Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Τετάρτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

FILE PHOTO: Πρωτοσέλιδα κυπριακών εφημερίδων. ΚΥΠΕ




Οι ενέργειες της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ και η συνεχιζόμενη αντίδραση καθώς και η διάσκεψη Τύπου χθες για το Γενικό Σχέδιο Υγείας προβάλλονται πρωτοσέλιδα στα κύρια θέματα.
Επίσης προβάλλονται οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από το θέμα των δολοφονιών ξένων γυναικών στην Κύπρο, οι αντιπαραθέσεις των κομμάτων ενόψει των Ευρωεκλογών, θέματα οικονομίας και άλλα.

H «Αλήθεια» κάτω από τον τίτλο «Δυνατό ΓεΣΥ» γράφει ότι οι πολίτες αγκάλιασαν μαζικά το νέο σχέδιο υγείας. Γράφει επίσης ότι η προσοχή είναι στραμμένη στο Σίμπιους για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας εις βάρος της Κύπρου όπου ο Πρόεδρος θα επιδιώξει πολιτική στήριξη. Αναφέρει αλλού ότι στη Λάρνακα αυξήθηκαν τις τελευταίες μέρες οι αριθμοί των εντόμων «Χειρονόμων» στις περιοχές που περιβάλλουν τις Αλυκές στη Λάρνακα.

Ο «Πολίτης» στο κύριο θέμα του με τίτλο «Δεν βρίσκει στήριξη, ζητάει συμφωνία win-win» γράφει ότι σε κινήσεις τακτικής επιδίδεται η Τουρκία, με το Υπ. Ενέργειας της χώρας να καλεί σε συζήτηση με στόχο συμφωνία win-win στο θέμα των γεωτρήσεων στην ανατολική Μεσόγειο. Προβάλλει αλλού ότι βαλίτσα βρέθηκε σε κάδο απορριμμάτων εστιατορίου στο Δάλι όπου ο Νίκος Μεταξάς είχα φάει λίγες μέρες πριν συλληφθεί. Προβάλλει επίσης βίντεο το οποίο επιβεβαιώνει τον εκφοβισμό που δεχόταν από άλλους νεαρούς ο 16χρονος μαθητής Παναγιώτης Στεφανή από τους Τρούλλους.

«Ο Φιλελεύθερος» κάτω από τον τίτλο «Ελπίζει σε στήριγμα από ΕΕ» γράφει ότι η θέση της ΕΕ έναντι των προκλήσεων της Τουρκίας σε βάρος της Κύπρου, όπως αυτή θα εκφραστεί από τον Ντόναλντ Τουσκ κατά το Άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Ρουμανίας, θεωρείται βαρόμετρο για τη συνέχεια. Γράφει επίσης ότι δικηγόροι θα διοριστούν ως ποινικοί ανακριτές για να ερευνήσουν τυχόν ευθύνες αστυνομικών για τους χειρισμούς των καταγγελιών για ελλείπουσες γυναίκες. Αλλού αναφέρει ότι δύο χρόνια έξτρα σύνταξη θα κοστίσει η παύση του Αρχηγού Αστυνομίας.

Η «Χαραυγή» τιτλοφορεί το κύριο θέμα της «Με ψέματα διχάζουν το λαό» γράφει ότι η καλλιέργεια κλίματος φόβου από τους κυβερνώντες προετοιμάζει το έδαφος της οριστικής διχοτόμησης, αναφέρει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου. Η «Χ» γράφει επίσης ότι ηλικιωμένοι παραμένουν εγκλωβισμένοι σε μικρά διαμερίσματα οικισμών, σύμφωνα με την Επιτροπή Προσφύγων της Βουλής. Γράφει αλλού ότι η Τουρκία απειλεί και ζητά ρόλο στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Η αγγλόγλωσση «Cyprus Mail» στο κύριο θέμα της με τίτλο «Η Τουρκία θα επιμείνει με το East Med σχέδιο» γράφει ότι ενώ η Λευκωσία μαζεύει πληροφορίες για το πλήρωμα στο τουρκικό γεωτρύπανο, ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης καλεί για στήριξη. Αλλού αναφέρει ότι ο νέος αρχηγός της Αστυνομίας είναι αποφασισμένος να δει την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης δολοφονιών ξένων γυναικών. Αναφέρεται επίσης στον πόλεμο που ξέσπασε μεταξύ ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για τον υποψήφιο του τελευταίου, Νιαζί Κιζίλιουρεκ.

Η εβδομαδιαία «Οικονομική Καθημερινή» σε κύριο θέμα της με τίτλο «Στον πάγο μπήκαν οι φοροελαφρύνσεις» γράφει ότι η απόφαση του διοικητικού δικαστηρίου για δημοσίους υπαλλήλους ανέκοψε τις διαδικασίες για αντισταθμιστικά μέτρα. Γράφει επίσης ότι σε πέντε χρόνια τα οχήματα χωρίς οδηγούς θα πατήσουν σκάζει στους ευρωπαϊκούς δρόμους. Γράφει επίσης ότι το λιανικό εμπόριο τροφίμων κατέγραψε αύξηση 13% σε συναλλαγές και τζίρο 9,5% το πρώτο τρίμηνο του 2019.

ΚΥΠΕ – Αιμιλία Χριστοφή
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 08/05/2019

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: