, δικηγορικά γραφεία, τράπεζες και ιδρύματα μεταφοράς χρημάτων. Σε άλλο της θέμα γράφει για την κατ΄ ιδίαν συνάντηση Τσαβούσογλου-Κατρούγκαλου την ερχόμενη Πέμπτη.

Ο «Φιλελεύθερος» στο κύριο του θέμα με τίτλο «Διπλωματικός πόλεμος», γράφει για μια πρωτοφανή κινητοποίηση Λευκωσίας και Άγκυρας για να περάσουν σε εταίρους και ξένους τις θέσεις τους σε σχέση με δικαιώματα και διεκδικήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Αλλού γράφει ότι στο μικροσκόπιο του Γενικού Ελεγκτή για φοροδιαφυγή θα περάσουν οι ενοικιαστές κυβερνητικών κτηρίων. Σε άλλο της θέμα γράφει ότι αλλάζουν όλες οι διαδικασίες στα δημόσια νοσηλευτήρια με την εφαρμογή του ΓεΣΥ.

Η «Χαραυγή» κάτω από τον τίτλο «Αρκετά με τα ψέματα τους…», γράφει στο κύριο της θέμα ότι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ απάντησε χθες στις δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΣΥ λέγοντας απευθυνόμενος στους κυβερνώντες πως με αντιπερισπασμούς δεν πρόκειται να βγουν από τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκονται. Αλλού γράφει ότι υπερέχει η Κύπρος στην παραγωγή αστικών αποβλήτων. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ο Γ. Ακερμαν ευχαρίστησε τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ για την ψήφιση των νομοθεσιών που είχαν θετικό αντίκτυπο 285 εκ. για την Τράπεζα Κύπρου.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα “Cyprus Mail” υπό τον τίτλο «Σχόλιο ότι η ΑΟΖ βρίσκεται υπό αμφισβήτηση προκαλεί οργή», γράφει ότι o Πρόεδρος Αναστασιάδης χαρακτήρισε το σχόλιο Βρετανού Υπουργού ότι η κυπριακή ΑΟΖ είναι «υπό αμφισβήτηση» ως απαράδεκτο την ώρα που η Τουρκία ετοιμάζεται για τη γεώτρηση ανοικτά της Πάφου. Αλλού γράφει ότι η Κύπρος θα χάσει τους ευρωπαϊκούς στόχους για το περιβάλλον καθώς αυξάνεται η χρήση των χωματερών. Σε άλλο της θέμα γράφει ότιη Τάμτα που εκπροσωπεί την Κύρο στο διαγωνισμό της Γιουροβίζιον πέρασε στον τελικό με το τραγούδι Replay.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Οικονομική Καθημερινή», στο κύριο της θέμα με τίτλο «Ώρα αλλαγών στα εργασιακά των τραπεζών», γράφει ότι ολοκλήρωσαν τις διοικητικές αλλαγές οι κυπριακές τράπεζες και παρουσιάζονται έτοιμες να προχωρήσουν σε μέτρα για μείωση του κόστους, μέσω και της μείωσης του προσωπικού. Άλλου γράφει ότι το Brexit έκανε τους Βρετανούς πλούσιους ακόμη πλουσιότερους, καθώς οι 15 πλουσιότεροι έχουν καταφέρει να αυξήσουν την περιουσία τους κατά 28 δις δολάρια. Σε άλλο της θέμα γράφει ότι παντρεύουν Real Estate με τουρισμό στην Ελλάδα.

ΚΥΠΕ – Θωμάς Κεττένης
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
15/05/2019

Οργή Open TV υπέρ Καραμήτρου: “Η ελεύθερη έκφραση των δημοσιογράφων μας δε φιμώνεται”

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: